Neighbour-hook: 24 ώρες στη Ν. Φιλαδέλφεια

nea-filadelfeia
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Η Μαρία Πορτοκαλάκη αυτή τη βδομάδα κάνει φύλλο και φτερό τη Νέα Φιλαδέλφεια και μας μεταφέρει εντυπώσεις (και διευθύνσεις και συνταγές για κοκτέιλ και άλλα πολλά).

Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι γνωστή για το γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά και για το άλσος της. Εκεί πήγαιναν τα πιτσιρίκια εκδρομές, εκεί χάζευαν οι επισκέπτες τους κατοίκους του ζωολογικού κήπου, εκεί κρύβονταν μικροί ή μεγάλοι έρωτες. Αν και πλέον είναι αρκετά παραμελημένο και δεν προτείνεται για επίσκεψη μετά τη δύση του ηλίου, το Άλσος της Φιλαδέλφειας εξακολουθεί να ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας για περιπάτους ή ορθοπεταλιές μέσα στο πράσινο, για χαλάρωση  κοντά τον ανεμόμυλο παρέα με ένα βιβλίο ή το σκυλάκι σας που σίγουρα θα εκτιμήσει την άπλα και τη δροσιά λίγο πριν το σούρουπο. Όταν δύσει, οι σινεφίλ μπορούν να κατευθυνθούν στο θερινό κινηματογράφο Cine Άλσος, ενώ για τους παλιούς νοσταλγούς της περιοχής, μαγαζιά–σταθμό αποτελούν τα ιστορικά ζαχαροπλαστεία «Τίλλας» (Πλατεία Ελευθ. Βενιζέλου 10) και «Κανάκης» (Λεωφ. Δεκελείας 80).

Πάμε τώρα για κάτι πιο ζωηρό! Με τον φίλο και φωτογράφο Γιάννη Παπαδημητρίου κάναμε μια βόλτα στους πεζόδρομους, τα στενά και τη λεωφόρο της πόλης, ανακαλύπτοντας τα καλύτερα μαγαζιά στη Φιλαδέλφεια…

H Μαρία Πορτοκαλάκη με τον Χρήστο Λεμπέση επί τω έργω. 

B – κουτί (Βρυούλων 20 )
Φιλόξενος χώρος, που μετρά 9 χρόνια λειτουργίας. Παρά το ότι το εσωτερικό του σε προδιαθέτει να το επισκεφθείς τον χειμώνα, διαθέτει έναν υπέροχα διαμορφωμένο κήπο, για τις θερμές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού. Με επιρροές στη διακόσμηση από τα γαλλικά καμπαρέ και την μεταπολεμική περίοδο, ο πολυεπίπεδος χώρος του B-κουτί με το θεατρικό του σκηνικό, σε μεταφέρει γρήγορα σε άλλες δεκαετίες. Οι djs που εναλλάσσονται καθημερινά ταξιδεύουν τους πελάτες με jazz, swing, funk, soul ήχους κι άλλες επιλεγμένες ξένες μουσικές από όλες τις δεκαετίες. Εκεί μας υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του καταστήματος, Αντρέας Γόγολος που μας ενημέρωσε πως μία ή δύο φορές το μήνα πραγματοποιούνται διαδραστικές stand up comedy παραστάσεις, ενώ τη φθινοπωρινή – χειμερινή περίοδο γίνονται Live εμφανίσεις συγκροτημάτων. Με μεγάλη γκάμα σε ποτά, ανάμεσά τους και τα ιαπωνέζικα ουίσκι που σπάνια συναντώνται σε μπαρ, καθώς και ποικιλία σε cocktail – μεταξύ αυτών και δέκα hommie – το B-κουτί είναι τρέλα!
Ο bar tender της βραδιάς, Χρήστος Λεμπέσης, μας έκανε ιδιαίτερα μαθήματα cocktail. Παρέα φτιάξαμε το 3berries, που έχει ιδιαίτερη ζήτηση στο μαγαζί και αποτελείται από ρούμι, πουρέ από raspberry, strawberry και wild berries, lime, sugar, ginger, mint leaves. Αφού το φτιάξαμε, το ήπιαμε!
Η βραδιά δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί καλύτερα αφού μεταφερθήκαμε λίγο σε σκηνικό Χάρυ Πόττερ. Πώς; Τον χώρο πλημμύρισε με την παρουσία του ο μάγος Περσέας Αρκομάνης, που σκόρπισε…μαγεία στους θαμώνες και προσέφερε μεγάλες ποσότητες από close up magic, σε κάθε παρέα ξεχωριστά. Και φυσικά σ’ εμάς! Μπορείτε να τον απολαμβάνετε στο B-κουτί κάθε Τρίτη βράδυ.

