Είναι η εποχή του γκρέιπφρουτ. Φτιάξτε κοκτέιλ...

grapefruit-cocktail
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Οι φανατικοί των κοκτέιλ με εξωτικά φρούτα, ίσως θεωρούν το ταπεινό γκρέιπφρουτ, άλλο ένα σχεδόν βαρετό φρούτο. Όμως, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να επιμείνουμε στην απλότητα και την ιδιαιτερότητα που χαρίζει το γκρέιπφρουτ στα ποτά μας.

Η λατινική του ονομασία είναι Citrus x paradise και πρόκειται πιθανότατα για μια διασταύρωση μεταξύ του πόμελου από τη Νοτιοανατολική Ασία και του γνωστού μας πορτοκαλιού. Είναι ένα από τα νεότερα φρούτα της Γης και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα νησιά Μπαρμπάντος, κατά τα μέσα του 18ου αιώνα.

Το όνομά του έχει να κάνει με το ότι το φρούτο μαζεύεται πάνω στο δέντρο με παρόμοιο τρόπο όπως το σταφύλι. Ενώ, λοιπόν, το λεμόνι και το lime είναι τα σχεδόν αποκλειστικά, προτιμώμενα εσπεριδοειδή για τους μπάρμαν, το γκρέιπφρουτ έχει χαρίσει τη δική του γοητεία σε μια σειρά υπέροχων και διαχρονικών ποτών.

Ξεκινήστε δοκιμάζοντας ένα Hemingway Daiquiri με ρούμι, lime, γκρέιπφρουτ και μαρασκίνο, ιδανικό για τις πιο ζεστές νύχτες, για να δείτε πόσο ευχάριστο συστατικό μπορεί να είναι ο χυμός του γκρέιπφρουτ. Κανείς δεν είναι σίγουρος σχετικά με την καταγωγή της συνταγής αυτής, πάντως είναι ένα από τα πιο δροσιστικά ποτά και μια ιδανική πρόταση για τα ανοιχτά ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά πάρτι.

Τώρα, άλλωστε, είναι η εποχή των γκρέιπφρουτ και το χρώμα τους είναι βαθύ και ελκυστικό. Το ροζ ή κόκκινο γκρέιπφρουτ είναι λίγο πιο γλυκό και γι’ αυτό το προτιμούν συχνά οι μπάρμαν, αλλά και η κίτρινη ποικιλία (ονομάζεται επίσης «άσπρο γκρέιπφρουτ) έχει περισσότερο οξύ, οπότε είναι αποτελεσματικότερο όσον αφορά στην εξισορρόπηση των γλυκών συστατικών ενός κοκτέιλ.

Το πιο γνωστό, διακριτικά γλυκό, κοκτέιλ με γκρέιπφρουτ είναι το Brown Derby, το οποίο πιθανότατα πρωτοφτιάχτηκε στο ομώνυμο και διάσημο εστιατόριο του Λος Άντζελες με bourbon, χυμό γκρέιπφρουτ και μέλι. Αν προτιμάτε μια πιο γλυκιά εκδοχή του, μπορείτε να προσθέσετε χυμό από κόκκινο γκρέιπφρουτ.

Το ίδιο ισχύει και για ένα μάλλον άγνωστο, αλλά νοστιμότατο κοκτέιλ, με το όνομα Blinker. Το όνομά του καταγράφεται για πρώτη φόρα στο The Official Mixer’s Manual το 1934, «αναστήθηκε» όμως, από τον Ted Haihg στο Vintage Spirits & Forgotten Cocktails. Πρόκειται για ένα απλό και κομψό ποτό, το οποίο περιλαμβάνει ουίσκι από σίκαλη,  γκρέιπφρουτ και γρεναδίνη ή σιρόπι βατόμουρου. Αν θέλετε το αποτέλεσμά σας να είναι πιο όξινο, προτιμήστε την κίτρινη ποικιλία γκρέιπφρουτ.

Μιας και κάνουμε λόγο για εύκολα ποτά, μια πολύ καλή επιλογή όταν θέλετε να κεράστε πολύ κόσμο είναι το Paloma. Στην πατρίδα του αυτό το πανταχού παρόν ποτό, φτιάχνεται με τεκίλα κι ένα υπερβολικά γλυκό αναψυκτικό γκρέιπφρουτ, το Squirt. Όταν όμως το φτιάξετε με φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ και προσθέσετε σ’ αυτό λίγη σόδα, το αποτέλεσμα θα είναι ό, τι πιο δροσιστικό έχετε δοκιμάσει.

Το γκρέιπφρουτ ταιριάζει επίσης ιδανικά με το Aperol, το Campari και άλλα πικρά ιταλικά amari (λικέρ), όπως επίσης και με τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά, κάτι που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα από τα πιο «πολύπλευρα» εσπεριδοειδή που υπάρχουν. Σεβαστείτε το λοιπόν κι αρχίστε να ανακατεύετε!

Μερικές ιδέες

- Grapefruit Collins: ουίσκι, χυμό γκρέιπφρουτ, χυμό λεμονιού, ζάχαρη, νερό και bitters. Σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι με σόδα.

- High Noon: μεσκάλ, campari και χυμό φρέσκου κόκκινου γκρέιπφρουτ.  Σερβίρεται σε ποτήρι του Martini.

- Dorchester: τζιν, λικέρ κεράσι, χυμό lime, χυμό γκρέιπφρουτ, ζάχαρη και νερό. Σερβίρεται σε μεγάλη κούπα.

- Blinker: ουίσκι σίκαλης, χυμό κίτρινου γκρέιπφρουτ και σιρόπι βατόμουρου. Σερβίρεται σε παγωμένο ποτήρι του Martini.

- La Paloma: χυμός γκρέιπφρουτ, τεκίλα και σόδα. Σερβίρεται σε ποτήρι με αλάτι στο χείλος του.