Ο έρωτας, ο γάμος, η οικογένεια στο μικροσκόπιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

stauros-niarxos
ΤΡΙΤΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Κύκλος Διαλέξεων Ψυχολογίας πραγματοποιείται στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου.

«Ο έρωτας, ως η ωραιότερη τρέλα της ζωής και η πορεία (του) προς το γάμο. Ποιος επιλέγει ποιον και ποιος ταιριάζει με ποιον;». Αυτός είναι ο τίτλος της εναρκτήριας διάλεξης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που φιλοξενεί το Κέντρο Επισκεπτών του  Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι διαλέξεις Ψυχολογίας έχουν θεματική που επικεντρώνεται στις ανθρώπινες σχέσεις, τόσο σε αυτές ανάμεσα σε παιδιά και γονείς, όσο και στις ερωτικές και συντροφικές.
Μέσα από τον κύκλο των διαλέξεων αυτών, ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές θα προσεγγίσουν τις διάφορες μορφές και τύπους των ανθρώπινων σχέσεων που αναπτύσσονται, τους βαθύτερους λόγους που τις μορφοποιούν, αλλά και πώς στοιχεία του χαρακτήρα μας, διαμορφώνουν την προσωπικότητα των παιδιών και των συντρόφων μας.
Στόχος του κύκλου διαλέξεων είναι να «αποκωδικοποιηθούν» όλα αυτά τα «γιατί και πώς» που αφορούν στις σχέσεις των ανθρώπων εκτός - αλλά κυρίως εντός της οικογένειας. Από το πώς ξεκινάει μία σχέση, ένας γάμος και μία οικογένεια, τον διαφορετικό τρόπο που τα δύο φύλα προσεγγίζουν το μεταξύ τους δεσμό, μέχρι και τις δυναμικές που διαμορφώνονται μέσα στην οικογένεια και τον τρόπο που τα μέλη της διαχειρίζονται τις συγκρούσεις που προκύπτουν.
Η πρώτη διάλεξη του κύκλου με τίτλο «Ο έρωτας, ως η ωραιότερη τρέλα της ζωής και η πορεία (του) προς το γάμο. Ποιος επιλέγει ποιον και ποιος ταιριάζει με ποιον;», θα πραγματοποιηθεί από τον Παντελή Παπαδόπουλο (Ψυχοθεραπευτή – Ψυχίατρο) και τη Βέρα Αθανασίου (Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια) και θα επικεντρωθεί στον έρωτα, όπου και θα συζητηθούν όλες εκείνες οι συνειδητές και ασυνείδητες «δυνάμεις» που μας ωθούν σε αυτόν, όπως ποιον σύντροφο επιλέγουμε και γιατί, ποιον έλκουμε και γιατί, ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, μας κάνουν να ταιριάζουμε με συγκεκριμένους ανθρώπους,  αλλά και με ποιον καταλήγουμε στο γάμο.

Οι ομιλητές

Παντελής Παπαδόπουλος
Ο Παντελής Παπαδόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από το Αυστριακό Γυμνάσιο/Λύκειο και στη συνέχεια πήγε στην Αυστρία (Βιέννη), όπου σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική, καθώς και στην ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία. Μετά από 17 χρόνια παραμονής και εργασίας στην Αυστρία, παντρεμένος πλέον με δύο παιδιά, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη θεραπεία ζεύγους και οικογένειας με ψυχαναλυτική κατεύθυνση.
Εδώ και αρκετά χρόνια είναι επόπτης-αναλυτής και υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Θεραπείας  και συνεχίζει να εργάζεται στο ιδιωτικό του ιατρείο.

Βέρα Αθανασίου
Η Βέρα Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε του Μουσικό Γυμνάσιο/Λύκειο Παλλήνης κι έπειτα αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Αγγλία, όπου και  διακρίθηκε στο τμήμα Σπουδών Ψυχοθεραπείας. Σήμερα είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Θεραπείας. Συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης και με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ παράλληλα ιδιωτεύει ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Info
Τηλ: 210 8778396-8
Email: visitorscenter@snfcc.org
Κέντρο Επισκεπτών - Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα