Η Γη ζει στα Μέγαρα: Το Φεστιβάλ του 2025 που μας έκλεψε την καρδιά

megaron-gi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2025

Η 16η Μεγάρων Γη 2025 μας ένωσε όλους...φυσικά.

Στα Μέγαρα, εκεί όπου η γη ψιθυρίζει ιστορίες αιώνων μέσα από τα αρωματικά αμπέλια και τα χρυσαφένια χωράφια με φιστίκια, η 16η «Μεγάρων Γη» έκλεισε τις πύλες της χθες, 21 Σεπτεμβρίου 2025, αφήνοντας πίσω ένα σύννεφο από γέλια, μουσικές και γεύσεις που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη χιλιάδων επισκεπτών.

Από την Παρασκευή 19 μέχρι την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, το Άλσος Θεόγνιδος μεταμορφώθηκε σε έναν ζωντανό καμβά βιωσιμότητας, πολιτισμού και τοπικής υπερηφάνειας – ένα φεστιβάλ που δεν ήταν απλώς εκδήλωση, αλλά μια βαθιά σύνδεση με τη ρίζα μας, τη γη που μας θρέφει. Η τοπική αυτοδιοίκηση με πρωτοστάτη τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Δημήτρη Γεωργακή, εξασφάλισε ελεύθερη είσοδο και πρόγραμμα που κάλυπτε από νήπια μέχρι γιαγιάδες. Σε ένα τριήμερο, η «Μεγάρων Γη» απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η Δυτική Αττική κρύβει θησαυρούς που αξίζουν ένα road trip από την Αθήνα.

Από τις ρίζες στην άνθιση: Η ιστορία πίσω από το αγροφεστιβάλ

Φανταστείτε ένα φεστιβάλ που γεννήθηκε από την αγάπη για τη γη, πριν από 16 χρόνια, και εξελίχθηκε σε εθνικό φαινόμενο. Ο Δήμος Μεγαρέων, με όραμα την προώθηση της τοπικής παραγωγής και την καινοτομία στην αγροτική οικονομία, διοργανώνει ετησίως αυτή τη γιορτή για να ενώσει παραγωγούς, επιστήμονες και λάτρεις της φύσης. Από την προηγούμενη χρονιά, η ταυτότητα του Φεστιβάλ επαναπροσδιορίστηκε και πλέον προβάλει το τοπικό στοιχείο ως προς την παραγωγή, ισχυρά και ατόφια. Μια μεταστροφή με στόχο την ουσιαστική εξωστρέφεια από την οποία προέκυψε το κεντρικό θέμα: «Από τις ρίζες της μεγαρικής γης, στην άνθιση της εξωστρέφειας» και ανέδειξε όχι μόνο τα ΠΟΠ φιστίκια Αίγινας-Μεγάρων, το ελαιόλαδο και το αρωματικό μέλι, αλλά και πρωτοβουλίες όπως η κομποστοποίηση και τα αστικά μποστάνια. Ντόπιοι εκθέτες γέμισαν τον χώρο με stands γεμάτα χρώματα: από φρέσκα φρούτα και κρασιά μέχρι χειροποίητα σαπούνια από ελαιόλαδο. Και ναι, η γεύση ενός φρεσκοψημένου μουστοκούλουρου, ζυμωμένου επιτόπου, ήταν αρκετή για να σε κάνει να ξεχάσεις την πολυκοσμία και να νιώσεις σαν σπίτι.

Παρασκευή: Ξεκίνημα με ρυθμό και παράδοση

Η αυλαία άνοιξε με μια νότα νοσταλγίας και ενέργειας. Από τις 18:00, οι επισκέπτες βυθίστηκαν σε οινογνωσίες που ξετύλιγαν τα μυστικά των μεγαρικών αμπελώνων, ενώ τα παιδιά (και όχι μόνο) απολάμβαναν βόλτες με άλογα – μια εμπειρία που θύμιζε παραμύθι. Η έκθεση φωτογραφίας «Αγροτική Συγκομιδή» άνοιξε τα φτερά της, δείχνοντας πλάνα από χέρια που σκάβουν τη γη και καρπούς που λάμπουν κάτω από τον ήλιο. Βιωματικά εργαστήρια, όπως το «Healthy Habits» με την OPEN FARM και η κατασκευή οικιακού κάδου κομποστοποίησης από την Inspira, δίδαξαν πώς να ζούμε πιο «πράσινα». Η βραδιά κορυφώθηκε με το ντοκιμαντέρ «Μέγαρα 1974», ένα ταξίδι στην ιστορία της πόλης, και την παράσταση Καραγκιόζη που έκανε μικρούς και μεγάλους να ξεκαρδίζονται. Και μετά; Τα Κίτρινα Ποδήλατα ανέβηκαν στη σκηνή στις 21:00, φέρνοντας indie ρυθμούς και στίχους που μιλούσαν για ελευθερία – ιδανικό soundtrack για ένα φεστιβάλ που γιορτάζει ακριβώς αυτό.

