Η φωνή της έρημου από την Καλιφόρνια στο Bios

i-foni-tis-erimou-apo-tin-kalifornia-sto-bios

ΤΡΙΤΗ, 03 ΜΑΙΟΥ 2011

Την Παρασκευή 6 Μαΐου, ο Gonjasufi επιστρέφει στο Bios για μια ολοζώντανη εμφάνιση, μαζί με το ντεμπούτο του άλμπουμ και με πέντε μουσικούς.

Η φωνή της έρημου από την Καλιφόρνια έρχεται ξανά στην Αθήνα, με το ντεμπούτο άλμπουμ του να συγκαταλέγεται στα δέκα καλύτερα άλμπουμ του 2010, σε μια συναυλία που σίγουρα θα αποτελέσει εμπειρία για όσους την παρακολουθήσουν.

O Sumach Εcks, γνωστότερος ως Gonjasufi, είναι η μεγάλη αποκάλυψη της Warp Records για το 2010, ένας «μάγος» της σύγχρονης post hip-hop αβανγκάρντ της δυτικής ακτής. Rapper, vocalist, dj, αλλά και δάσκαλος της yoga, οι εσωτερικές του πνευματικές αναζητήσεις αποτελούν έντονο χαρακτηριστικό της μουσικής του, η οποία είναι σύνθετη, με επιρροές από την Ανατολή, ψυχεδελικές μελωδίες και απόκοσμα φωνητικά που σφραγίζουν όλες του τις παραγωγές.

Με τον Flying Lotus και τον Gaslamp Killer να υπογράφουν την παραγωγή του πρώτου του προσωπικού άλμπουμ «A sufi and a killer», οι κριτικές υπήρξαν κάτι παραπάνω από θετικές. Τα φωνητικά του Gonjasufi δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα, δένοντας άψογα με τον σκουριασμένο αναλογικό ψυχεδελικό ήχο του Gaslamp Κiller, δημιουργώντας έτσι ένα αποτέλεσμα με σπάνια ποιότητα, χρησιμοποιώντας τούρκικη ψυχεδελική ροκ, μουσικά θέματα από το Bollywood, pop ευαισθησία και acid rock επιρροές. Το άλμπουμ του Gonjasufi στο σύνολό του αποτελεί έναν από τους πιο εκλεκτικούς και παράξενους ήχους της χρονιάς που πέρασε.

Τον έχουν χαρακτηρίσει μυστικιστή του hip-hop, μάγο, νομαδική ψυχή. Τον έχουν παρομοιάσει με τον Μethod man στα 95. Ο Flying Lotus έχει πει για την φωνή του ότι είναι μια «διαχρονική, υπέροχη βρωμιά», ενώ ο ίδιος προτιμά τον χαρακτηρισμό του electro-Hendrix καθώς ο Jimi Hendrix έχει υπάρξει μία από τις μεγαλύτερες επιρροές του.

Οι πνευματικές του αναζητήσεις αποτυπώνονται έντονα στη μουσική του και όπως λέει χαρακτηριστικά, φτιάχνει μουσική για να κάνει τους ανθρώπους να επιστρέφουν στον εαυτό τους.

Πληροφορίες: Bios, Πειραιώς 84, 210 3425335, είσοδος 15 ευρώ (προπώληση), 18 ευρώ (ταμείο), στις 10.30 μ.μ.