Neighbour-hook στα Πετράλωνα

petralona
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η νοσταλγία του οικείου παραδίδεται στους σύγχρονους παλμούς της κεντρικής Αθήνας και το κράμα είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον.

Οι δρόμοι, τα στενά, οι μυρωδιές, οι παρέες δημιουργούν εικόνες από τη ζωή στο χωριό. Θυμίζουν όμως και κάτι από το «Συνοικία το όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη, μια ταινία του 1961 αφιερωμένη στα Πετράλωνα, που είχε λογοκριθεί κι είχε προκαλέσει αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι αντικατόπτριζε την πραγματικότητα αυτή καθεαυτή, με τα ωραία αλλά και τα άσχημά της.

Τα Πετράλωνα αποτελούν μια συνοικία που εκτείνεται από την οδό Πειραιώς μέχρι το λόφο Φιλοπάππου και από την οδό Χαμοστέρνας μέχρι τη γέφυρα Πουλόπουλου, ενώ συνορεύει με Ταύρο, Καλλιθέα, Κουκάκι, Θησείο και Γκάζι.

Στην εβδομαδιαία βόλτα μας στην περιοχή ξεχωρίσαμε το άλσος, που αν και χρίζει αξιοποίησης και ενδιαφέροντος από τους αρμόδιους φορείς, δεν παύει να αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πράσινου στην πόλη.

Διαμάντι όμως, των Πετραλώνων αποτελεί το θερινό art cinema «Ζέφυρος», που άνοιξε την πόρτα του στο κοινό το 1938 και στο πέρασμα των ετών διατήρησε την παλιά πομπίνα και το αγιόκλημα στην αυλή του. Λειτουργώντας κανονικά μέχρι και σήμερα, η ιδιοκτήτριά του πήρε το καλοκαίρι του 2011 την απόφαση να ξαναπροβάλλει την ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη, με πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών να συρρέει.

Πάμε τώρα να ξετυλίξουμε το κουβάρι της διασκέδασης στην περιοχή, με τα spots που εμείς ξεχωρίσαμε με βάση την αισθητική, την παροχή υπηρεσιών και την ποιότητα προϊόντων.

Botela – Tρώων 35, Τηλ. 2130303578

Ένα από τα καλά με την γειτονιά των Πετραλώνων είναι ότι σχεδόν όλα τα μαγαζιά, είτε είναι για φαγητό, είτε για ποτό και ξενύχτι, θυμίζουν κάτι από τα παλιά, παραδοσιακά καφενεία και κουτούκια, τα τόσο οικεία και φιλόξενα.

Ανάμεσα σε αυτά κατατάσσεται και το «Botela», που καλωσορίστηκε στην περιοχή πριν από 6 μήνες περίπου. Ένας ιδιαίτερος χώρος με ξεχωριστή διακόσμηση επηρεασμένη από την Νότια Αμερική και κυρίως το Τενεσί, και προσεγμένη μουσική, όπου μπορείτε να γευθείτε το καφεδάκι σας, καθαρά ποτά και εμπνευσμένα cocktails, αλλά και κρύα πιάτα, ομελέτες κ.ά. Με stage που φιλοξενεί unplugged lives, ξεκούραστη ατμόσφαιρα με lounge, soul, salsa, funk, jazz, bossa nova και blues ήχους, ενημερωμένη κάβα έτοιμη να ανταποκριθεί σε όλα τα γούστα, το Botela αποτέλεσε άμεσα hot spot της περιοχής. Ανάμεσα στα 12 signature cocktails που προσφέρει, με ποικίλες βάσεις αλκοόλ και γευστικά αποτελέσματα, εμείς σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα:
Botella: blend από 2 ρούμια, passion fruit, ανανά, ιβίσκο, πικραμύγδαλο και λάιμ
Secret Enjoyment: Jack Daniel’s, limoncello, μαρμελάδα δαμάσκηνο, bitters angostura και λάιμ.

Πικάπ - Δημοφώντος 10

Με επιρροές στη διακόσμηση από την κουλτούρα των δρόμων του Βερολίνου, ζωγραφιές, κολάζ και δίσκους στους τοίχους και ριγέ τέντα πάνω από το μπαρ, δεν δυσκολεύτηκε και πολύ ν’ αποτελέσει στέκι όταν πρωτοάνοιξε, πριν από σχεδόν δυο χρόνια. Στο «Πικάπ» ο χρόνος σταματά και οι θαμώνες γίνονται ένα στον παιχνιδιάρικο, ζεστό και παρεΐστικο χώρο του, διασκεδάζοντας υπό τους ήχους της funk, alternative και rock σκηνής και απολαμβάνοντας συνοδευτικούς για τα ποτά μεζέδες, αλλά και 6 signature, πέρα από κλασσικά cocktails. Αυτά είναι τα: Bitten Αpple, Summer Punch, Gin Basel, Tijuana, Pikap και Unbrand, από τα οποία εμείς ξεχωρίσαμε το Tijuana αποτελούμενο από λευκή τεκίλα, μαύρο Ρούμι, λάιμ, πουρέ φράουλας και δυόσμο, καθώς και το ομώνυμο Pikap με λευκή Havana, βότκα, κουαντρό, passion fruit, πουρέ βατόμουρου και λάιμ. Θα είστε τυχεροί και θα διασκεδάσετε με την ψυχή σας αν βρεθείτε σε κάποιο από τα 80s-90s ή τα trash party που διοργανώνονται εκεί.

