Hannah Williams: «Εισέπραξα πολλή ζεστασιά και αγάπη από το ελληνικό κοινό και είμαι ευγνώμων»

hannah-williams
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Η πιο funky νέα ντίβα της deep soul επιστρέφει στην Αθήνα, το Σάββατο 29 Μαρτίου, στο Gazarte και το clickatlife.gr μίλησε μαζί της.

Μετά την πρώτη της εμφάνιση, που άφησε άφωνο το αθηναϊκό κοινό, η Hannah Williams επιστρέφει μαζί με τους Tastemakers, στο Gazarte, με νέο υλικό και μεγάλα κέφια.

Επιστρέφεις στην Αθήνα. Τι αναμνήσεις φυλάς από την πρώτη σου επίσκεψη;

Ήμασταν τόσο σοκαρισμένοι όταν φτάσαμε στην Αθήνα. Καθώς περνούσαμε με το αυτοκίνητο ανάμεσα στους δρόμους, κοιτούσα έκπληκτη το πρόσωπό μου παντού σε poster. Οι άνθρωποι μας αναγνώριζαν αμέσως μόλις φτάσαμε… γεγονός που ήταν πολύ περίεργο. Στην Αγγλία, ποτέ δεν με αναγνωρίζουν στον δρόμο, οπότε ήταν πρωτόγνωρο συναίσθημα για μένα.

Επιπλέον, δοκιμάσαμε εκπληκτικό φαγητό. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δοκιμασουμε μερικά πιάτα ακόμα από την υπέροχη κουζίνα σας. Προσωπικά, περιμένω πως και πως να δοκιμάσω και μερικά από τα κρασιά σας. Όπως πιθανώς θα γνωρίζετε, ήμουν έγκυος την τελευταία φορά που ήρθαμε στην Ελλάδα (για την ακρίβεια το live μας στην Αθήνα, ήταν το τελευταίο πριν γεννήσω τον υπέροχο γιο μου, Leo) οπότε δεν έπινα τίποτα εκτός από… νερό! Οι έλληνες fans μας υποδέχτηκαν ένθερμα. Όλοι ήταν πολύ υποστηρικτικοί και ενθουσιασμένοι με την κατάστασή μου κι έτσι ένιωθα πολύ ξεχωριστά. Ήταν πολύ δύσκολο να είμαι σε περιοδεία, μακριά από τον σύζυγό μου ενόσω ήμουν έγκυος, οπότε το ότι εισέπραξα τόση ζεστασιά και αγάπη από το κοινό, ήταν πραγματικά υπέροχο για μένα. Ευχαριστώ πολύ.

Τι να περιμένουμε στη συναυλία σας στο Gazarte αυτή τη φορά;

Μερικούς υπέροχους soul ήχους που σίγουρα θα κλέψουν καρδιές, τρελά funky χορευτικά, άμεση συμμετοχή του κοινού και μερικά εκπληκτικά νέα κομμάτια!

Πολλοί αναφέρονται σε εσένα με τις φράσεις «διεθνές φαινόμενο» της soul/funk σκηνής ή ως «η πιο funky ντίβα της deep soul» και ορισμένου σε συγκρίνουν με την Amy Winehouse ή την Adele.  Πώς σου φαίνονται όλα αυτά;

Λοιπόν, αισθάνομαι πολύ κολακευμένη που το όνομά μου τοποθετείται δίπλα σε δύο από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές βρετανίδες καλλιτέχνιδες της δεκαετίας. Εμφανίστηκα σε μια πολύ καλή συγκυρία, όταν η αναβίωση της soul ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Προσπαθούμε να παρουσιάζουμε ειλικρινή, ενθουσιώδη και αυθεντικά soul κομμάτια σε ένα μοντέρνο ακροατήριο και δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η βρετανική εμπορική μουσική σκηνή έχει κορεστεί από τα pop, indie και dance κομμάτια τόσο καιρό, οπότε… είναι μια πολύ δύσκολη αγορά για να διεισδύσει κανείς. Φαίνεται όμως, ότι τα αυτιά αρκετών έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στους ήχους μας. Αυτό που είναι συναρπαστικό για εμάς, είναι ότι το ευρωπαϊκό ακροατήριο κατάλαβε κατευθείαν τον ήχο και τη μουσική μας.

