Θρύλοι, μύθοι και αλήθειες σχετικά με τα cocktails

cocktails
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Τι είναι πραγματικά ένα cocktail, τι σημαίνει η λέξη και από πού προέρχεται; Ώρα να ξεδιαλύνουμε το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει αυτά τα ποτά…

Η πραγματική ερώτηση

Πότε ανακαλύφθηκε το cocktail; Ο σαφής ορισμός του «cocktail» καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1803 στο «The Balance and Columbian Repository» στο Hudson της Νέας Υόρκης, που ανέφερε ως «cocktail» ένα τονωτικό αλκοολούχο υγρό που αποτελείται από κάθε είδους ζάχαρη, νερό και bitters. Λέγεται ότι η λέξη αυτή ακούστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική τον Απρίλιο του 1803 σε μια έκδοση του «The Farmers’ Cabinet», ενώ στην Αγγλία λίγο νωρίτερα, το 1798 στο «The Morning Post and Gazetteer» του Λονδίνου.

Πόση σημασία έχει όμως σήμερα η καταγωγή, τώρα που η λέξη χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει οποιοδήποτε αλκοολούχο μίγμα με περισσότερα από 2 συστατικά, είτε αυτό σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι, είτε σε κολωνάτο, είτε είναι ξινό είτε παγωμένο;

Η παλιά απάντηση

Το γεγονός ότι τώρα πια γνωρίζουμε την καταγωγή του cocktail είναι εντυπωσιακό, αν και η ετυμολογία του παραμένει σκοτεινή. Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η προέλευση του cocktail ήταν τυλιγμένη σε πέπλο μυστικότητας και μαγείας. Κάποιοι υποστήριζαν ότι προέρχεται από τη Νέα Ορλεάνη και τη γαλλική λέξη «coquetel», μια αυγοθήκη στην οποία σέρβιραν ποτά.

Υπήρχε ακόμα μία ιστορία που μιλούσε για ένα ποτό που στολιζόταν από μια ουρά ενός κόκορα (cock’s tail) και σερβιριζόταν στους στρατιώτες του αμερικανικού απελευθερωτικού αγώνα από την Betsy Flanagan. Υπάρχει ακόμα και μια ιστορία για ένα ποτό που ανακατευόταν από ένα «cola de gallo», δηλαδή την ουρά ενός κόκορα στο Μεξικό.

Η σημερινή απάντηση

Σήμερα, η λέξη «cocktail» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατηγορία αλκοολούχων ποτών  με πολλά συστατικά που διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα είδη ποτών στους καταλόγους των μπαρ όλου του κόσμου. Κάποιες φορές στο παρελθόν χαρακτηρίζονταν λανθασμένα και ως «Martinis» επειδή πολλά cocktails σερβίρονται σε ποτήρι martini. 

Τα τελευταία 10-15 χρόνια διεθνώς έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στη μελέτη και γνώση των cocktails, τόσο σε σχέση με την ιστορία τους, όσο και με πειραματισμούς στη σύνθεσή τους. Έτσι οι περισσότεροι σήμερα κατανοούν ότι cocktail είναι ένας συνδυασμός από αλκοολούχο ποτό, νερό ή πάγο, ζάχαρη ή κάτι αντίστοιχο και bitters.

Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που φτιάχνονται υπέροχες γεύσεις συνδυάζοντας πολλά συστατικά, γιατί να τα χαλάσουμε στο όνομα που θα αποκαλούμε αυτό το ποτό; Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα εξελίσσονται και πιθανώς σε μερικά χρόνια να έχουμε επαναπροσδιορίσει τον όρο cocktail ή να έχουμε εφεύρει έναν άλλο πιο ταιριαστό για την περίσταση. Προς το παρόν, η λέξη cocktail χαρακτηρίζει ιδανικά αυτά τα συνδυαστικά, ευφάνταστα και νόστιμα ποτά που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε.