8 περίεργα συστατικά σε cocktails

carrot-cocktail
ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Περισσότερο από ποτέ, βλέπουμε να κάνουν την εμφάνισή τους στο ποτήρι μας, συστατικά που μέχρι πρότινος περιορίζονταν στο πιάτο μας. Ας δούμε λοιπόν, τις πιο παράξενες προσθήκες στα ποτά μας, από φυλλώδη λαχανικά μέχρι φύκια και αχινούς.

Ρίζες λαχανικών

Τα καρότα δεν είναι πλέον ταυτισμένα με τα κουνέλια και τα τεύτλα έχουν βρει το δρόμο τους έξω από το φούρνο και μέσα στο ποτό σας. Δεν έχει σημασία αν συνδυάζονται με gin, λικέρ ή κάποιο άλλο είδος αλκοόλ, αφού σε κάθε περίπτωση είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για το δείπνο σας.

Μπιζέλια

Είτε σε φρέσκια, είτε σε πολτοποιημένη μορφή, τα μπιζέλια είναι ένα επίκαιρο αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους κορυφαίους bartenders του κόσμου. Η μητρική προτροπή «φάε τον αρακά σου!» αποκτά άλλο νόημα.

Μανιτάρια

Τι θα λέγατε για κάποιους… μύκητες στο cocktail σας; Πολλοί bartenders κάνουν αυτή την προσθήκη και είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ακούγεται. Για παράδειγμα το cocktail Dirt Nap φτιάχνεται με βάση dry vermouth που έχει εμποτιστεί με μανιτάρια porcini. Μπορεί να είναι αρκετά περίεργο, αλλά ένα κομμάτι μανιταριού μπορεί να φτιάξει τη νέα αγαπημένη σας γαρνιτούρα.

Λάχανο

Σίγουρα όχι ο πιο συνήθης υποψήφιος για να βρεθεί στο cocktail σας, για αυτό ήταν έκπληξη όταν εμφανίστηκε σε διάφορα Φεστιβάλ Τροφίμων την περασμένη χρονιά. Πάρτε την καθημερινή σας δόση βιταμίνης Κ με μια Azoteas Verdes Margarita ή μια Green Margarita. Η αλκοολούχα βάση για τα ποτά με το λάχανο είναι η tequila.

Πολύχρωμες πιπεριές

Η καυτερή πιπεριά χρησιμοποιείται σε αφθονία για τη δημιουργία cocktails στα περισσότερα bars. Παρόλα αυτά, σπάνια θα δείτε να χρησιμοποιείται για αυτούς τους σκοπούς, η γλυκιά κόκκινη πιπεριά ή η κίτρινη. Η ήπια φυτική γεύση της δένει όμορφα με το mescal και την tequila σε ποτά όπως η Savory Margarita.

Φουά γκρα

Το Andre’s στο Λας Βέγκας διείδε potential στην προσθήκη φουά γκρα σε cocktails και αποφάσισε να το βάλει στο μενού με τη μορφή ενός Martini. Στη συνέχεια, ένα μπαρ στο Portland χρησιμοποίησε κατεψυγμένο φουά γκρα σε ένα bourbon cocktail το οποίο ονόμασαν «Foie the Hell of It». Οπότε μη σας φανεί καθόλου περίεργο, αν σε λίγο καιρό απαιτείτε το cocktail σας με… συκώτι πάπιας.

Φύκια

Στο διαδίκτυο θα συναντήσετε πολλές ευφάνταστες συνταγές για cocktails, μια όμως που δε γίνεται να περάσει απαρατήρητη είναι το Kombu Seaweed Martini. Για να φτιάξετε το ποτό αυτό, εμποτίστε sake με φύκια και σέλινο, στη συνέχεια προσθέστε λίγο gin και είστε έτοιμοι για μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία.

Αχινός

Καλά διαβάσατε. Ο αχινός έχει ξεφύγει από τα σούσι μπαρ και πλέον βρίσκεται και στα πιο high bars του κόσμου. Ένα ξενοδοχείο στην Koreatown του Los Angeles πρόσθεσε στο μενού του ένα cocktail με υγροποιημένο αχινό και tequila ως βάση και άφησε τα υπόλοιπα στην ιστορία…