Κύριος Χου - Δημοφώντος & Υπερίωνος 1, Τηλ. 2103423972

Photo: Thanos Coubaros

Who Is Χου? Έχουμε την απάντηση…Μία από τις πιο γραφικές μονοκατοικίες των Πετραλώνων, με όμορφη αυλή γεμάτη από γλάστρες με μυρωδικά που χρησιμοποιούνται στα ποτά και τα φαγητά του, και όψη παλιού αρχοντικού, αναπαλαιώθηκε και διακοσμήθηκε από τους 4 φίλους, ιδιοκτήτες του σε συνεργασία με τον ειδικό, Γιάννη Αρβανίτη και υποδέχθηκε το αθηναϊκό -και όχι μόνο- κοινό τον Μάιο του 2014. Με minimal ύφος, οικεία και χαλαρή ατμόσφαιρα, ο φιλόξενος αυτός χώρος προσφέρει μυρωδάτο καφέ, δροσιστικά και ταξιδιάρικα cocktails, νόστιμες λιχουδιές, ενώ πρόσφατα ανανεώθηκε ο κατάλογος των προϊόντων του και ο «Κύριος Χου» σάς περιμένει να δοκιμάσετε τις νέες γεύσεις που ετοιμάζει καθημερινά για εσάς. Οι ήχοι που θα σας διασκεδάσουν είναι κυρίως disco και disco-house.

Επί της Δεξαμενής – Ιολάου 29 & Δεξαμενής 1, Τηλ. 2103466772

Αlternative bar, με επιρροές ρετρό, διακοσμημένο από τον αρχιτέκτονα-διακοσμητή Στέφανο Ψυλλάκη (έχει σχεδιάσει μαγαζιά όπως η Coocoovaya, Base Gril, Αμπάριζα κλπ.). Εδώ, οι ιδιοκτήτες του «Επί της Δεξαμενής», ο Δημήτρης και η Σάντυ Τζαβέλα αποφάσισαν με βάση τα δεδομένα, να συνδυάσουν τις καλές τιμές με την εξίσου καλή ποιότητα. Έτσι, στο εν λόγω κατάστημα που λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, μπορείτε από το πρωί να απολαμβάνετε το καφεδάκι σας. Καθώς οι ώρες κυλούν, προσφέρεται φθηνό και ποιοτικό ποτό από την ενημερωμένη του κάβα. Εξίσου ιδιαίτερη είναι και η cocktail list που αποτελείται από 33 cocktails με best sellers αυτών τη «Δεξαμενή», αποτελούμενη από ρούμι, amaretto, mango, λεμόνι, σιρόπι ζάχαρης και κανέλα, το «Gin-golo» με τζιν, σιρόπι μελιού, bitters, passion fruit, λεμόνι και δαμάσκηνο, αλλά και το «Mascu» με τζιν, μαστίχα, τζίντζερ, μαύρη ζάχαρη, cucumber, λεμόνι. Στα αυτιά σας θα ηχήσει alternative rock, indie rock, funk, soul και jazz μουσική, ενώ κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο πραγματοποιούνται ξεχωριστά events με δημοφιλείς djs στα decks.

Ροδάκινο - Ηρακλειδών 70 & Ευάδνης 1 (Πλησίον Γκάζι), Τηλ. 2103411302

Το Ροδάκινο λειτουργεί σχεδόν δύο χρόνια σε ένα χώρο με έντονα χρώματα και vintage στοιχεία. Καλωσορίζει τους μόνιμους και νέους επισκέπτες του από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ καθημερινά, προσφέροντας εκλεκτό καφέ, ροφήματα, γλυκά και πολλές επιλογές σε μεζέδες. Συνταγές παραδοσιακές και μη, όλες φτιαγμένες με αγνά υλικά και χειροποίητο τρόπο. Πρόκειται για έναν χώρο όπου η σχέση ποιότητας-τιμής είναι εναρμονισμένη, μιας και στο Ροδάκινο θα γευτείτε με την παρέα σας ακριβές γαστρονομικές προτάσεις, θα πιείτε καλό κρασί, βιολογική ρακή, θα επιλέξετε την μπύρα της αρεσκείας σας και θα πληρώσετε πολύ λίγα.

