Usb έργα τέχνης δια χειρός Πόλυ Δημητριάδη

usb
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

«Όσο ζεις να δημιουργείς κάτι. Το κάτι είναι πολύ καλύτερο από το τίποτα». Ο Πόλυς Δημητριάδης κάνει το μότο του πράξη και διαπρέπει παγκοσμίως.

Ο Πόλυς Δημητριάδης ανήκει στην αυξανόμενη πλέον κατηγορία των Ελλήνων, που λόγω ανεργίας ξεκίνησαν να καταπιάνονται με κάτι διαφορετικό από το αντικείμενο σπουδών τους.

Στην περίπτωσή του, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, του βγήκε σε καλό, μιας και αρχικά γλίτωσε, όπως δήλωσε στο click@life, την κατάθλιψη. Όνειρό του και ευχή είναι να εξακολουθήσει να κατοικεί στην Ελλάδα.

Απόφοιτος της Σχολής Βακαλό με ειδικότητα στη γραφιστική, οπτική επικοινωνία-διαφήμιση, καθώς και στην πλαστική μακέτα, ο 39χρονος Πόλυς έχει πλέον αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη δική του επιχείρηση, το Bat Lab, μέσω της οποίας πωλεί χειροποίητα usb, αλλά και άλλα προϊόντα από σπάνιες πρώτες ύλες.

«Για να κατασκευαστεί ένα usb, vintage ή «απλό», απαιτείται πολύς χρόνος, από ώρες έως και μέρες, καθώς δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής, ούτε οδηγός κατασκευής. Το κάθε αντικείμενο έχει τη δική του δυσκολία για να αποκτήσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα και κανένα δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο. Ακόμα και αν κάποιος παραγγείλει το ίδιο προϊόν, θα πάρει κάτι διαφορετικό τελικά. Η όλη κατασκευή γίνεται στο χέρι με μοναδικό ηλεκτρικό εργαλείο ένα Dremel!

Η φωτογράφιση, η επεξεργασία των φωτογραφιών, το ανέβασμα στο eshop, η επιμέλεια των περιγραφών, η συσκευασία, η αποστολή αλλά και η προώθηση στο διαδίκτυο γίνεται αποκλειστικά από εμένα. One man show δηλαδή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μετρά σχεδόν ενάμιση χρόνο στην ενεργό δράση, αλλά από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του Bat Lab, η απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν αξιοσημείωτη. Δημιουργίες του έχουν σταλεί σε Αμερική, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Σουηδία, Νορβηγία, Καναδά και σε όλη την Ευρώπη.

Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τη δημιουργία και πώληση usb;

«Αρχικά, ανέκαθεν ασχολούμουν με κατασκευές παντός τύπου, από θέατρο, μακέτες, γλυπτική, κηροπήγια, καλούπια, ξύλα, μέταλλα και κάθε είδους υλικό που μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα έργο τέχνης και σε όποια μορφή. Ειδικά αυτά που κάποιος άλλος θεωρεί σκουπίδια, ήξερα πάντα τι να τα κάνω... 

Η τελευταία χώρα όπου εργάστηκα ήταν η Γερμανία, οπότε όταν τελείωσε η σύμβασή μου επέστρεψα στην Αθήνα και άρχισα να στέλνω βιογραφικά και emails, στα οποία δεν έμπαιναν καν στον κόπο να απαντήσουν. Έρχεται κάποια στιγμή που ξύνεις το κεφάλι σου να βρεις μια ιδέα για να γλιτώσεις την κατάθλιψη. Σε εκείνη τη δική μου στιγμή ήρθαν τα χειροποίητα usb. Δεν ήταν τόσο ξεκάρφωτο όσο φαίνονταν. Οι πολλοί κοντινοί μου άνθρωποι ήξεραν τις κλίσεις που είχα από μικρός, αυτά που μου άρεσαν να κάνω, την γλυπτική που είχα διδαχθεί στην Βακαλό και όταν τους ανακοίνωσα ότι είχα ήδη φτιάξει μια σειρά από usb, τους τα έδειξα και ενθουσιάστηκαν.