Old Dog Family Bar (Σάρδεων 6)
Το Old Dog ήρθε για να μείνει, αλλά και να αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης. Ο Πάνος Καναβέτας (bar leader), ο Πάνος Δεμοίρος, ο Αποστόλης Μπορσοβάνας και o Κωνσταντίνος Μπρατσιάκος, δημιούργησαν –μόλις πριν από δύο εβδομάδες- έναν μοντέρνο, industrial χώρο που κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις. Djs εναλλάσσονται από την Τετάρτη έως και την Κυριακή, ξεσηκώνοντας τους θαμώνες υπό τους ήχους της Funk, soul, house και disco μουσικής, ενώ σύντομα η κουζίνα θα προσφέρειfinger food και breakfast. Με μεγάλη γκάμα σε ποτά και κυρίως premium, με μια αξιόλογη Signature cocktail list, αποτελούμενη από 13 αλκοολούχα και 2 virgin cocktails, το Old Dog οδεύει καλά στο να γίνει must προορισμός. Άλλωστε είναι και το μοναδικό μαγαζί στη Νέα Φιλαδέλφεια που διαθέτει Roof garden. Παρεΐστικο και απόλυτα φιλόξενο περιβάλλον, με master στον τομέα τους bar tenders κι εξυπηρετικό προσωπικό.
Βest seller το δροσερό, καλοκαιρινό και φρουτώδες Old Druid Cocktail: Βacardi Οakheart, passion fruit, χυμός ανανά κι αρωματικές σταγόνες από ροδάκινο.

Κίτρινη Γκαζόζα (Λεωφόρος Δεκελείας 134)
Αν και μετρά μόλις 2 χρόνια παρουσίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, το συγκεκριμένο μαγαζί έγινε από νωρίς στέκι. Οι ιδιοκτήτες της Κίτρινης Γκαζόζας, Φάνης Τσαούσης και Γιώργος Παπαδόπουλος, με ενθουσιασμό και μεράκι, δημιούργησαν ένα –μεταξύ άλλων- pet friendly περιβάλλον, σ’ έναν πολύπλευρο χώρο που αποπνέει κυκλαδίτικο αέρα.
Must του μαγαζιού θεωρείται η σπιτική λεμονάδα με ρούμι ή ρόδι ή και τα δύο μαζί, ενώ οι θαμώνες μπορούν μεταξύ άλλων ν’ απολαύσουν ρακόμελο, οινόμελο, χορταστικές ποικιλίες, σνακ και γλυκά –όπως βάφλες και παγωτό ben & jerry’s.
Τις τελευταίες ημέρες, στον ήδη  υπάρχοντα κατάλογο με τα ποικίλα και ιδιαίτερα cocktails, προστέθηκαν 13 ακόμα hommie, που θα τρελάνουν τους ουρανίσκους σας. Οι bar tenders της βραδιάς, Θοδωρής Ντάντος και Θανάσης Σαρίκας ετοίμασαν για εμάς δυο ευφάνταστα cocktails: το εξωτικό με μεξικάνικη αύρα Gazoza Tequila, καθώς και το γλυκόξινο με φρουτώδεις πινελιές, Gazoza Gin.
Στις 27 Ιουλίου, όταν δηλαδή θα πραγματοποιηθούν τα γενέθλια για τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της Γκαζόζας, τους θαμώνες περιμένει μια μεγάλη έκπληξη! Αυτό που μπορούμε εμείς να σας πούμε είναι πως το concept του πάρτυ θα είναι άκρως καλοκαιρινό, μιας και θα γίνει …τηλεμεταφορά μιας παραλίας στη λεωφόρο Δεκελείας.

Τριθέσιο (Προύσσης 13 & Σμύρνης 36)
Πρόκειται για ένα χώρο με industrial χαρακτήρα, τον οποίο επιμελήθηκαν προσωπικά και με πολύ μεράκι οι ιδιοκτήτες του, Γιώργος Ανδρουλιδάκης, Στέργιος Γαλάνης και Χρήστος Κακέτσης.
Must του Τριθέσιου, όπως μας ανέφερε και ο bar tender, Δημήτρης Κυριακόπουλος, θεωρούνται η σπιτική λεμονάδα με τζίντζερ ή μαστίχα, το αναψυκτικό βύσσινο με πικραμύγδαλο και το πράσινο τσάι με μήλο ή ρόδι. Κι όλα αυτά με στέβια και χωρίς συντηρητικά.
Μεταξύ άλλων μπορείτε ν’ απολαύσετε χορταστικά κρύα πιάτα, γλυκά και όλων των ειδών υπέροχους καφέδες «Mrs Rose», που «παντρεύουν» την παράδοση με τις απαιτήσεις τις σύγχρονης εποχής, δηλαδή την ποιότητα με το κόστος. Επιπλέον, κατά αποκλειστικότητα στην περιοχή οι ιδιοκτήτες έχουν συμπεριλάβει στα προϊόντα που προσφέρουν και δύο μπύρες κατευθείαν από την Κέρκυρα, την Corfu Ionian Pilsner και την Corfu Special Real Ale. Μεγάλη είναι όμως και η γκάμα των cocktails. Κι αν δυσκολεύεστε να καταλήξετε σε κάποιο, εκφράστε τις προτιμήσεις σας σε γεύση στον bar leader κι εκείνος έχει τη λύση!

