Η φαντασία παίρνει ζωή στα χέρια τής Papiera (photos)

papiera3
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Η Αναστασία Ασβεστά λατρεύει να λέει παραμύθια με το χαρτί. Στο βίντεο που ακολουθεί "πλάθει" ζωντανά έναν χάρτινο, παραμυθένιο ήρωα. Την ευχαριστούμε!

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με το χαρτί και πώς μετατράπηκε σε αυτό που είναι σήμερα; 
Μια φορά κι ένα καιρό,  ένα κορίτσι μεγάλωνε χωρίς να το θέλει και σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία γιατί νόμιζε ότι έτσι ίσως μείνει περισσότερο στην παιδική ηλικία. Γεμάτη ενέργεια! Αλλά όχι. Δεν ήταν αυτός ο τρόπος. Ένα όνειρο, καθώς κοιμόταν, κάπου το 2005, της έδειξε ότι πρέπει να κάνει κάτι με τα χέρια της. Είχε ανάγκη τη δημιουργία. Οι στοίβες από εφημερίδες στην αποθήκη ήταν μια καλή αρχή. Αγόρασε κόλλα ταπετσαρίας, χαρτοταινία και το παραμύθι ξεκίνησε.

Τι ιδιαίτερο έχει το χαρτί ως υλικό που σε έκανε να το προτιμήσεις;
Το χαρτί είναι ελαφρύ, εύκολο να το βρεις, έχει διάφορες υφές, είναι οικονομικό, υπάρχει στα βιβλία, στις εφημερίδες, στο μανάβη....στα παραμύθια.... Είναι υπέροχο!
Πώς επιλέγεις το θέμα κάθε φορά;
Όταν φτιάχνω κάτι από τη φαντασία μου, με επιλέγει εκείνο. Είναι κάπως μαγικό. Αφήνομαι και παίρνει μόνο του όψη. Μετά μελετάω τι έφτιαξα και κάνω την αυτοκριτική μου. Κάποια φορά έφτιαξα ένα πουλί πάνω σε μια μύτη ενός κόκκινου κυρίου. Το όνομασα «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται». Ήταν όταν είχα ξεγελαστεί από κάποιον. Από κει το κατάλαβα.
Ποιο είναι το πιο «δύσκολο» θέμα που έχεις φτιάξει με χαρτί;
Για μια έκθεση με θέμα τη μουσική, ξεκίνησα να φτιάχνω μια Ινδή που παίζει σιτάρ. Όλα αυτά τα κλειδιά στο μουσικό όργανο με έκαναν να παρατήσω το έργο στη μέση. Το μέιλ από έναν Ινδό που τυχαία είδε τη δουλειά μου σε ένα ξένο site, με έκανε να το συνεχίσω και μάλιστα το βάφτισε εκείνος με το όνομα της κόρης του: Doyel, που σημαίνει περιστέρι όπως μου είπε. Ένιωσα σαν η Ινδή μου να έστειλε μήνυμα στην Ινδία για βοήθεια.
Εκτός από τα κατά παραγγελία αντικείμενα που φτιάχνεις, τι άλλο κάνει η papiera; Πρόκειται μόνο για διακοσμητικά αντικείμενα ή και για χρηστικά;
Η πρώτη μου κάρτα έγραφε πάνω: «Η φαντασία γίνεται πραγματικότητα». Στην ουσία αυτό γίνεται με το παπιέ μασέ. Η φαντασία η δική μου, η δική σας, παίρνει ζωή απλώς με χαρτί, κόλλα και χρώματα. Αντικείμενα αστεία, ιδιαίτερα, ρομαντικά...φωτιστικά, μολυβοθήκες, πίνακες, κουμπαράδες, κοσμήματα, τσάντες, ζευγάρια, ομοιώματα από φωτογραφίες για δώρα γάμου, γενεθλίων σεμινάρια για ενήλικες, για παιδιά..στιχάκια που πλαισιώνουν τα έργα. Η φαντασία γίνεται πραγματικότητα. Αυτό.
Picasa
Τι ονειρεύεσαι για το Papiera;
Η Παπιέρα είναι όνειρο από μόνη της. Από όνειρο ξεκίνησε άλλωστε. Αυτό που ονειρεύομαι είναι να μην ξυπνήσω ποτέ!

Δείτε περισσότερα για την Παπιέρα