Έχεις μοιραστεί τη σκηνή με πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως οι Sharon Jones, Charles Bradley, Afrika Bambaataa κ.α. Υπάρχει κάποιος που να ξεχωρίζεις ή που θα ήθελες να ξανασυνεργαστείς στο μέλλον;

Αισθάνομαι πολύ περήφανη που καταφέραμε να συνεργαστούμε με τόσο θρυλικούς καλλιτέχνες.  Είναι γνωστό ότι η Sharon είναι μια τεράστια έμπνευση για μένα. Θα τρελαινόμουν να δουλέψω ξανά μαζί της. Είναι η πιο ταπεινή, ειλικρινής και ευγνώμων γυναίκα της soul μουσικής. Είναι μια αληθινή γυναίκα που έχει περάσει πολύ δύσκολα και δούλεψε πολύ σκληρά όλη της τη ζωή για να φτάσει εκεί που έφτασε. Ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έδωσε μάχη με τον καρκίνο αλλά τα κατάφερε και είναι απόλυτα υγιής. Αυτά είναι υπέροχα νέα και η μπάντα ανυπομονεί να την δει σε περιοδεία το καλοκαίρι. Θαυμάζω το θάρρος της, την επιμονή της και πάνω από όλα, τις απίστευτες ικανότητές της ως performer. Ο Charles Bradley είναι ένα φαινόμενο. Έχει την πιο δυνατή φωνή, αλλά τραγουδά με τόση τρυφερότητα. Δεν ακούς την φωνή του Charles, αλλά τη νιώθεις. Είναι ένας απίστευτος καλλιτέχνης.

Υπάρχουν πολλοί ακόμα καλλιτέχνες που θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ μαζί τους. Πιστεύω είναι πολύ σημαντικό να ανοίγεσαι σε όσο το δυνατόν περισσότερες συνεργασίες. Τίποτα δε συγκρίνεται με το συναίσθημα να τραγουδάς με έναν μουσικό για πρώτη φορά και νιώθω να πετάγονται σπίθες δημιουργικότητας. Έχω ηχογραφήσει ως guest στα φωνητικά με μερικές μπάντες τον τελευταίο μήνα οπότε… περιμένετε νέα. Είναι αρκετά διαφορετικό υλικό από αυτό των Tastemakers και θεωρώ πολύ σημαντικό να ανοίγω τα φτερά μου και να δουλεύω σε διαφορετικά projects.

Φαίνεται να νιώθεις βαθιά τη μουσική όταν είσαι στη σκηνή. Φαίνεσαι τόσο παθιασμένη. Τι συναισθήματα και σκέψεις έχεις όταν τραγουδάς;

Σε ευχαριστώ πολύ. Αυτό είναι υπέροχο για μένα. Είμαι 100%  δοσμένη στο να παρουσιάσω μια ειλικρινή παράσταση όταν είμαι στη σκηνή ή στο στούντιο, οπότε είμαι πολύ χαρούμενη να ακούω ότι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Όταν τραγουδώ, ό,τι κι αν τραγουδώ, το νιώθω και δουλεύω σκληρά να μεταδώσω αυτά τα συναισθήματα. Είναι η δουλειά μου να είμαι συναισθηματική και να ζωγραφίζω μια εικόνα για το ακροατήριο. Αντιμετωπίζω κάθε τραγούδι σαν μια ιστορία με χαρακτήρα, με ένα κεντρικό πρωταγωνιστή και τις περισσότερες φορές, αυτός είναι πικραμένος, θυμωμένος, χαρούμενος ή… sexy! Όλα αυτά είναι δραματικά συναισθήματα που θέλω να εκφράσω. Πάντα κορόιδευα τους καλλιτέχνες που έλεγαν ότι ξέφευγαν από τον κόσμο όταν τραγουδούσαν, αλλά τώρα το κατανοώ απόλυτα. Πραγματικά, ξεφεύγω όταν τραγουδώ και αυτό είναι μοναδικό.

Πότε ήταν η πρώτη σου επαφή με τη μουσική; Πώς αποφάσισες να αφοσιωθείς στη μουσική;

Κατά κάποιο τρόπο γεννήθηκα μέσα στη μουσική. Η γιαγιά μου ήταν επαγγελματίας τραγουδίστρια από το 1940 μέχρι το ’70. Η μαμά μου ήταν τραγουδίστρια και χορεύτρια (είχε χορέψει και τραγουδήσει ακόμα και για τον Cliff Richard) και ο πατέρας μου ήταν ο πιο εξαιρετικός μουσικός. Μια που του ζητούσες κάτι και μια που το έπαιζε. Ήταν υπέροχος τραγουδιστής και συνθέτης.