Barsol (Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου 4)
Βιομηχανικό design, με μοντέρνες πινελιές, σ’ έναν ατμοσφαιρικό και ζεστό χώρο που ενδείκνυται για όλες τις ώρες της ημέρας και σας κάνει να αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε στο σπίτι σας. Αν και στα πέντε χρόνια λειτουργίας του έχει αποκτήσει μόνιμους θαμώνες, δεν παύει στιγμή να υποδέχεται και νέους. Στα decks βρίσκεται κάθε μέρα dj που διασκεδάζει τους θαμώνες με soul, funk και jazz ρυθμούς, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο η μουσική είναι mainstream. Τον τοίχο μάλιστα, πίσω από τον χώρο των djs κοσμούν αφίσες με όλα τα events που έχουν πραγματοποιηθεί στο Barsol.
Από νωρίς το πρωί προσφέρει, μεταξύ άλλων, σνακ, γλυκά κι εκλεκτό καφέ, σερβιρισμένο με εξαιρετικά μπισκοτάκια, ενώ το βραδάκι οι επιλογές σας είναι εξίσου πολλές! Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μεγάλη γκάμα ποτών ή cocktails, στα οποία συμπεριλαμβάνονται πολλές προσωπικές δημιουργίες των έμπειρων bar tenders. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Παναγιώτης Αντωνιάδης, που μαζί με τον Μάριο Βλαχάκη επιμελήθηκαν τους νέους καταλόγους, καθώς και ο Αλέξανδρος Αντωνιάδης. Οι τρεις τους μας πρότειναν το «Lover’s Peach» - ελιξίριο του έρωτα με ροδάκινο κι εσπεριδοειδή- το «El Tigre» - blend από τριών ειδών ρούμι, κάρδαμο και κανέλα- και το «Scorpion’s Planters» - Metaxa – Τζαμαϊκανό ρούμι με πολλά φρούτα σε…tiki κουλτούρα.

Ernesto (Προύσσης 9)
Εναλλακτικός χώρος, που περιέχει την προσδοκία ενός terminal αεροδρομίου, τη ζεστασιά ενός γαλλικού bistro, την ίντριγκα μιας Irish pub και τη χαλαρή αίσθηση μιας λατινοαμερικάνικης καντίνας. Λειτουργεί από τις 9 το πρωί και παραμένει ανοιχτό ακόμα και μετά τις 4.30 το ξημέρωμα. Προσφέρει σνακ και καφέδες, κρασί, μεζεδάκια και μπύρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται οι ιδιαίτερες Hacker – Pschorr και König Ludwig, που το Ernesto έχει φροντίσει να εντάξει στους καταλόγους του, κατά αποκλειστικότητα στην περιοχή. Στα decks βρίσκεται κάθε βράδυ dj που ταξιδεύει τους θαμώνες με ξένες επιλογές από όλον τον κόσμο.

Fairytale (Ν. Τρύπια 48-50)
Με concept βασισμένο σε παραμύθια που έχει αγαπήσει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, το εν λόγω κατάστημα αμέσως σε ταξιδεύει πίσω στα παιδικά σου χρόνια τόσο με την παραμυθένια διακόσμηση του χώρου, όσο και με τα μαγευτικά σε γεύση ροφήματα, καφέδες, cocktails και γλυκά που προσφέρει. Ιδανική ατμόσφαιρα για τις κρύες ημέρες και νύχτες του χειμώνα, αλλά εξίσου ρομαντική διάθεση, χάρη στην προσεγμένα διαμορφωμένη αυλή του. Μια βόλτα θα σας πείσει!

Brauhaus (Λεωφόρος Δεκελείας 67)
Ένα αρχοντικό του 1928 μετετράπη πριν από αρκετά χρόνια (σχεδόν 20ετία) σε μια από τις πιο ατμοσφαιρικές μπυραρίες. Μεγάλη ποικιλία σε μπύρες από όλο τον κόσμο - η λίστα μπύρας του έχει βραβευτεί δύο φορές με βραβείο Gourmet- πρωτότυπα και χορταστικά πιάτα σε προσιτές τιμές, ταξιδιάρικες κι άλλοτε με πιο ροκ διαθέσεις μουσικές επιλογές, σ’ ένα φιλόξενο περιβάλλον με εξυπηρετικό προσωπικό.

