Η πόλη χορεύει σε ρυθμούς swing

i-poli-xoreuei-se-ruthmous-swing

ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Αν κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα από τα σκυθρωπά και μίζερα –λόγω κρίσης- βλέμματα όλων, θα δούμε ότι στην Αθήνα «παίζει» μια νέα τάση με «άρωμα» από το παρελθόν…

Δίνοντας γροθιά στο γκρίζο κλίμα της εποχής, κάποιοι γυρνούν το χρόνο περίπου 7-8 δεκαετίες πίσω, φορούν ψηλόμεσες φούστες και παντελόνια, τιράντες, τραγιάσκες και παλιομοδίτικα φορέματα και συναντιούνται για να χορέψουν swing.

Δεν πρόκειται για κρυφές λέσχες, ούτε μυστικά clubs όπου μαζεύονται λίγοι και εκλεκτοί και χορεύουν ανάμεσα σε καπνούς τσιγάρου - παρά την απαγόρευση. Πρόκειται για ένα κίνημα με styling του '30-'40 που εξασκεί τα rock steps και τα lindy turns υπό τους ήχους του Benny Goodman και του Louis Jordan, το οποίο ολοένα και μεγαλώνει.

Στην πόλη μας δίνει δυναμικά το «παρών» τα 3 τελευταία χρόνια με δύο ομάδες να κρατούν τα ηνία διδάσκοντας χορό, διοργανώνοντας swing parties και συμμετέχοντας σε events σε διάφορα σημεία της πόλης, «σουινγκάροντας» ακόμη και έξω στο δρόμο!

-Athens Lindy Hop: Aποτελούνται από την Μαριάντζελα Σαλίχου (Miss Cherry Pie) και την Μαρία – Νεφέλη Αμπατζή ( www.athenslindyhop.com ) και διδάσκουν μοναδικούς για τα ελληνικά δεδομένα χορούς στην αυθεντική τους μορφή, όπως το swing του '30-'40 (lindy hop), το balboa, το shag, το blues, αλλά και το 20's charleston, διοργανώνοντας ταυτόχρονα workshops με διεθνούς φήμης δασκάλους, parties/events με live bands και performances με γνωστούς καλλιτέχνες, μεταδίδοντας την αγάπη τους και το πάθος τους για το swing στον κόσμο με κάθε ευκαιρία.

Οι Athens Lindy Hop

-Athens Swing Cats Η ομάδα των Ζοζεφίνας Γιαννακοπούλου, Μπεν Λιμπρόζο και Χριστίνας Φιορέτζη ( www.athensswingcats.com ) συμμετέχουν ενεργά στην εξάπλωση του swing διδάσκοντας lindy hop, charleston, balboa, boogie woogie, μεταφέροντας το κλίμα της εποχής του ’30-‘40 στη δική μας, διοργανώνοντας εβδομαδιαία parties, βραδιές χορού, ατμοσφαιρικά events, σεμινάρια χορού και άλλες εκδηλώσεις, για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε στο forum τους ( http://www.athensswingcats.com/forum ). Στόχος τους; Να διαδώσουν τη μουσική και το χορό swing σε όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται.

Swing Bands

Φυσικά από την όλη τάση δεν γίνεται να λείπουν οι μπάντες που παίζουν swing ζωντανά και κάνουν εμφανίσεις στις διάφορες σκηνές ή μπαρ της Αθήνας.

-Hi-Rollers: Έχουν διαμορφώσει το στυλ τους σε blues, jazz, swing, boogie woogie από τα τέλη '40 ως αρχές '50. Οι μουσικές τους έχουν στόχο να σηκώσουν τους πάντες για χορό. Βρείτε τα upcoming shows τους στο http://www.myspace.com/thehirollersgr

H μπάντα Hi-Rollers, φωτογραφία: Kassandra Powell

-Swing Shoes: Με δύο κιθάρες, ένα μπάσο κι ένα βιολί, συνεργασίες όπως με τη Sugahspank! και επιρροές από Duke Ellington μέχρι Μανώλη Χιώτη, οι Swing Shoes «τζαμάρουν» σε διάφορα στέκια της πόλης. Ενημερωθείτε στο http://www.myspace.com/theswingshoes .

-Diminuita – The Swing Trio: Άλλοτε σαν τρίο κι άλλοτε σαν κουαρτέτο, οι Diminuita κινούνται στο χώρο του ορχηστρικού swing, πάνω σε διασκευές των D.Reinhardt-S.Grapelli, αλλά και άλλων συνθετών της ίδιας εποχής, καθώς και σε νέες δικές του συνθέσεις. Μάθετε γι’ αυτούς στο http://diminuita.com/ .

-Black Jack: Τρομπέτα, σαξόφωνο, τρομπόνι, πιάνο, μπάσο και ντραμς είναι αρκετά για να μας ταξιδέψουν στη δεκαετία του ’30, σε ρυθμούς swing, dixie, jive κ.ο.κ. Περισσότερα στο http://www.myspace.com/blackjackswing .