Μπορούσα να διαβάζω μουσική πριν καν διαβάσω κείμενα. Η μαμά μου με δωροδόκησε για να μάθω να διαβάζω, λέγοντάς μου «δεν θα ενταχθείς στη χορωδία προτού μου διαβάσεις ένα βιβλίο» Και ω του θαύματος, μετά από 6 εβδομάδες, μπορούσα να διαβάσω!
Συμμετείχα στην εκκλησιαστική χορωδία από τα 6 μου, μιας και ο πατέρας μου ήταν ιερέας. Εκεί έμαθα τα πάντα για τη μουσική και ακόμα πιο σημαντικό, την αρμονία! Όλα όσα ξέρω σήμερα, είναι βασισμένα σε αυθεντική γνώση.

Το σπίτι μου ήταν πάντα γεμάτο μουσική, οπότε επηρεάστηκα από πολλά διαφορετικά μουσικά στιλ. Jazz, folk, χορωδιακή, αφρικανική, όπερα, ροκ, μπλουζ, ορχηστρική, μεσαιωνική… όλα! Κάποια στιγμή ήθελα να γίνω τραγουδίστρια της όπερας αλλά σύντομα, συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ δύσκολο. Επίσης, στα 13 μου ξεκίνησα να γράφω μουσική κι αυτό μου άρεσε πιο πολύ από την όπερα! Πάντα ήξερα ότι η μουσική θα ήταν η ζωή μου. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο (γέλια)! Η πρώτη μου φορά που ένιωσα ερωτευμένη με τη soul ήταν όταν η μαμά μου έπαιζε το «Hope She’ll be Happier» του Bill Withers. Έλιωνα! Έκλαιγα τόσο πολύ που πόναγα και ήξερα ότι κάποια μέρα η soul θα ήταν κομμάτι της ζωής μου. 17 χρόνια αργότερα … είμαι εδώ!  Σε ευχαριστώ μαμά!

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεσαι με τους Tastemakers. Πώς προέκυψε το όνομα αυτό;

Είναι ένα κυριολεκτικό όνομα. Μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα με αυτό που κάνουμε. Κυριολεκτικά φτιάχνουμε γεύσεις. Είμαστε αφοσιωμένοι στο να δημιουργούμε αυθεντική, προσιτή, ειλικρινή soul και αυτό είναι μια γεύση… για την οποία ο κόσμος είναι αυτή τη στιγμή πεινασμένος.

Το κομμάτι σας «Work it Out» έκανε τεράστια διεθνή επιτυχία. Το νιώθατε αυτό όταν το γράφατε; Το ξεχωρίζετε από άλλα κομμάτια σας;

Πάντα ξέραμε ότι ήταν ένα δυνατό κομμάτι. Αφιερώσαμε άπειρες ώρες για να το τελειοποιήσουμε. Η εκδοχή που παίζουμε live είναι διαφορετική από το άλμπουμ. Για εμάς, ήταν η προφανής επιλογή για το πρώτο μας single και ευτυχώς, ήμασταν σωστοί! Αγαπώ όλο το άλμπουμ παρ’ όλα αυτά. Πιστεύω ότι είναι ένα καλοφτιαγμένο δημιούργημα τέχνης. Αγαπώ πολλά κομμάτια αλλά αν είχα μόνο μία επιλογή, μάλλον θα διάλεγα το «When Are You Gonna Say You’re Mine».

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Το πλάνο μας θέλει να δώσουμε όσο περισσότερα live μπορούμε και να διεισδύσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε στην αγορά. Πραγματικά είμαστε ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε στη σκηνή μετά την εγκυμοσύνη μου. Δουλεύουμε σκληρά τώρα για να γράψουμε και να δοκιμάσουμε νέο υλικό  για το δεύτερο άλμπουμ μας. Δεν υπάρχουν όμως, ακόμα ημερομηνίες κυκλοφορίας αλλά ξέρουμε περίπου τι θέλουμε και θέλουμε να μοιραστούμε μερικά στοιχεία στο live μας.

Το ελληνικό κοινό σας λατρεύει και σας περιμένει με αγωνία ξανά. Θα θέλατε να μοιραστείτε κάτι μαζί του;

Δεν μπορούμε να περιμένουμε να σας δούμε όλους ξανά. Ελπίζω πραγματικά ότι θα αγαπήσετε το νέο μας υλικό και θα συνεχίσετε να διαδίδετε την αγάπη σας για τους Tastemakers όπου βρεθείτε. Είναι χάρη σε εσάς που τα καταφέραμε μέχρι εδώ και είμαστε ευγνώμονες για την εξαιρετική σας υποστήριξη.

Πληροφορίες: Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 210 3460347, στις 10 μ.μ., 29/3, είσοδος 15, 25 και 35€.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]