Limoncello: ένα ποτό για τις ανοιξιάτικες νύχτες μας

limoncello
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Τώρα που μπήκε η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, θέλουμε να πίνουμε δροσιστικά ποτά, γεμάτα άρωμα. Τι θα λέγατε λοιπόν, για λίγο limoncello;

Φέρτε στο μυαλό σας το limoncello και αμέσως μια γλυκιά γεύση λεμονιού θα αρχίσει να αναδύεται στον ουρανίσκο σας. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το ποτό που έχει το χρώμα και το άρωμα του λεμονιού, δεν περιέχει χυμό λεμονιού, αλλά μόνο φλούδες, οι οποίες έχουν «δέσει» ιδανικά με το αλκοόλ, το νερό και τη ζάχαρη.

Οι γείτονες Ιταλοί ξέρουν από ζεστά καλοκαίρια και ξέρουν πώς να τα δροσίζουν. 100 περίπου χρόνια πριν, κάποιοι αγρότες στη Σικελία, εκεί όπου διάφορες ποικιλίες λεμονιών αφθονούν, είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα λικέρ από λεμόνι. Χρησιμοποίησαν τις φλούδες των καρπών σαν βάση, πρόσθεσαν αλκοόλ, το άφησαν να «δέσει» για αρκετές μέρες και το «έσπασαν» προσθέτοντας νερό με ζάχαρη. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό και πολύ γρήγορα, ξεπέρασε τα ιταλικά σύνορα.

Το limoncello δεν είναι μόνο γλυκόπιοτο κι ευχάριστο, αλλά οφείλει να φτάνει στο ποτήρι, όσο πιο παγωμένο γίνεται. Διατηρείται στο ψυγείο, αλλά μπορεί να κάνει κι ένα σύντομο πέρασμα από την κατάψυξη, αν θέλετε να το πιείτε σαν σφηνάκι. Μην το αδικήσετε όμως, χρησιμοποιώντας το αποκλειστικά με αυτόν τον τρόπο.

Το limoncello είναι ιδανικό για να φτιάξετε ένα long drink, κάποιο κοκτέιλ ή ακόμα και ένα γλυκό. Σημειώστε ότι οι Ιταλοί συνηθίζουν να περιχύνουν με αυτό τα παγωτά τους, τα κέικ ή ακόμα και τη φρουτοσαλάτα τους.

Λένε ότι το καλύτερο limoncello το βρίσκει κανείς στη Σικελία. Όμως μην απογοητεύεστε αν δεν μπορείτε να φτάσετε μέχρι εκεί, αφού μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε και στο σπίτι σας. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που πολλά από τα έτοιμα ποτά που θα βρείτε στο εμπόριο είναι πολύ ποιοτικά, αρκετά εξ αυτών είναι και υπερβολικά γλυκά.

Τα ελληνικά λεμόνια είναι ιδιαιτέρως αρωματικά, οπότε θα αποτελέσουν μια εξαιρετική βάση για το limoncello σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα ποτοποιίας, αν θέλετε το λικέρ σας να είναι δυνατό. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότκα, ρούμι, ακόμα και ρακή, ανάλογα με το προς τα πού θέλετε να προσανατολίσετε τη γεύση του.

Αν χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα, θα χρειαστεί ν’ αφήσετε τις φλούδες για περίπου μια εβδομάδα σε κλειστό δοχείο, ενώ αν προτιμήσετε κάποιο από τα έτοιμα ποτά, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα. 

Tip: το limoncello είναι ένα εξαιρετικό χωνευτικό ποτό, γι’ αυτό και συχνά στην Ιταλία σερβίρεται στο τέλος ενός γεύματος. Μη διστάσετε λοιπόν, να το σερβίρετε και εσείς μ’ αυτό το σκεπτικό, ακόμα και μετά το μεσημεριανό. Ένα ποτηράκι αρκεί για καλή χώνεψη και «ανεβασμένη» διάθεση.