7 αθηναϊκές κολεκτίβες που αγαπάμε

gioukali

Γιουκάλι

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Απέρριψαν την κλασική εταιρική δομή με την ιεραρχία, τους άνισους μισθούς και τις υπερωρίες και έφτιαξαν καφενεία και μπαρ που λειτουργούν με τη λογική της αυτοδιαχείρισης.

Οι πρωτοπόροι του είδους ήταν η κολεκτίβα που έφτιαξε το πολύ γνωστό πλέον, Παγκάκι στο Κουκάκι. Μια ομάδα ανθρώπων αποφασισμένων να αλληλοβοηθηθούν δημιουργώντας οι ίδιοι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας: έφτιαξαν ένα συνεταιρισμό και άνοιξαν το καφενείο τους τρία περίπου χρόνια πριν. Από τότε, πολλοί και πολλές ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

1. Το Παγκάκι

Μουσική από Creative Commons, τροφοδοσία από μικρούς παραγωγούς με προϊόντα εναλλακτικού/ αλληλέγγυου εμπορίου, εκδηλώσεις και συζητήσεις συνθέτουν το προφίλ αυτού του συνεργατικού καφενείου. Εδώ μπορείτε να πιείτε καφέ, βότανα, χυμούς, αναψυκτικά, ρακί, ούζο, μπίρες, ποτά και να φάτε τα απαραίτητα συνοδευτικά μεζεδάκια σε λογικές τιμές. Πληροφορίες: Γεωργίου Ολυμπίου 12-19, Κουκάκι, 213 0009927, http://pagkaki.org/.

2. Beaver

Άρτι αφιχθείσα, αποκλειστικά γυναικεία κολεκτίβα, ένας «χώρος φτιαγμένος από γυναίκες, με τη διάθεση να είναι ανοιχτός σε άτομα και ομάδες που δυσκολεύονται να «χωρέσουν» αλλού και με γνώμονα να είναι πρωτίστως «ένας ευχάριστος χώρος συνάντησης για τις ίδιες», το Beaver σας περιμένει είτε για ποτό- βότανα, καφέ, αλκοόλ- είτε για ένα εμπνευσμένο πιάτο. Συχνά δε, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, το πνεύμα των οποίων αφορά στην προώθηση της γυναικείας δημιουργικότητας και την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στο γυναικείο ζήτημα και την κοινωνική ταυτότητα των γυναικών. Πληροφορίες: Βασιλείου του Μεγάλου 46 και Ανδρονίκου , Ρουφ, 211 2103540, http://beavercafe.blogspot.gr/.

3. Γιουκάλι

Όνομα εμπνευσμένο απ’ το ομώνυμο τραγούδι του Κουρτ Βάιλ, το Γιουκάλι είναι ένας χώρος που «δημιουργήθηκε από το μηδέν, μεταμορφώνοντας ανακυκλώσιμα και παραμελημένα υλικά στην κρυμμένη Πλατεία Μεσολογγίου, με ελάχιστα χρήματα, τη βοήθεια φίλων και ανάλογων εγχειρημάτων». Μικρό, αλλά οικείο, με τραπεζάκια έξω το καλοκαίρι, σερβίρει ποτά και πιάτα σε χαμηλές τιμές και χωρίς πολλές φανφάρες. Πληροφορίες: Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, 215 5505481, http://youkalicafe.blogspot.gr/.

4. Περιβολάκι

Το Περιβολάκι βρίσκεται στην ομορφότερη ίσως, κρυμμένη πλατεία των Κάτω Πετραλώνων. Παρεΐστικο, με κόσμο από τη γειτονιά και όχι μόνο, σερβίρει ποικιλίες και καλομαγειρεμένους μεζέδες, βιολογικά κρασιά και άλλα ποτά, προερχόμενα από μικρούς παραγωγούς. Συχνά φιλοξενεί συζητήσεις και αν είστε τυχεροί κάποια Κυριακή μπορεί να ακούσετε φίλους να παίζουν ρεμπέτικα και σμυρναίικα με τον πιο ωραίο ήχο που μπορείτε να φανταστείτε. Πληροφορίες: Αθηναίου 7 και Πλατεία Ηούς , Κάτω Πετράλωνα, 213 0237687, www.facebook.com/kafeneioperivolaki.

5. Συγγρουόμενο

Άλλη μια κολεκτίβα, απαρτιζόμενη από εφτά ανθρώπους, η οποία φροντίζει να προμηθεύεται τα απαραίτητα από συνεταιρισμούς και μικρούς παραγωγούς. Στο Συγγρουόμενο θα πιείτε και θα φάτε χορταστικά. Και μόλις ανοίξει ο καιρός, θα μπορέσετε να κάτσετε έξω, σ’ αυτή τη μικρή πλατεία στο Κουκάκι, δυο βήματα από το σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ. Πληροφορίες: Φαλήρου 57, Κουκάκι, 210 9227270,

6. Κρίκος

Η τρίτη και νεότερη κολεκτίβα της ευρύτερης περιοχής του Κουκακίου, δεν έχει τυχαίο όνομα: φιλοδοξεί να είναι ο «κρίκος» που θα ενώσει μικρούς και πρωτοπόρους παραγωγούς του εναλλακτικού εμπορίου, με νέους καλλιτέχνες και ανθρώπους που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, μέσα από εξωστρεφείς εκδηλώσεις και δράσεις. Πάνω στον ήσυχο και όμορφο δρόμο της Γ. Κολοκοτρώνη και απέναντι από μια πράσινη πλατεία, σας περιμένει για φαγητό και ποτό σε χαμηλές τιμές. Πληροφορίες: Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Πετράλωνα, 210 9210060, http://www.kafeneiokrikos.gr/

7. Το Μανταλάκι

Πιο αποκεντρωμένο, σε σχέση με τα υπόλοιπα, αυτό το συνεργατικό καφενείο είναι μια καινούργια προσθήκη. Άνοιξε μόλις το περασμένο φθινόπωρο από πέντε ανθρώπους, οι οποίοι αποφάσισαν να έχουν σαν αρχή τους την αξιοπρεπή εργασία. Κρατούν τις τιμές τους όσο γίνεται πιο χαμηλά, προτιμώντας και αυτοί μικρούς παραγωγούς και φτιάχνοντας ακόμα και τα λικέρ «με τα χεράκια τους». Πληροφορίες: Μπαμπη Άννινου 15, Πατήσια, 210 2011546.

Άρτεμη Φύσσα
[email protected]