Σάββατο: Γεύσεις και Γνώσεις 

Το Σάββατο ξύπνησε με δράση για τα μικρά: Το εργαστήριο «Πρόσκοπος και Ασφαλής Μετακίνηση» από το MyGrandRoad γέμισε πρωινές ώρες με γέλια και μαθήματα οδικής ασφάλειας. Το απόγευμα, η μαγεία συνεχίστηκε με εργαστήρια μαγειρικής χρησιμοποιώντας τοπικές ύλες – φανταστείτε να πλάθετε σποροβόμβες βιοποικιλότητας ενώ η μυρωδιά από φρέσκο ψωμί πλημμυρίζει τον αέρα. Νωρίς το βράδυ, οι chefs Γιάννης Μπρατσόλιας και Παναγιώτης Τζίμας ετοίμασαν ένα υπέροχο δείπνο με ντόπια υλικά και μπόλικη αγάπη για το κοινό. Η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Έξυπνος Αγρότης» και μαθήματα ΚΑΡΠΑ πρόσθεσαν μια δόση γνώσης, ενώ η Πέννυ Μπαλτατζή στις 21:00 έφερε jazz-folk vibes που έκαναν το κοινό να λικνίζεται. 

Κυριακή: Οικογενειακή κορύφωση και αποχαιρετισμός με συγκίνηση

Η τελευταία μέρα ήταν αφιερωμένη στην οικογένεια και τη χαρά. Το κυνήγι θησαυρού με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού το πρωί έβαλε τα παιδιά σε περιπέτεια, ενώ το απόγευμα οι διαγωνισμοί δρόμου με τσουβάλια και αυγά από τους Πρόσκοπους δημιούργησαν ένα χάος γέλιου και ενθουσιασμού. Εργαστήρια όπως «Ζυμώνοντας Μουστοκούλουρα» και η παραγωγή σαπουνιού από το ελαιοτριβείο Νικολάου Family έδωσαν πρακτικές γνώσεις, ενώ τα «Αστικά Μποστάνια» με την OPEN FARM ενέπνευσαν για βιώσιμους κήπους στην πόλη. Το ντοκιμαντέρ επανέλαβε την ιστορική του γοητεία, και η βραδιά έκλεισε με την Ανδριάνα Αχιτζάνοβα στις 21:00 – η φωνή της, σαν αύρα από τα βουνά, ένωσε φωνές σε ένα κοινό χειροκρότημα που αντήχησε πέρα από το Άλσος.

DIMITRIOS CHRISTODOULELLIS
Προβλήθηκε, επίσης, για 2η φορά στο τριήμερο, το ντοκιμαντέρ "Μέγαρα 1974" στα πλαίσια της δράσης "Πράσινος Κινηματογράφος", κατά την οποία παρευρέθηκαν μετά από πολλά χρόνια, οι δημιουργοί του, Σάκης Μανιάτης και Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Ακολούθησε βράβευση για το έργο τους και την προσφορά τους στην τεκμηρίωση της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, από τον δήμο Μεγαρέων αλλά και τον πολιτιστικό σύλλογο Θέογνις. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, ενώ παρόντες ήταν και μερικοί από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, που τότε ήταν σε νεαρή ηλικία.

Γιατί η «Μεγάρων Γη» είναι περισσότερο από ένα Φεστιβάλ;

Σε εποχές όπου η βιωσιμότητα δεν είναι μόδα αλλά ανάγκη, αυτό το αγροφεστιβάλ ξεχωρίζει συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον: Τοπικές γεύσεις όπως τα φιστίκια και το μέλι γίνονται γέφυρα για καινοτομίες όπως η ανακύκλωση και η βιολογική καλλιέργεια. Είναι χώρος για networking – παραγωγοί συνομιλούν με chefs, παιδιά μαθαίνουν για τη γη, και όλοι χορεύουν μαζί. Με χιλιάδες επισκέπτες, η 16η έκδοση όχι μόνο τίμησε την εξωστρέφεια των Μεγαρέων, αλλά και έστειλε μήνυμα: Η γη μας καλεί να την αγκαλιάσουμε, πριν είναι αργά.

Αν χάσατε φέτος, σημειώστε: Η 17η «Μεγάρων Γη» έρχεται το 2026, πιο δυνατή. Μέχρι τότε, δοκιμάστε ένα ΠΟΠ φιστίκι και θυμηθείτε – η γη δεν περιμένει, γιορτάζει. Στα Μέγαρα, η γη μιλάει. Εσείς, ακούτε;
Δείτε περισσότερα. 

Μείνετε συντονισμένοι για το τι να κάνετε στα Μέγαρα, για εκπλήξεις που θα βάλουν τον προορισμό στα υπόψιν, οπωσδήποτε! 

Χριστίνα Χρυσανθοπούλου / [email protected]