Let me Know! Festival: φρέσκος μουσικός αέρας φυσά στην πόλη

let-me-know-bands
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΜΑΙΟΥ 2014

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Let me Know! Festival επιστρέφει στην πόλη και ετοιμάζει φουλ πρόγραμμα με 6 δυνατά μουικά σχήματα σε 6 διαφορετικά στέκια της Αθήνας. Το concept του άλλαξε και δύο από τους διοργανωτές του, μίλησαν στο clickatlife.gr για αυτό.

Με βασικό μότο «η πόλη μας ανήκει», το φετινό Let me Know! Festival εξαπλώνεται και πάλι στο κέντρο της πόλης, σε 6 διαφορετικά σημεία, με 6 από τα πιο χαρακτηριστικά underground μουσικά σχήματα της νέας ελληνικής σκηνής. Δύο από τους διοργανωτές του φεστιβάλ, ο Κωνσταντίνος Μεσογίτης, διευθυντής δημιουργικής επικοινωνίας και ο Γιάννης Ραουζαίος, Art & Culture Manager, μίλησαν στο clickatlife.gr.

Είναι η τρίτη χρονιά του Let me Know! Festival. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του.

Kωνσταντίνος Mεσογίτης (Κ.Μ.): Το φεστιβάλ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, στο παλιό Interni στην οδό Ερμού με επιτυχία και συνεχίστηκε με μεγαλύτερη τον Ιούνιο του 2013, στον αίθριο χώρο του Ελληνικού Κόσμου. Το ξέρετε αυτό, από την πρώτη στιγμή δίπλα μας ήσασταν! Το let me know! Festival, από τη σύλληψη της ιδέας ήταν να διαφοροποιηθεί από τα ως τότε, αντίστοιχα μουσικά φεστιβάλ. Είχε σχεδιαστεί να δίνονται συνεντεύξεις από τα group, αποκλειστικά για το φεστιβάλ και να προβάλλονται για πρώτη φορά στο κοινό, πριν το live του κάθε σχήματος. Συνεντεύξεις που το περιεχόμενό τους αφορούσε σε δραστηριότητες και πράγματα, τα οποία δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστά στο κοινό για τους καλλιτέχνες, αλλά οι ίδιοι ήθελαν να προβάλλουν (συμμετοχή σε ταινίες, σε θεατρικά, ζωντανές εμφανίσεις στο εξωτερικό κ.α.). Από αυτό το concept, προκύπτει και το όνομά του.

Γιάννης Ραουζαίος (Γ.Ρ.):  Ένα στοιχείο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον για το φεστιβάλ, ήταν ακριβώς αυτή η ακομπλεξάριστη προσέγγισή του πάνω στη μουσική και το άνοιγμά του μπροστά στις προκλήσεις του συσχετισμού εικόνας (οι συνεντεύξεις) και ήχου. Ήταν σαν να «έβγαινε» η μπάντα, από το πανί και να βρισκόταν ξαφνικά μπροστά μας. Το περυσινό φεστιβάλ και η επιλογή σχημάτων που συνδύαζαν τόσο το «νέο» με την εικόνα, όπως οι Baby Guru, Nalyssa Green, Keep shelly in Athens, Ιmam Baildi κ.ο.κ πιστεύω πως  χάραξε ένα ίχνος που φέτος, παράλληλα με τα minimal synth και underground Techno events που πραγματοποιήσαμε στα Senza και Zero, πριν λίγο καιρό, έχει τοποθετήσει πλέον, το let Me Know! Festival στις πολιτιστικές ροές της πόλης.

Φέτος αλλάζει το concept του φεστιβάλ. Τι να περιμένουμε;

K.M.: Αλήθεια είναι, ότι με τις προηγούμενες δύο χρονιές, αυτό που παραμένει ίδιο, είναι ότι εξακολουθεί να είναι διήμερο και με έξι συμμετοχές.  Θέλοντας να διατηρήσει την πρωτοπορία του, αλλάζει προσανατολισμό, εξαπλώνεται στην πόλη, σε έξι διαφορετικά σημεία με ελεύθερη είσοδο και  με παράλληλα live. Δηλαδή, σε δύο σημεία ταυτόχρονα την ημέρα, για το κοινό παίζουν αντίστοιχα group, τα οποία στο τέλος προτρέπουν τον κόσμο, να συναντήσει το τρίτο live σε άλλο σημείο, που θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα.

Γ.Ρ.: Το Let me Know! Festival είναι ένα γίγνεσθαι! Μια διαρκής μεταβολή και αναδιαμόρφωση τόσο του εαυτού του όσο και των χώρων, που συναντά. Φέτος, όπως κάποια στιγμή παλαιότερα είχαμε πρώτοι προβάλλει τις εικόνες ενός συγκροτήματος υπό συνέντευξη, στην τρίτη διάσταση ενός  live, επιχειρούμε να «προβάλλουμε» ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, στο σχέδιο του κέντρου της αθηναϊκής μητρόπολης. Οι τρείς χώροι που κάθε μέρα εκτυλίσσεται το event, δεν είναι απλώς μια σειρά παράλληλων συναυλιών, αλλά ένα ψυχογεωγραφικό σχεδίασμα, που «εγγράφεται» στο σώμα της Αθήνας.