Ο μοναδικός όρος που έθεσα στον εαυτό μου ήταν ότι θα σχεδιάσω και θα κατασκευάσω αντικείμενα που δεν θα ανήκουν στην κατηγορία του “σωρού”, θα έχουν χαρακτήρα και ανάλογο price ladder. Και αυτό διότι πιστεύω ότι παρά την κρίση πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που  επιθυμούν κάτι μοναδικό και είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν κάτι περισσότερο».

Χαρακτηριστικά των usb

«Κάθε BAT usb είναι επώνυμο ως την πρώτη ύλη, έχει χωρητικότητα από 4 - 128GB και ταχύτητα usb 3. Eίναι τεσταρισμένο για την καλή ποιότητα λειτουργίας με ειδικό custom software, ενώ συνοδεύεται από σειριακό αριθμό και Qr code που μπορεί ο κάτοχος να δει απευθείας σε google map όταν το σκανάρει με την κάμερα του κινητού του, την προέλευση της πρώτης ύλης του usb που κρατάει στα χέρια του! Ακόμα, κάποια καλούδια, όπως HD wallpapers για iPhone και iPad παρέχονται μαζί δωρεάν».

Πώς προέκυψε η επωνυμία Βat;

«Κάθε προϊόν πρέπει να ανήκει σε ένα brand. Η ιδέα της νυχτερίδας ως σχέδιο και στη συνέχεια ως logo του ΒΑΤ brand ήταν το αποτέλεσμα της έμπνευσης από μια παλιά γερμανική λάμπα πετρελαίου που λεγόταν BAT και που είχα βρει πεταμένη στα σκουπίδια πολλά χρόνια πριν. Διάβασα την περίεργη ιστορία της εταιρίας, που δεν υπάρχει πια από το τέλος περίπου του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, και με ενέπνευσε να στήσω την εταιρική ταυτότητα του BAT Brand όπου πρόσφατα μετονόμασα σε ΒΑΤ LAB, καθώς νέα προϊόντα εμπλουτίζουν συνεχώς την υπάρχουσα γκάμα».

Δημιουργείς και άλλα προϊόντα πέραν των usb;

«Μια νέα σειρά με χειροποίητα φωτιστικά λανσαρίστηκε πριν από 4 μήνες και αφορά αντικείμενα καθημερινής χρήσης του παρελθόντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αντικείμενα που τείνουν να χαθούν στο χρόνο και γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα στην αναζήτηση. Από σόμπες μέχρι οικιακά σκεύη απαράμιλλης ποιότητας από εταιρίες που δεν υπάρχουν πια. Η ανακατασκευή τους γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή προκειμένου να διατηρήσουν τον παλιό vintage χαρακτήρα τους.

Τα καλώδια και τα ηλεκτρολογικά εξαρτήματα τα προμηθεύομαι από την Ελλάδα αλλά και την Αμερική, κυρίως λόγω της υψηλής ποιότητας που θέλω να έχουν τα φωτιστικά αυτά. Επίσης στα σκαριά είναι και η δημιουργία νέων αντικειμένων τέχνης, όπως σκουλαρίκια και ιδιαίτερα μπρελόκ από ξύλο με τη χρήση laser και cnc μηχανημάτων που προσφέρουν πολύ μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια στο τελικό αποτέλεσμα».

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης των δημιουργιών σου και πού αναζητείς τα υλικά σου κάθε φορά;

«Έμπνευση μου είναι το περιβάλλον και οι ιστορίες γύρω μου, αλλά και φυσικά η μητέρα φύση. Αρκεί να είσαι παρατηρητικός και να θέλεις να ανακαλύπτεις τις κρυμμένες παράξενες εικόνες κυρίως του παρελθόντος πίσω από την πεζή πραγματικότητα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ στη βασική σειρά προέρχονται από τη φύση, αυτούσια σχεδόν όπως τα βρίσκω στα διάφορα ταξίδια μου στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Η vintage σειρά είναι κάτι εξαιρετικό καθώς παλιά αυθεντικά αντικείμενα μετατρέπονται σε κάτι μοντέρνο τεχνολογικά και έτσι, αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια ή σε αποθήκες, αποκτούν μια νέα “παλιά” μορφή. Η ανεύρεση τέτοιων αντικείμενων είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν πια και αν εντοπιστούν, κοστίζουν αρκετά λεφτά.