Τώρα λοιπόν που γνωρίσατε τους… υποκινητές, φορέστε sailor pants, ίσια παπούτσια και μάθετε χορευτικές κινήσεις που θα σας εκτονώσουν μέσα από τα social dancing events με θέμα το swing.

Εβδομαδιαία swing parties

-Κάθε Τετάρτη, η ομάδα Athens Swing Cats διοργανώνει πάρτι για social dancing στο κλίμα της ανάλογης εποχής, με σκοπό τη διασκέδαση και την… εξάσκηση, στο Floral (Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια) ή στο Blue Fox (Ασκληπιού 91). Επόμενο πάρτι στις 30/3 στο Floral.

-Κάθε δεύτερη Τετάρτη, η ομάδα Athens Lindy Hop διοργανώνει το Big Swing σε ατμόσφαιρα δεκαετιών ’20-’50, με tunes που ωθούν τους πάντες σε χορό και φιγούρες, στο Lost and Found (Κεραμεικού 53, Μεταξουργείο). Επόμενα Big Swing στις 30/3, 13/4 και 27/4, 11/5 και 25/5.

Επερχόμενα events

Οι Athens Swing Cats, φωτογραφία: Νίκος Κοκκαλιάς

-Daytime Cruisin’: Υπαίθριο πάρτυ με Rock 'n' Roll, Swing, Rhythm & Blues και άλλες υπέροχες μουσικές επιλογές από τα 40s ως τα 60s, έξω από το καφέ Μωσαϊκό (Λαοδίκης 30, Γλυφάδα) που θα σας υποδεχτεί με σπιτικά γλυκά, λεμονάδες και υποβρύχια, αλλά και με retro market με vintage style ρούχα και αξεσουάρ, το Σάββατο 2 Απριλίου, από τη 1 το μεσημέρι μέχρι… όσο πάει. Καλεσμένοι για outdoor dancing οι Athens Lindy Hop και Guest Dj: Mississippi Outlaw.

-Πάρτι για τη λήξη του 12ου Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Στις 8/4 με τη συμμετοχή των Athens Swing Cats με χορευτικά shows, αλλά και Dj sets και Live από τους «Ναστάζια & Black Jack» θα πραγματοποιηθεί ένα επίσημο και ατμοσφαιρικό πάρτι με swing μουσικές στο Bacaro (Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, Στοά Γρυπάριο Μέγαρο, Αθήνα).

-2o Vintage & Crafts Bazaar από τις Les Broderies Anglaises (Athens Ladies Society): Το διήμερο 16 και 17 Απριλίου στο πατάρι του Indigo cafe (Θεμιστοκλέους 80,πλατεία Εξαρχείων), θα ανακαλύψετε τις ιδιαίτερες δημιουργίες των συμμετεχόντων καλλιτεχνών μέσα από μια μεγάλη γκάμα vintage, second hand, labeled & handmade reproduction ενδυμάτων και αξεσουάρ, φυτικά καλλυντικά, home decor, collectibles, memorabillia, δίσκους & cd, βιβλία κ.α., σε πολύ προσιτές τιμές. Tη retro διάθεση θα ενισχύσει το dj set με μουσικές «από τα παλιά», ενώ το Σάββατο από τις 10 μ.μ. και μετά θα ακολουθήσει live και πολύς χορός σε swing διάθεση με τους Hi Rollers. Συμμετέχοντες: 1f8, Athanasia, Miss Cherry Pie από τους Athens Lindy Hop, Bourbon Mademoiselle, Beauty by Tsouti, Grandmama's, ReLoved, Kούνια Μπέλλα, Lazy D, Monsterville, Run Around Sew, Speedjunkies, Swell Dame Vintage Inspired Accessories.

-Athens Lindy Hop presents Marcus & Bärbl: Δύο από τους πιο εντυπωσιακούς χορευτές και διεθνώς καταξιωμένους δασκάλους του swing από το Μόναχο ξανάρχονται από τους Athens Lindy Hop, για ένα διήμερο workshop και ένα αξέχαστο party με φιγούρες στον… αέρα και εντυπωσιακά moves, στις 30/4, σ’ έναν art deco χώρο με την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’30, στο Διώροφο (Αιόλου 77 και Ευριπίδου). Είσοδος 10 ευρώ (με ποτό).

-2nd Athens Gypsy Jazz Fest «Django Fest»: Ένα φεστιβάλ-φόρος τιμής στον μεγάλο μουσικό και εμπνευστή της gypsy jazz, Django Reinhardt, που επιθυμεί να ενισχύσει την προβολή της καλλιτεχνικής δραστηριότητας που αφορά τη gypsy jazz στη χώρα μας. Το φεστιβάλ είναι αυτοδημιούργητο και αυτοδιαχειριζόμενο και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Plenty Projects. Θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Μαΐου σε χώρο που θα ανακοινωθεί, στο οποίο θα συμμετέχουν διάφορες swing bands και οι Athens Swing Cats.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