Πώς να φτιάξετε το τέλειο gin tonic

gin-tonic
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Μερικές φορές τα πιο απλά cocktails είναι και πιο εύκολο να αποτύχουν. Ας δούμε λοιπόν, βήμα-βήμα πώς να φτιάξετε το τέλειο gin tonic για να αποφύγετε τυχόν λάθη κατά την προετοιμασία του.

Τον 16ο αιώνα το gin χρησιμοποιούνταν από την ιατρική ως θεραπεία για θέματα της κυκλοφορίας του αίματος. Τελικά το κόστος του έπεσε αρκετά ώστε ήταν σε θέση να βρεθεί παντού στη Βρετανία, όπου γρήγορα έγινε το αγαπημένο ποτό των Λονδρέζων.

Όταν η Βρετανία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ινδίας οι Άγγλοι βρέθηκαν εκτεθειμένοι στην ελονοσία και έπασχαν από σκορβούτο μετά από τα μακρινά ταξίδια τους. Έτσι βρήκαν ανακούφιση στην προφανή θεραπεία: gin με tonic.

Υπήρχε η αντίληψη ότι το τονωτικό νερό θεραπεύει πολλές ασθένειες και η έντονα πικρή του γεύση υπερκαλύφθηκε από το εξίσου «θεραπευτικό» ποτό gin και μια δόση από εσπεριδοειδή. Παρόλο που με το πέρασμα του χρόνου το τονωτικό νερό έχει γίνει αρκετά πιο εύγευστο και το gin πιο ισχυρό, εξακολουθεί να υπάρχει το παλιό debate σχετικά με το τι κάνει το τέλειο cocktail gin tonic.

Το gin tonic είναι το cocktail που τροφοδότησε το ισπανικό κίνημα του avant garde. Πολλές ισπανικές παραλλαγές έχουν ως βάση τα φρούτα, αλλά η χρήση μυρωδικών και λαχανικών κερδίζει σε δημοφιλία. Τα gin tonic bars όπου οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν το προτιμώμενο gin, tonic και τη γαρνιτούρα από το μενού, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και είναι ιδιαίτερα αγαπητά ανάμεσα στους σεφ.

Πριν τρέξετε στο προσωπικό σας bar και αρχίσετε την προετοιμασία όμως, σας έχουμε μερικούς κανόνες για τη δημιουργία του τέλειου gin tonic. Ακολουθήστε τους και θα έχετε το τέλειο ποτό κάθε φορά.

1. Παγώστε το gin: Αν χρησιμοποιήσετε ζεστό gin θα έχετε ένα «επίπεδο» ποτό, χωρίς την ευκρίνεια που αξίζει στο συγκεκριμένο cocktail.

2. Χρησιμοποιήστε lime: Σίγουρα τα λεμόνια είναι νόστιμα, αλλά αν αναζητάτε την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό, τότε το lime είναι αυτό που ψάχνετε.

3. Χρησιμοποιήστε tonic από φρεσκοανοιγμένο μπουκάλι: Μη χρησιμοποιήσετε τονωτικό νερό από ανοιγμένο για καιρό κουτάκι ή μπουκάλι. Αντ’ αυτού ρίξτε το φρέσκο από ένα μπουκάλι αφρώδους τονωτικού νερού που μόλις ανοίξατε.

4. Διαχωρίστε σωστά τα στρώματα: Το μυστικό για ένα επιτυχημένο gin tonic βρίσκεται στη διαστρωμάτωση των συστατικών. Πρώτα, πάρτε τη φέτα του lime και στύψτε το lime, κόψτε το σε κομμάτια και τοποθετήστε το στον πάτο του ποτηριού. Έπειτα, ρίξτε δύο-τρία παγάκια και γεμίστε το μισό ποτήρι με παγωμένο gin. Τέλος, στην κορυφή ρίξτε παγωμένο τονωτικό νερό και επιτρέψτε στο ποτό να ηρεμήσει για λίγα λεπτά.