Οι πηγές μου είναι κυριολεκτικά παντού, από γιουσουρούμ, παζάρια, ξεχασμένες αποθήκες, φίλους αλλά και από το διαδίκτυο. Αυτή είναι και η μαγεία…δεν ξέρω ποτέ τι θα βρω και πού. Η αξία δε αυτών των αντικειμένων που κάποιος θα αγοράσει είναι ουσιαστικά ανεκτίμητη».

Πώς βιώνεις την οικονομική κρίση;

«Τα συμπτώματα της κρίσης δυστυχώς είναι κάτι παραπάνω από φανερά και αυτό κυρίως λόγω της πολύ κακής εικόνας της χώρας μας σε όλο τον πλανήτη. Υπάρχει προφανώς δυσπιστία του κόσμου να παραγγέλνει από τους Έλληνες κατασκευαστές μη γνωρίζοντας αν θα είναι φερέγγυοι στη συναλλαγή και τους χρόνους.

Μας έχει πάρει η μπάλα όλους εμάς που προσπαθούμε πολύ σκληρά να κάνουμε τη διαφορά. Επίσης τα capital controls δεν επιτρέπουν την ομαλή προμήθεια βασικών υλικών, που είναι απαραίτητα για την κατασκευή των αντικειμένων μου»

Μελλοντικά σχέδια και όνειρα

«Στόχος μου είναι η ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων με καινούργια υλικά και τεχνικές, καθώς και η γνωριμία με περισσότερους δημιουργικούς ανθρώπους σε Ελλάδα και εξωτερικό για την επίτευξη κοινών πρότζεκτ και ανταλλαγή απόψεων.

Όσο για τα όνειρα... Πολλά, αλλά κυρίως ένα. Να μπορέσω να συνεχίσω να ζω στην Ελλάδα, πράγμα που προς το παρόν είναι σχεδόν αδύνατο».

Πού μπορεί κάποιος να αγοράσει τα προϊόντα σου;

Όλη η συλλογή είναι διαθέσιμη στο www.etsy.com. Επίσης μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω της σελίδας στο Facebook για οποιαδήποτε πληροφορία και ειδική παραγγελία. (Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε και στο Pinterest).

Να αναφέρω εδώ άλλη μια δυνατότητα που αφορά τα custom εταιρικά δώρα. Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη χωρητικότητα του usb, υλικό κατασκευής, λογότυπο, συσκευασία και ό,τι άλλο θα ταιριάζει στη φιλοσοφία της εταιρίας του. Εδώ χρησιμοποιείται τεχνολογία Laser και CNC για το πρώτο στάδιο παραγωγής, καθώς ύστερα ακολουθεί χειροποίητη διαδικασία στο κόλλημα, βάψιμο και τεστάρισμα των usb».

Λίγα λόγια για το Spark Square στη Νέα Σμύρνη, όπου συμμετείχε

«Το Spark Square έχει ως στόχο την προώθηση της δημιουργικής διάθεσης και των νέων επιστημόνων στην Νέα Σμύρνη, συμμετέχοντας παράλληλα στην Ελληνική startup κοινότητα. Θέλει να αποτελέσει μια εστία καινοτομίας, όπου με συναντήσεις και παρουσιάσεις θα καλλιεργείται η καινοτομία και η επιχειρηματική κουλτούρα. Η δική μου συμμετοχή με άλλες 5 ομάδες έγινε κατόπιν επιλογής των διοργανωτών του Δήμου Νέας Σμύρνης και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω το BAT brand στον πολιτιστικό χώρο του Γαλαξία στις 22 Οκτωβρίου μπροστά σε ένα κοινό 300 ατόμων»

Ρεπορτάζ - Επιμέλεια:

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]