ΑΣΤΕΡ – Τρώων 48, Τηλ. 2103416668

Πρόκειται για ένα μέρος που σίγουρα θα αισθανθείς οικεία, μιας και η αύρα του θυμίζει κάτι από το σπίτι της γιαγιάς. Στεγάζεται τα τελευταία τρία χρόνια σε ένα ημιυπόγειο, πρώην κατάλυμα ρακοσυλλεκτών και οι ιδιοκτήτες του κατάφεραν να το καταστήσουν φιλόξενο κρατώντας στοιχεία του σπιτιού και αναδεικνύοντας κάποια από αυτά, όπως η πέτρα στους τοίχους και οι παλιές πόρτες. Βασικό χαρακτηριστικό του Άστερ είναι ότι η κουζίνα του βασίζεται στην πολύ καλή πρώτη ύλη, που έρχεται κυρίως από την Κρήτη, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και η οποία χρησιμοποιείται τόσο στα πιάτα όσο και στα ποτά του. Πέρα από τις διάσημες πλέον αστεροπατάτες με το ξύγαλο, το απάκι, τα αστεροπιτάκια, τον ντάκο, τους κεφτέδες και τις μεσημεριανές ομελέτες, κάθε μέρα υπάρχουν διαφορετικά πιάτα ημέρας και το Σαββατοκύριακο προσφέρεται μεταξύ άλλων και άπαιχτο κότσι, παϊδάκια, αλλά και αρνάκι στο φούρνο με πατάτες. Στα ποτά μεγάλο κεφάλαιο παίζει η ρακή, που είναι πιστοποιημένα βιολογική, το ρακόμελο, που φτιάχνεται επιτόπου, το χύμα κρασί αλλά και οι ελληνικές μπύρες.

Ο Κήπος της Τρώων – Τρώων 37, Τηλ. 2130303578

Τον Δεκέμβριο θα κλείσει δύο χρόνια λειτουργίας και αποτελεί το καμάρι των ιδιοκτητών του, που το δημιούργησαν με μεγάλο μεράκι και σεβασμό για σωστή, ποιοτική και φιλόξενη διασκέδαση, με προσιτές τιμές. Η αυλή του «Κήπου» είναι ιδανική για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού, ενώ εξίσου ξεχωριστός είναι και ο εσωτερικός του χώρος, με κύριο στοιχείο την πέτρα, ένα τζάκι για ακόμα πιο ζεστές, χειμερινές βραδιές, αλλά και λουλούδια παντού, να συμπληρώνουν την καθαρή του ατμόσφαιρα. Στον «Κήπο της Τρώων», που φιλοξενούνται συχνά και κοινωνικές εκδηλώσεις, μπορείτε από το επιμελημένο μενού να επιλέξετε ανάμεσα σε φινετσάτα κρασιά και ποικιλία από μπύρες, ρακόμελα και οινόμελα, ενώ όσον αφορά στο φαγητό οι επιλογές είναι μία και μία. Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε πως προσφέρονται 18 ορεκτικά, 8 δροσιστικές σαλάτες, ριζότο, ζυμαρικά, κρεατικά, θαλασσινά και 9 προτάσεις του σεφ, ανάμεσα στις οποίες είναι τα χοιρινά φιλετίνια με σως μαδέρα, δαμάσκηνα και πουρέ κάστανο. Κι όλα αυτά υπό τους ήχους της ελληνικής έντεχνης μουσικής, αλλά και της latin – chill out.

Κρητικό Κονάκι live - Πειραιώς & Ηρακλειδών 61, Τηλ. 210 3459818 / 6944688916 / 6942988514

Εδώ η διασκέδαση δεν τελειώνει ποτέ. Με 30 χρόνια εμπειρίας και λειτουργίας στο χώρο και σεβασμό στην παράδοση, το εν λόγω κατάστημα προσφέρει μεταξύ άλλων, ένα συνδυασμό εκλεκτών πιάτων, με επιρροές -όπως είναι λογικό- από την Κρητική, παραδοσιακή κουζίνα και ζωντανή μουσική για ξέφρενες βραδιές διασκέδασης, σε μια αίθουσα που μπορεί να χωρέσει μέχρι και 350 άτομα και η οποία είναι εμπνευσμένη από τον μινωικό πολιτισμό.

Don't miss!
Οι κάτοικοι των Πετραλώνων και οι μυημένοι στις τσάρκες τα έχουν ήδη ανακαλύψει. Εμείς δίνουμε ένα δικό μας αστεράκι στα παρακάτω αστέρια της ζωής του προαστίου!

* Braziliana BAR - Αρκάδων 4, Πλ. Μερκούρη, Τηλ. 2117108428
* Σπιρτόκουτο - Κειριαδών 15, Τηλ. 2103462689
* Κλουβί - Δημοφώντος 57 & Κυδαντινών, Τηλ. 2103479998
* Blue Bamboo - Κυδαντιδών 24, Tηλ. 2103423124
* Το θείο τραγί / Punk Bistrot - Κυδαντιδών 36, Τηλ. 2103410296
* Food Spot 69 - Τρώων 69, Τηλ. 2103476093
6 – Συνεργατικό Καφενείο - Τριών Ιεραρχών 21 (σύνορα με Θησείο), Τηλ. 2103451813

Περιμένουμε να καταγράψετε και τις δικές σας εντυπώσεις, αν ο δρόμος σας βγάλει προς τα κει...

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]