Neighbour-hook στο Παγκράτι

hook
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

«Ξυπνήστε αυτούς που κοιμούνται, αφήστε αυτούς που ονειρεύονται», έγραψε κάποιος με σπρέι σ’ έναν τοίχο της περιοχής και δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε κάτι τόσο γλυκό και συγκινητικό, ξεκινώντας το Neighbour-hook του μήνα.

Πρόκειται για μια συνοικία με αξιοσημείωτο παρελθόν, ενδιαφέρον παρόν και υποσχόμενο μέλλον, η οποία συνορεύει με το Κολωνάκι, την Καισαριανή, τον Βύρωνα, τον Υμηττό και το Νέο Κόσμο.

Την περιοχή διέσχιζε παλαιότερα ο ποταμός Ελάσσων, που πλέον κυλάει υπόγεια -όπως και άλλοι ποταμοί- και ένα από τα πιο σημαντικά της αξιοθέατα είναι το Παναθηναϊκό Στάδιο (ή Καλλιμάρμαρο). Για τους αθλητικούς τύπους, μάλιστα, ενδείκνυται το πέταλο πάνω από το στάδιο, αλλά και ο λόφος του Αρδηττού, που έχει πολλές ανηφοροκατηφόρες για όσους αντέχουν.

Οι κάτοικοι του Παγκρατίου, μεταξύ άλλων, μπορούν να είναι περήφανοι για το άλσος του, που φυτεύτηκε το 1908 με τη φροντίδα της βασίλισσας Σοφίας και έχει έκταση περίπου 30 στρέμματα, προσφέροντας ακόμα μία όαση και πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης, αλλά και για το Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2, Τηλ.: 2107252974), του οποίου η ίδρυση αποφασίστηκε το 1964, προκειμένου να τιμηθούν όλοι όσοι πάλεψαν για την ελευθερία της χώρας μας, αλλά τελικά εγκαινιάστηκε στις 18 Ιουλίου του 1975.

Πάμε τώρα να δούμε ποια στέκια ξεχωρίσαμε στη βόλτα μας στο Παγκράτι, πριν περάσουμε στο διαταύτα της έρευνας, τα bars! 

Αρχικά, το παλαιοβιβλιοπωλείο στην οδό Φιλολάου 151 (Τηλ.: 2117101267), που, όπως πληροφορηθήκαμε, λειτουργεί από το 1970 στην Αθήνα, ενώ πλέον έχει αποκτήσει και ηλεκτρονικό κατάστημα. Στόχος μάλιστα του ιδιοκτήτη του, Στέλιου Σταθόπουλου, είναι «η δημιουργία μιας όσο το δυνατόν πληρέστερης καταλογράφησης της Ελληνικής βιβλιογραφίας. Το βάρος πέφτει στις παλαιές, σπάνιες και δυσεύρετες εκδόσεις, τόσο ελληνικών βιβλίων, όσο και ξένων εκδόσεων με ελληνικό ενδιαφέρον».

Δε θα μπορούσαμε όμως, να παραλείψουμε και το βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» (Σπ. Μερκούρη 62, Τηλ.: 2107249604 & 2107249605), που πέρα από πληθώρα βιβλίων και άψογη εξυπηρέτηση, διαθέτει και στο πίσω μέρος του μια μυστική, πανέμορφη αυλή, με λίγα τραπεζάκια, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να ταξιδέψετε με το αγαπημένο σας ανάγνωσμα. 

Για τους λάτρεις του ναργιλέ, ιδανικό μαγαζί είναι το «Aroma Argile Cafe» (Υμηττού 85, Τηλ.: 2155515690), για εκείνους που επιθυμούν να κάνουν μια στάση και να γευθούν κάτι γλυκό ενδείκνυται το «Celateria Patagonia» (Υμηττού 111-113, Τηλ.: 2107511002), ενώ για όσους επιθυμούν να ενημερωθούν γύρω από θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις και σεμινάρια, ο πλέον κατάλληλος χώρος είναι το Skrow Theater.

*skrow: Κάποιος που είναι σωματικά ή ψυχικά ή συναισθηματικά χαμένος. Κάποιος που ψάχνει την ταυτότητά του ή να βρει τον εαυτό του.

Η ομάδα Skrow theater group ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2012 από τους Βασίλη Μαυρογεωργίου, Μαρία Φιλίνη, Σεραφείμ Ράδη, Κατερίνα Μαυρογεώργη και Νίκο Μαραμαθά. Τα μέλη της ομάδας, έχοντας μια πολυετή συνεργασία μεταξύ τους σε θεατρικούς χώρους και σε θεατρικές παραστάσεις, το 2012 αναζήτησαν έναν δικό τους χώρο έκφρασης, προκειμένου να διευρύνουν τη δημιουργική ερευνά τους. Ο χώρος αυτός βρέθηκε και είναι το Skrow Theater.