Hot Hot Burger Bar (Βρυούλων 3)
Τι καλύτερο από ένα μπεργκεράδικο που ικανοποιεί τον ουρανίσκο και των πιο απαιτητικών, αλλά και την πείνα όσων πρέπει να φάνε κάτι ακόμα και τις πιο …περίεργες ώρες. Το Hot Hot Burger Bar, προσφέρει χορταστικά πιάτα σε απίστευτα προσιτές τιμές, λειτουργεί όλο το 24ωρο, κάνοντας και delivery, ενώ μπορείτε ν’ απολαύσετε τις γαστρονομικές σας επιλογές στον φιλόξενό του χώρο, με διακόσμηση επηρεασμένη από τα 60’s, vintage πινελιές και πορτρέτα pin up girls.

Μέλισσες (Ν. Τρυπιά 39-41)
Τέσσερις φίλοι Φιλαδελφειώτες από το χώρο της εστίασης, ο Στέλιος Λιάπης, ο Γιάννης Μπίλος, ο Γιάννης Κοζαλάν και ο Γιάννης Ξανθάκης, προσπαθούσαν για τέσσερα χρόνια να βρουν το κατάλληλο χώρο για ν’ ανοίξουν ένα διαφορετικό μαγαζί, με σκοπό να γίνει στέκι! Και τα κατάφεραν! Στις «Μέλισσες», που είναι ένα εναλλακτικό, νεανικό μεζεδοπωλείο, μπορείτε να δοκιμάσετε, σε προσιτές τιμές, παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες και αποστάγματα από όλη την Ελλάδα. Κι όλα αυτά σε ένα φιλόξενο περιβάλλον που αποπνέει θετική ενέργεια. Αυτό καταφέρνεις όταν έχεις προσωπικό με μπρίο!.

Γυμνάσιο (Ν. Τρυπιά 80)
Tο Γυμνάσιο θυμίζει σχολικά χρόνια με τους μαυροπίνακες, τους άβακες, τις σχολικές καρέκλες και το παγκάκι στο πλακόστρωτο. Πρόκειται για ένα μεζεδοπωλείο με αυθεντικές γεύσεις, ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα, αλλά ταυτόχρονα, σύγχρονη και δημιουργική. Το «Γυμνάσιο» μετρά μόλις ένα χρόνο και κάτι λειτουργίας, αλλά έγινε γρήγορα αγαπημένη στάση, τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών του. Οι μεζέδες του πολλοί, χορταστικοί και πεντανόστιμοι και τα ελληνικά αποστάγματα, φερμένα από κάθε γωνιά της χώρας, εξαιρετικής ποιότητας. Όλα αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε πάνω σε σουπλά με τρίλιζες, κρεμάλες και εξισώσεις. Οι τιμές συμβαδίζουν με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Η αυλή (Λεωφόρος Δεκελείας 134 & Κιλικίας)
Όπως στην αυλή της γιαγιάς μας, έτσι και η Αυλή της Νέας Φιλαδέλφειας είναι ζεστή, χρωματιστή, γεμάτη εκπλήξεις και νοστιμιές! Πρόκειται για ένα εναλλακτικό καφενείο – μεζεδοπωλείο, όπου από νωρίς το πρωί οι θαμώνες μπορούν να απολαύσουν το καφεδάκι τους διαβάζοντας ένα βιβλίο ή την εφημερίδα τους, σ’ ένα ρομαντικό και ήσυχο περιβάλλον – σαν να βρίσκονται στην αυλή του σπιτιού τους. Αν βρεθείτε εκεί για φαγητό, αρχικά θα σας υποδεχθεί στο τραπέζι ένας δίσκος με μεζεδάκια για να διαλέξετε αυτά που προτιμάτε, όπως γινόταν τον παλιό καλό καιρό στα παραδοσιακά καφενεία. Κάθε μέρα το φιλικό και ευδιάθετο προσωπικό του καταστήματος είναι εκεί για να σας προτείνει εκλεκτούς μεζέδες ή μαγειρευτά φαγητά, για να συνοδέψετε το ουζάκι, το κρασάκι, την μπυρίτσα ή το τσιπουράκι σας! Τον χειμώνα στο ζεστό, εσωτερικό χώρο της «Αυλής» γίνονται και live, αλλά μέχρι τότε έχουμε καιρό!

Μαρία Πορτοκαλάκη

[email protected]