Το αψέντι πάει πολύ στα cocktails...

absinthe
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Το αψέντι έχει γεύση γλυκάνισου, μάραθου και γλυκόριζας και χρησιμοποιείται στα cocktails για περισσότερα από 100 χρόνια. Ας δούμε λοιπόν, πέντε cocktails που αξιοποιούν το αψέντι, το καθένα με διαφορετικό τρόπο.

Sazerac

Το αψέντι έχει μια πολύ έντονη γεύση πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. Ένας μεγάλος αριθμός cocktail στα οποία βρίσκεται και το Sazerac απαιτούν μόνο ένα ξέπλυμα από αψέντι. Αυτό περιχύνεται στο ποτήρι, ανακινείται και έπειτα πετιέται. Εξακολουθεί πάντως να προσφέρει ένα στρώμα πολυπλοκότητας στην τελική γεύση του cocktail, ειδικά στο άρωμα.

Frappe

Το αψέντι έχει αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αφού φτάνει στο 70% σε σχέση ας πούμε με το 40% που έχουν η βότκα, το gin και το ουίσκι. Χρειάζεται λοιπόν, να αραιωθεί με νερό για να γίνει ελαφρύτερο και να κρατήσει παράλληλα τα αρώματά του, όπως γίνεται στο Frappe, το οποίο μετατρέπει το κλασικό αψέντι σε ένα παγωμένο ποτό. Προσθέστε 30 γραμμάρια αψέντι σε ένα ποτήρι, τοποθετήστε έναν κύβο ζάχαρης σε μια τρυπητή κουτάλα πάνω από το ποτήρι και ρίχνετε σιγά-σιγά παγωμένο νερό μέχρι να διαλυθεί. Το αψέντι στο ποτήρι θα γίνει θολό, ενώ η ποσότητα του νερού είναι τρεις με πέντε φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το αψέντι.

Death in the Afternoon

Τι θα μπορούσε να είναι πιο αριστοκρατικό από αψέντι και σαμπάνια; Μα φυσικά αψέντι, σαμπάνια και στρείδια. Το Death in the Afternoon δεν είναι μόνο το όνομα ενός βιβλίου του Hemingway, αλλά και το όνομα ενός ποτού που βάφτισε ο ίδιος σε ένα βιβλίο συνταγών το 1935. Οι οδηγίες του είναι οι εξής: «Ρίξτε 40 γραμμάρια αψέντι σε ένα ποτήρι σαμπάνιας. Προσθέστε παγωμένη σαμπάνια μέχρι να αποκτήσει το κατάλληλο γαλακτώδες ιριδίζον χρώμα. Καταναλώστε από τρία έως πέντε ποτήρια με αργό ρυθμό.»

Chrysanthemum

Το Chrysanthemum είναι ένας ασυνήθιστος συνδυασμός από dry vermouth, λικέρ Benedictine και αψέντι. Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά έχει πολλά βότανα ή μπαχαρικά ως μέρος της συνταγής του, οπότε είναι ένα είδος έκπληξης που δεν έρχονται σε σύγκρουση. Τα περισσότερα κοινά που έχουν οι τρεις γεύσεις είναι γλυκάνισος και μάραθος. Σε μερικές ποικιλίες θα βρείτε και μέντα ή τσουκνίδα.

Suissesse

Σε αυτό το cocktail, το αψέντι συνδυάζεται με σουμάδα. Το ασπράδι του αυγού και η κρέμα δίνουν στο ποτό μια αφράτη υφή, σαν να πίνεις milkshake. Στη Νέα Ορλεάνη πολλοί θεωρούν αυτό το ποτό το ιδανικό τους πρωινό.