Μέσω του Skrow Theater η ομάδα επιδιώκει την προώθηση των παραστατικών, εικαστικών και μουσικών τεχνών, καταρτίζοντας ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, με έμφαση στους νέους δημιουργούς και νέους Έλληνες συγγραφείς, στεγάζοντας παραστάσεις, εκθέσεις, live, δημιουργικά εργαστήρια και σεμινάρια.

Όλα αυτά σε ένα μη συμβατικό θεατρικό χώρο, στου οποίου την κύρια αίθουσα καταλήγει ένα τμήμα βράχου από το άλσος Παγκρατίου, συμμετέχοντας αισθητικά και εμπνέοντας τον εκάστοτε δημιουργό.

Skrow Theater - Αρχελάου 5, Tηλ.: 2107235842

Αν μεγαλώσατε παίζοντας Nintendo και SEGA Mega Drive, αν σας αρέσουν τα ρετρό στοιχεία, το φλιπεράκι, τα βελάκια, τα επιτραπέζια και τα κόμικ, αν νοσταλγήσατε τα παιδικά, γεμάτα αθωότητα, ξέγνοιαστα χρόνια σας, τότε θα εκτιμήσετε πραγματικά το Superfly Café.

Φιλόξενο, με παιχνιδιάρικη και ξεχωριστή διακόσμηση, ατμόσφαιρα που θυμίζει πολλά από τη λατρεμένη δεκαετία των ‘80s – ‘90s, εξυπηρετικό και ευγενικό προσωπικό και προσιτές τιμές, το συγκεκριμένο spot μοιάζει σαν να ήρθε από μια άλλη εποχή και προσγειώθηκε στο Παγκράτι.

All day café – bar όπου ηχούν funk, soul, jazz και rock & roll μουσικές και στο οποίο μπορείτε να βρεθείτε για να απολαύσετε μυρωδάτο και γευστικό καφέ, οινόμελα, ρακόμελα, μεζέδες και άλλα.

Superfly Café - Εμπεδοκλέους 28, Τηλ.: 2114046076

Τάβλι, χαζολόγημα, διάβασμα και επιτραπέζια. Το στέκι αυτό θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας. Προσφέρει, ανάμεσα σε άλλα, καφέ στο μπρίκι, τσίπουρο, ρακί, ούζο, μπύρα, κρασί, ρακόμελο και μεζέδες για τσιμπολόγημα.

Αστικόν Καφενείον Άνω Πουρναρούσα - Ευφράνορος 10, Πλ. Πλαστήρα, Τηλ.: 2107010770

Konstantinos Tzemis

Νόστιμοι ελληνικοί μεζέδες, οινόμελα και ρακόμελα, υπέροχα cocktails και γευστικός καφές, όλα παντρεύονται αρμονικά στον πολύχρωμο χώρο της Αρbarόριζας, με τα vintage και retro στοιχεία. Ιδανικό σίγουρα για φοιτητοπαρέες και όσους θέλουν να διασκεδάσουν παίζοντας επιτραπέζια.

Αρbarόριζα – Πλ. Πλαστήρα 10, Τηλ.: 2107019530

Το Chelsea Hotel έκανε αισθητή την παρουσία του από την πρώτη κιόλας ημέρα που άνοιξε, ενώ, όπως έχουν δηλώσει και οι ιδιοκτήτες του, Εύα και Γιώργος, πρόκειται για ένα «rest stop for rare individuals». Άνετο και οικείο, με εναλλακτικό στυλ, χαλαρή, χίπικη ατμόσφαιρα, αυθεντικούς ανθρώπους, φιλικές τιμές και pet friendly. Μάλιστα, αν έχεις μαζί σου το κατοικίδιό σου, σου φέρνουν ειδικό μπολάκι με νερό. Εκεί συναντώνται ετερόκλητες ηλικίες και προσωπικότητες που σχεδόν γίνονται μια μεγάλη παρέα, απολαμβάνοντας είτε τον καφέ τους είτε μπύρα, ρακί και μεζεδάκια. Στα αυτιά σας θα ηχήσουν jazz, funk και rock μελωδίες, αλλά πρέπει να είστε αρκετά τυχεροί, μιας και είναι μονίμως κατάμεστο.

