Ο Σταύρος Σοφιανόπουλος για την μουσική παράσταση «Λέξεις που δεν είπαμε»

sofianopoulos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2024

Μια εφ' όλης της ύλης κουβέντα για την επερχόμενη συναυλία στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Οι λέξεις που δεν είπαμε...μιλήστε μας για τον τίτλο της συναυλίας σας . Πώς προέκυψε;

Ο τίτλος προέκυψε από τους στίχους του τραγουδιού ”θάλασσα του πρωινού», αλλά κυρίως και από τον τρόπο που το τραγούδησε η Βασιλική Ιωαννίδου, τον ερμήνευε ιδιαίτερα, αλλά και  από μόνη της η φράση περιέχει συναισθήματα γνωστά σε όλους μας.

Από που αντλείτε τα μουσικά θέματα; Τι σας αρέσει περισσότερο στην πλούσια ελληνική μουσική;

Τα μουσικά θέματα τα αντλώ από όλο το φάσμα  της ελληνικής μουσικής παράδοσης, λυρικά θέματα με κλασικότροπη ενορχήστρωση, οι στίχοι περιγράφουν γεγονότα και καταστάσεις που με έχουν χαρακτηρίσει. Η Ελληνική πλούσια όντως μουσική, περιέχει πολλά στοιχεία που έχουν μουσικό  ενδιαφέρον, η πολύπλοκη ρυθμολογία, η μουσική φρασεολογία με «δρόμους “ή μακάμια . ‘που κάθε, κλίμακα εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα ,αλλά κυρίως ότι  μπορεί και μετατρέπει τον πόνο , την αδικία και άλλες παρόμοιες καταστάσεις, σε δοξασία .που είναι και το ζητούμενο στην τέχνη.

'Εχουν γράψει για σας, ότι διηγείστε μικρές ιστορίες μέσω της μουσικής σας. Ήταν και είναι η μουσική για σας ένας διαφορετικός τρόπος να μιλάτε;

Υπάρχουν γεγονότα αλλά και ιστορίες που μου κάνουν εντύπωση, αυτές τις ιστορίες προσπαθώ να τις μεταφέρω με την μουσική. Ορισμένες από αυτές: ο ταχυδρόμος που φεύγει μια μέρα πριν από τη συνταξιοδότησή του με ένα φύλλο δέντρου στον σάκο του, ο δανειολήπτης που δεν αντέχει τις πιέσεις της τράπεζας και κοιμάται αγκαλιά με ένα βιβλίο του Μπόρχες, η σχέση που μετατρέπεται σε ένα χαρτομαντηλάκι, παρέα με τα άχρηστα...

Picasa
Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην ενασχόλησή σας με τη μουσική;

Ότι είχα προσέξει, από τις πρώτες φορές που έπιανα όργανο, άλλαζε η διάθεση μου προς το καλύτερο, δημιουργούνταν ένας χώρος που με προστάτευε.

Τι θα ακούσει το κοινό στον Παρνασσό στις 18 του Μάη;

Το Σάββατο 18 Μαΐου, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, παρέα με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών, θα παρουσιάσουμε την μουσική παράσταση «Λέξεις που δεν είπαμε» και μαζί, τη νέα μου δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια.

Από το σάουντρακ της βραβευμένης ταινίας της Πέννυς Παναγιωτοπούλου «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου» (2000), τον δίσκο «Ο χορός του Πυθέα» (2004) εμπνευσμένο από ένα ταξίδι στο Αιγαίο με πρωτότυπες ορχηστρικές συνθέσεις για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, «Tο Κέρασμα» (2006) με συνθέσεις και τραγούδια που προσεγγίζουν το ύφος της ελληνικής μουσικής παράδοσης, το CD «Κ.Π.Καβάφης, μια ανάγνωση» (2010) για τον Αλεξανδρινό ποιητή, τους δίσκους «Σημειώσεις» (2017), «Επισκέψεις» (2020), «Χωρίς λόγια» (2022).

Info
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Σάββατο 18 Μαΐου στις 20:30
Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
Τιμές εισιτηρίων: 12€ Κανονικό, 10€ Μειωμένο (άνεργοι, φοιτητές, ΑμΕΑ)
Προπώληση: TICKET SERVICES
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online