5 skaters, 1 βαν και 10 μέρες on the go

skate
ΤΡΙΤΗ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Μια ομάδα από skaters εξηγούν στο clickatlife γιατί το skate είναι μανία, κουλτούρα, τρόπος ζωής.

Το πρώτο Skate Tour της DC, με τίτλο North Swell, ξεκίνησε την Παρασκευή 26 Ιουνίου με αφετηρία την Αθήνα, η οποία θα αποτελέσει και τερματικό προορισμό στις 6 Ιουλίου.

Άλεξ Ρόπης

Το North Swell, με πρωταγωνιστές πέντε κορυφαίους skaters που περιπλανούνται στη χώρα περνώντας από τη Λευκάδα, τα Ιωάννινα, τη Νάουσα, την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη, έχει ως στόχο την προβολή διαφορετικών skate styles και την ανακάλυψη νέων skate spots. Η Μαρία Πορτοκαλάκη έπεσε πάνω στην πεντάδα των skaters και τους ανέκρινε.

Κωνσταντίνος Τζέμης

-Tι είναι το skate για εσένα;

Θάνος Πάνου
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, το skate για εμένα αλλά και όσους κάνουν αρκετό διάστημα, είναι αναμφισβήτητα τρόπος έκφρασης, κουλτούρα ολόκληρη και κατά συνέπεια τρόπος ζωής.

Άλεξ Ρόπης
Ένας τρόπος να βλέπω την τσιμεντένια πόλη μου πιο ευχάριστη μαζί με τους φίλους μου.

Άλεξ Σιταράς
Κάτι που με κάνει να περνάω καλά με τους φίλους μου.

Κωνσταντίνος Τζέμης
Το skate για μένα είναι το μοναδικό πράγμα που, όσο κακή διάθεση και να έχω, μπορεί να απομονώσει όλες τις αρνητικές σκέψεις και να με κάνει χαρούμενο. Υπάρχει στη ζωή μου τα τελευταία 13 χρόνια άρα μιλάμε για μια σχέση πολύ δυνατή.

Στέφανος Οικονομάκης
Ελευθερία. Ανεβαίνοντας πάνω στο σανίδι βιώνω συναισθήματα που δεν εκφράζονται εύκολα. Ας πούμε απλά πως είναι τρόπος ζωής.

Θάνος Πάνου

-Πόσο ενδείκνυται η Αθήνα γι’ αυτήν τη δραστηριότητα;

Θάνος Πάνου
Την Αθήνα την έχω γυρίσει και ζήσει αρκετά λόγω του skate (street skateboarding). Διαθέτει μια άναρχη αρχιτεκτονική, η οποία έχει να προσφέρει πολλά και διαφορετικά terrain για πατίνι. Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκό skateboarding, η Βαρκελώνη είναι ο No1 προορισμός, η Αθήνα είναι ο 2ος!

Άλεξ Ρόπης
Η Αθήνα έχει μεγάλη ποικιλία από spots, οπότε βοηθάει πολύ στην εξέλιξη μας.

Άλεξ Σιταράς
Σιγά-σιγά όλο και περισσότεροι μαθαίνουν skate, αλλά ακόμη μας διώχνουν από εκεί που πηγαίνουμε.

Κωνσταντίνος Τζέμης
Η Αθήνα πιστεύω πως έχει αρκετά και ωραία street spots σε κάθε άκρη της. Έχουμε αρκετό μάρμαρο, το οποίο είναι από τα καλύτερα υλικά για σκαλιά, curbs, ακόμα και να τσουλάς απλά. Από την άλλη μεριά, στο οργανωμένο κομμάτι του skate στην Αθήνα και γενικά στην Ελλάδα (skateparks, bowls κ.λ.π), είχαμε και έχουμε πρόβλημα, αλλά τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει σιγά-σιγά προς το καλύτερο.

Στέφανος Οικονομάκης
Μπορεί τα skateparks να μην είναι πολλά στην Αθήνα, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από τους ίδιους τους skaters σε συνεργασία με κάποιους δήμους για τη δημιουργία περισσότερων. Τα street spots είναι πολλά και, όσο έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και καλή παρέα, ανακαλύπτεις όλο και περισσότερα.

Άλεξ Σιταράς

- Έχεις κινδυνεύσει ποτέ;

Θάνος Πάνου
Πολλές φορές! Άλλες το έχω καταλάβει ότι παραλίγο να πεθάνω και άλλες όχι. Το skate κρύβει πολλούς κινδύνους πάνω και κάτω από τη σανίδα. Αυτό συμβαίνει διότι ύστερα από λίγο γίνεται τρόπος ζωής κι έτσι έμαθα να ζω για να τα καταφέρω στην επόμενη πρόκληση.

Άλεξ Ρόπης
Κάθε μέρα υπάρχει κίνδυνος, οπότε όλα με προσοχή.

Άλεξ Σιταράς
Σε κάθε κόλπο που προσπαθείς να κάνεις, κινδυνεύεις.

Κωνσταντίνος Τζέμης
Αρκετές φορές μπορώ να πω, αλλά ευτυχώς οι περισσότερες χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Η χειρότερη φορά ήταν όταν έσπασα τον αστράγαλό μου και χρειάστηκαν 4 βίδες, 2 επεμβάσεις και αρκετοί μήνες αποχής. Αυτά είναι μες το παιχνίδι πάντα.

Στέφανος Οικονομάκης
Ο κίνδυνος υπάρχει πάντα. Ωστόσο, δε θεωρώ πως κινδυνεύεις περισσότερο κάνοντας skate απ' ό,τι κάνοντας ένα άλλο άθλημα. Έχω τραυματιστεί δύο φορές, αλλά αυτό ήταν θέμα δικής μου απροσεξίας.

Στέφανος Οικονομάκης

-Ποιά είναι η αγαπημένη σου διαδρομή με skate;

Θάνος Πάνου
Η κλασική "streetάδα" στην Κηφισίας, από Κηφισιά μέχρι "Υγεία", αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα. Μια άλλη εξίσου καλή είναι στην Αγ. Ιωάννου, στην Αγία Παρασκευή από την πάνω πλατεία μέχρι την κάτω. Αυτή τη διαδρομή την τιμήσαμε και τη Κυριακή 21 Ιουνίου (παγκόσμια ημέρα skateboarding) και μαζεύτηκαν πάνω από 100 άτομα!

Άλεξ Σιταράς
Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη, όλες οι διαδρομές είναι ωραίες.

Κωνσταντίνος Τζέμης
Οπουδήποτε έχει λεία άσφαλτο και ωραίες κλίσεις!

Στέφανος Οικονομάκης
Είναι δύσκολο να διαλέξω μια διαδρομή, θα έλεγα το downhill στην Πεντέλη. Παρ' όλα αυτά, το skate σε δρόμους του κέντρου είναι εξίσου ενδιαφέρον. Κάθε μέρος προσφέρει διαφορετικά συναισθήματα.

Μαρία Πορτοκαλάκη

[email protected]