Chelsea Hotel - Αρχιμήδους 1 και Πρόκλου, Πλ. Πλαστήρα, Τηλ.: 2112142614

Ένας όμορφος και οικείος χώρος με ιταλική κυρίως κουζίνα, του οποίου οι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να συμβαδίσουν με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής και μας εκπλήσσουν ευχάριστα, συνδυάζοντας τις προσιτές τιμές με την ποιότητα και ποσότητα των προϊόντων που προσφέρουν. Οι επιλογές πολλές, κινούνται ανάμεσα σε pizza, burgers, δροσερές σαλάτες, ζυμαρικά και πιάτα σχάρας. Κάνει και διανομή στο σπίτι σας κάθε μέρα από τη μία το μεσημέρι έως και τις δώδεκα το βράδυ.

Colibri – Υμηττού 162-164, Τηλ.: 2107011404

Το ίδιο ισχύει και για το Καφενείον Ελλάς, σε ό,τι αφορά στις τιμές, την ποιότητα και την ποσότητα. Πρόκειται για ένα ιστορικό καφενείο που δημιουργήθηκε το 1928, με ιδιαίτερο ελληνικό γαστρονομικό μενού και μεγάλη γκάμα σε μπύρες. Τόσο παραδοσιακό και ταυτόχρονα μοντέρνο, θα σας κάνει αμέσως να αισθανθείτε άνετα στο χώρο του και να καλοπεράσετε με την παρέα σας, υπό τους ήχους της έντεχνης και λαϊκής μουσικής.

Καφενείον Ελλάς – Πλ. Πλαστήρα 8, Τηλ.: 2110120983

Μusique Café: Πρόκειται για έναν ψηλοτάβανο, μοντέρνο χώρο, με πανέμορφα φωτιστικά και προσεγμένη μπάρα, που βρίσκεται σε μια ήσυχη γειτονιά της περιοχής και όπου μπορείτε να βρεθείτε από το πρωί για καφέ, στο ενδιάμεσο να απολαύσετε χορταστικά και ευφάνταστα πιάτα και το βράδυ να πιείτε το ποτό σας.

Finger food, σάντουιτς, δροσερές σαλάτες, ορεκτικά, ριζότο, ζυμαρικά και κρεατικά, πιάτα στα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως παραδοσιακά, φρέσκα υλικά από τη Νάξο, με μεγάλη γκάμα σε ετικέτες κρασιών και για Welcome drink σάς προσφέρεται λικέρ μαστίχα.

Μusique Café and more…  -  Αρριανού 37 & Αρχελάου, Τηλ.:  2107238900

Αγνά και φρέσκα υλικά, τέλεια γεύση και γενναίες ποσότητες. Στο φιλόξενο χώρο του ή το σπίτι σας, μπορείτε να γευθείτε τα ορεκτικά, τις χορταστικές σαλάτες, τα καλαμάκια του, που είναι μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα, σουβλάκια και μερίδες.

LNKO – Υμηττού 97, Τηλ.: 2107524532

Για εκείνους που η νύχτα ξεκινά μετά τα μεσάνυκτα, το Sideradiko, που λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον 14 χρόνια, είναι η λύση. Ένα ξέφρενο πάρτυ «αναδύεται» σε ελληνικούς κυρίως ρυθμούς - χωρίς να λείπουν και οι ξένες επιτυχίες - που σε συνδυασμό με το προσωπικό, συμβάλλουν στο ξεφάντωμα των θαμώνων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Sideradiko Night Club - Υμηττού 128, Τηλ.: 6932556632

Don't miss!
Οι κάτοικοι του Παγκρατίου και οι μυημένοι στις μπαρότσαρκες τα έχουν ήδη ανακαλύψει. Εμείς δίνουμε ένα δικό μας αστεράκι στα παρακάτω αστέρια της νυχτερινής, και όχι μόνο, ζωής του προαστίου! 

- CIN3MA – Υμηττού 109, Τηλ.: 2177235562
- ΠαΡοΤ - Πεζόδρομος της Τιμοθέου 7, Τηλ.: 2108211800
- Αερόστατο - Κτησίου & Πτολεμαίων, Τηλ.: 2107241116
- Μαύρο Πρόβατο - Αρριανού 31, Τηλ.: 2107223466
- Poquito Café – Υμηττού 93, Τηλ.: 2107518772
- Caprice Café – Υμηττού 101-103, Τηλ.: 2107560910
- Τρίγωνο Καφεποτείο – Αμύντα 15 & Αρχελάου 23, Τηλ.: 2107243085
- Greco Café – Υμηττού 105, Τηλ.: 2107013305

Αν ο χρόνος, τα κέφια και η τσέπη σας σας το επιτρέπουν, κάντε κι εσείς μια βόλτα από την περιοχή και πείτε μας τις εντυπώσεις σας!

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]