Δυο συναρπαστικά apps για όταν μένεις σπίτι

the-earth
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Αλιεύσαμε από το διαδίκτυο δυο έξυπνες εφαρμογές για ψαγμένους χρήστες που θέλουν να γίνουν εξυπνότεροι. Απευθύνονται σε παιδιά και σε όσους θέλουν να μάθουν παίζοντας. Ιδανικά για το χειμώνα που έρχεται και επιβάλλει περισσότερες ώρες στο σπίτι.

Τα apps που ακολουθούν ανήκουν στο Tinybop, ένα στούντιο που φέρνει κοντά σχεδιαστές, μηχανικούς και καλλιτέχνες με σκοπό τη δημιουργία ψηφιακών παιχνιδιών που εμπνέουν, διαφωτίζουν και, φυσικά, εκπαιδεύουν. Ιδρύθηκε το 2012 από τον Raul Gutierrez, πατέρα δυο παιδιά και με 20ετή εμπειρία στις τέχνες και την τεχνολογία. Η ομάδα πλέον απαρτίζεται από περισσότερα των είκοσι άτομα. Στο βιογραφικό του, το Tinybop έχει ήδη βραβεύσεις αλλά και εκατομμύρια παιδιά (και ενήλικες) που τα χρησιμοποιούν ανά τον κόσμο. Ας δούμε μαζί δυο από τα apps και μετά πάμε για παιχνίδι!

Η Γη

Το έβδομο app της Tinybop περιέχει μια σειρά από διαδραστικά «τοπία» σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που προσφέρει στα παιδιά μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου. Τα παιδιά μπορούν να μελετήσουν και να παρατηρήσουν τις γεωλογικές δυνάμεις που προκαλούν αλλαγές στον πλανήτη, πάνω και κάτω από την επιφάνεια της Γης, αλλαγές που συμβαίνουν στιγμιαία ή παίρνουν εκατομμύρια χρόνια για να δράσουν. Οι χρήστες μπορούν να σκάψουν τη Γη και να παρατηρήσουν τις επιμέρους στοιβάδες από το εξωτερικό ως τον πυρήνα. Χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά τους, τα παιδιά δίνουν σχήμα στη Γη και μαθαίνουν πώς λειτουργούν οι τεκτονικές πλάκες, οι καιρικές συνθήκες, η διάβρωση κλπ. Ακόμη, προκαλούν τα ίδια σεισμούς, τσουνάμι και κατολισθήσεις, νιώθουν τις δονήσεις των φαινομένων στα χέρια τους, δημιουργούν και καταστρέφουν παραλίες, ενεργοποιούν ηφαίστεια κ.ά. Με λίγα λόγια, γίνονται τα ίδια «Δημιουργοί». Αν πάλι θελήσουν, μπορούν να ταξιδέψουν στον χρόνο και να δουν την αρχική μορφή του πλανήτη μας και το πώς διαμορφώθηκε στη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα.

The Everything Machine

Απευθύνεται σε όσους έχουν ξεπεράσει το 6ο έτος της ζωής τους και έχει χαρακτήρα πολυλειτουργικό. Ουσιαστικά φέρνει τα μέσα έξω (κυριολεκτικά) στις ηλεκτρονικές συσκευές των iPhones, iPads και iPod Touches. Ακόμη, το app The Everything Machine δίνει στα παιδιά τα μέσα εκείνα που χρειάζονται για να φτιάξουν τα δικά τους μηχανήματα, χωρίς περιορισμό. Με τη χρήση μιας οπτικής γλώσσας προγραμματισμού μπορούν να συνδέσουν και να απεικονίσουν την κάμερα, το μικρόφωνο, τα ακουστικά, το φως, το γυροσκόπια στις συσκευές τους. Μάλιστα, μπορούν να εξειδικεύσουν τις ανακαλύψεις τους με τμήματα όπως φίλτρα κάμερας, ανιχνευτές ήχου και φωτός, χρονόμετρα κ.ά. ή να προσθέσουν λογικές πύλες για πιο ψαγμένο αποτέλεσμα. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα για τα παιδιά να παίξουν με φίλους εφαρμόζοντας πομπούς και δέκτες για να συνδεθούν με άλλες συσκευές, περιλαμβανομένου του Apple Watch. Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν κάτι τόσο απλό όσο ένας διακόπτης φωτός ή να συνδέσουν διάφορα εξαρτήματα για πιο σύνθετες εφευρέσεις: καλειδοσκόπια, «μεταμφιεστή» φωνής κ.ά