Γιατί επιλέξατε ως μότο του φεστιβάλ τη φράση «Η πόλη μας ανήκει»;

K.M.: Το φεστιβάλ εξαπλώνεται στην πόλη και συναντά το κοινό του, όπως και το κοινό της πόλης συναντά το φεστιβάλ. Διαφορετικές αφετηρίες με διαφορετικές ταχύτητες, που υπάρχουν στην ίδια πόλη.Η πόλη είμαστε εμείς, άρα η πόλη μας ανήκει. 

Γ.Ρ.: «Η Πόλη Μας Ανήκει», γιατί τόσοι και τόσοι τελικά, πολιτικοί, περίεργοι ή άλλοι, έχουν έναν λόγο για αυτή παραγνωρίζοντας κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον αυτονόητο. Το πολύ απλό γεγονός πως όλοι εμείς, ιδιαίτεροι και μοναδικοί, αλλά τόσοι πολλοί συνάμα, βαδίζουμε στα κατατόπια, στους δρόμους, στις πλατείες, στο κέντρο και τα προάστιά της και την αγαπάμε, τη μισούμε, τη μεταμορφώνουμε μέσα από το βλέμμα, τις σκέψεις, τους πόθους και τις δράσεις μας, την κάθε στιγμή. Χωρίς διαμεσολαβήσεις ονειρευόμαστε μέσα σε αυτήν και κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα ή τουλάχιστον...παλεύουμε σκληρά για αυτό! Επομένως, ΝΑΙ, και αντίθετα με όλες τις φωνές που το αρνούνται  θέλοντας να ελέγξουν την πόλη, σύμφωνα, με ευτελή και χαμηλής αισθητικής συμφέροντα, «Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ»!

Πείτε μας λίγα λόγια για τα σχήματα που επιλέχθηκαν στο φετινό φεστιβάλ.

Mighty N

Γ.Ρ.: Το κύριο κριτήριο, ήταν ο βαθμός διεύρυνσης της συνείδησης του θεατή, μέσα από την ηχητική κατάσταση-μουσική ατμόσφαιρα, που θα υλοποιούσε το κάθε group της επιλογής μας. Νομίζω πως το επιτύχαμε! Οι Rita Mosss είναι ένα speed punk and roll σχήμα που αυτή η διεύρυνση έρχεται απευθείας, από την αδρεναλίνη και την ένταση των ζωντανών εμφανίσεών τους, ενώ το art punk των Duoyo ταξιδεύει το πνεύμα μας πέρα από αυτό το όριο, σε αισθητικά τοπία, που πρωτόλεια αγγίχτηκαν στα  eighties και  nineties και ανακαλύπτονται, ξανά τώρα. Στο ίδιο μοτίβο με τους τελευταίους και με δύο drum kit, οι Kid Flicks σχολιάζουν τη σκηνή του νέου Ροκ, μέσα από τις παρακαταθήκες των Fugazi και των Sheilac. Οι Mighty N απλώς, είναι μια από τις σημαντικότερες νέες progressive rock μπάντες τις χώρας, με μεγάλο μέλλον μπροστά τους. Τέλος για τους Fundracar και τους Direct Connection, τα λόγια περιττεύουν! Είναι απλά δύο απίστευτες μουσικές δυνάμεις-κολεκτίβες, που επιχειρούν την απόλυτη σύνθεση ανάμεσα στην ψυχεδελική μουσική, τη Reggae, το Dub και το Space Rock. Οι μανιασμένες-και κατάμεστες συναυλίες τους σε μεγάλα ελληνικά φεστιβάλ, όπως το Indie Free Festival, All Day Reggae Festival και σε χώρους όπως το Κύτταρο ή το Bios το έχουν αποδείξει τα τρία τελευταία χρόνια.

Πώς επιλέχθηκαν οι χώροι διεξαγωγής του φεστιβάλ;
K.M.: Οι χώροι επιλέχθηκαν, να είναι μέσα στο concept του φεστιβάλ και να ταυτίζονται με το κοινό που το ακολουθεί. Παράλληλα, φροντίσαμε να είναι κοντά μεταξύ τους, έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να μετακινηθεί με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

Γ.Ρ.: Πρώτα από όλα μας ενδιέφερε να μας «κολλάει» αισθητικά ο κάθε χώρος και να μην εκφράζει την χαμηλή αισθητική και την κουλτούρα του κοινότοπου.

Πληροφορίες: Bar project / Hoxton / Κ-44  / Boiler / Kreuzberg / Bios, 30 & 31/5, είσοδος ελεύθερη, www.letmeknow.gr.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]