Γιατί η ροζέ σαμπάνια είναι τόσο ξεχωριστή;

rose-champagne
ΤΡΙΤΗ, 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Οι γιορτές πέρασαν. Κάποιοι τις γιόρτασαν με φυσαλίδες κι άλλοι όχι. Πάντως, όπως και να έχει, επανήλθε το ερώτημα «Γιατί αγαπάμε τόσο τη ροζέ σαμπάνια»;

Η σαμπάνια είναι εξαιρετικά αγαπητή σε γυναίκες και άνδρες σε όλο τον κόσμο. Αλλά οι περισσότεροι εκστασιάζονται με τη γεύση και το άρωμα της ροζέ σαμπάνιας.

Το σπάνιο αυτό είδος σαμπάνιας –μόνο 6% των εξαγωγών από την Καμπανία είναι ροζέ σαμπάνια- είναι πολύ πιο πλούσιο στη γεύση, πιο ιδιαίτερο και σύνθετο, με πιο γεμάτο σώμα και φυσικά πιο ακριβό, από την κανονική χρυσαφένια σαμπάνια.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έγκειται στον τρόπο παραγωγής του ροζέ αυτού ντελικάτου οίνου.  Η ροζέ σαμπάνια είναι πιο δύσκολο να παραχθεί από την κανονική σαμπάνια, γιατί περιλαμβάνει περισσότερα στάδια στην οινική διαδικασία.

Αυτό συμβαίνει είτε προσθέτοντας στο κρασί που χρησιμοποιείται ως βάση σταφύλια ποικιλίας Pinot Noir για να πάρει το απαραίτητο χρώμα και γεύση, είτε μια μικρή ποσότητα Pinot Noir προστίθεται σε κάθε ξεχωριστό μπουκάλι ροζέ σαμπάνιας πριν γίνει η δεύτερη ζύμωση.

Αντίθετα με ένα ροζέ κρασί, η ροζέ σαμπάνια δεν πρέπει να προέρχεται από μεγαλύτερη αναλογία κόκκινων σταφυλιών.

Η μίξη μπορεί να είναι 80% Pinot Noir και 20% chardonnay ή 80% chardonnay και μόνο 20% Pinot Noir. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, θα έχετε ένα ποτήρι γεμάτο με υπέροχη ροζέ σαμπάνια που σίγουρα θα αγαπήσετε.