Ταξίδι στον κόσμο του καφέ Nespresso

nespresso-55
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ ποια στάδια ακολουθούνται από την καλλιέργεια του καφέ ως τη στιγμή που θα βάλετε την κάψουλα καφέ Nespresso στην καφετιέρα και θα απολαύσετε τον καθημερινό σας καφέ; Πάμε μαζί να δούμε όλα τα βήματα που κάνουν την αγαπημένη συνήθεια πράξη!

Η σημασία της σωστής ποικιλίας

Για την ακρίβεια, πίσω από τον απολαυστικό, κρύο ή αχνιστό καφέ Νespresso  «κρύβεται» το καφεόδεντρο, που με ήλιο, νερό, χώμα, το κατάλληλο υψόμετρο και κλίμα, και φυσικά την αμέριστη φροντίδα των καλλιεργητών δίνει το πολύτιμο «κεράσι του καφέ», έναν καρπό γεμάτο άρωμα και γεύση που υπό την κατάλληλη επεξεργασία παρέχει το νωπό καφέ, την πρώτη δηλαδή ύλη για την παρασκευή του. Για την επιλογή των εκλεκτότερων κόκκων καφέ, που αποτελεί και το ζητούμενο των ειδικό καφέ της Nespresso, εκείνοι ταξιδεύουν σε όλη την υφήλιο κάνοντας τις αναζητήσεις τους. Η συγκομιδή είναι μια εξίσου απαιτητική διαδικασία αφού γίνεται επιλεκτικά (βάσει βαθμού ωρίμανσης) και χειρωνακτικά.

Οι εκλεκτές ποικιλίες Nespresso

Η Nespresso επιλέγει σύμφωνα με τα αυστηρότερα κριτήρια ποιότητας και χρησιμοποιεί 95% καφέ Arabica και 5% καφέ Robusta στις Εκλεκτές της Ποικιλίες. Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που καλλιεργείται σε μεγάλα υψόμετρα, ενώ αντίθετα η ποικιλία Robusta καλλιεργείται στις πεδιάδες. Οι δυο τους αναμειγνύονται και το αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός γεύσεων εξόχως ισορροπημένος!
Πώς όμως γίνονται τα «κεράσια καφέ» νωπός καφές
Ανάμεσα στις διαθέσιμες μεθόδους για τη μετατροπή των κερασιών καφέ σε κόκκους, η Nespresso προτιμά την υγρή γιατί, παρότι πιο απαιτητική, αποφέρει ένα πολύπλοκο αρωματικό προφίλ που τον καθιστά ξεχωριστό. Η εν λόγω τεχνική αναδεικνύει τα εκλεπτυσμένα αρώματα των εκλεκτότερων κόκκων καφέ.

Η μεταφορά

Η Nespresso, με απόλυτο γνώμονα την ποιότητα, ακολουθεί αυστηρές διαδικασίες σε όλα τα στάδια, περιλαμβανομένου του ταξιδιού που θα κάνει ο καφές από την χώρα καλλιέργειας στην χώρα κατανάλωσης. Τα σακιά ελέγχονται σχολαστικά και, αφού γίνει η μεταφορά με πλοία, ακολουθεί εντατικός έλεγχος και αξιολόγηση για να ελεγχθεί η κατάστασή του μετά την αποστολή.
Στη συνέχεια ο καφές μεταφέρεται στο κέντρο παραγωγής της Nespresso στην Αβένς (Ελβετία), ελέγχεται εκ νέου και γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος (δείγμα από ένα τυχαίο σακί καβουρδίζεται και δοκιμάζεται από τους ειδικούς της Nespresso).

Το καβούρδισμα και η άλεση

Πρόκειται για ένα καίριο στάδιο στο οποίο οι δημιουργοί των εκλεκτών ποικιλιών καφέ Nespresso δίνουν τεράστια βαρύτητα. Αφού προσδιοριστεί η σωστή θερμοκρασία και ο χρόνος καβουρδίσματος, οι διαδικασίες γίνονται αργά και εξατομικευμένα. Αυτό σημαίνει πως η κάθε προέλευση καβουρδίζεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της ώστε να αναδειχθεί πλήρως η δυναμική της.  Μετά, ακολουθεί η άλεση όπου οι φρεσκοκαβουρδισμένοι κόκκοι καφέ μετατρέπονται σε σκόνη. Η φάση αυτή πραγματοποιείται σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο και πάλι με τρόπο που να ταιριάζει με το συγκεκριμένο κάθε φορά χαρμάνι.

Η συσκευασία

Το μυστικό της Nespresso είναι η αποκλειστική μέθοδος συσκευασίας του καφέ της σε ερμητικά σφραγισμένες κάψουλες από αλουμίνιο που έχει αναπτύξει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των 900 αρωμάτων του φρεσκοαλεσμένου καφέ για έναν ολόκληρο χρόνο! Η σωστή δόση αλεσμένου καφέ τοποθετείται με ακρίβεια σε αλουμινένιες κάψουλες καφέ καλυμμένες εσωτερικά με προστατευτική μεμβράνη. Η κάψουλα σφραγίζεται ερμητικά με φύλλο αλουμινίου, το οποίο προφυλάσσει τον φρεσκοαλεσμένο καφέ από τον αέρα, το φως και την υγρασία. Μάλιστα, το αλουμίνιο είναι ένα υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί 100% και αέναα, ενώ η κάθε κάψουλα έχει ένα μοναδικό χρώμα, ώστε να μπορείτε γρήγορα να εντοπίσετε την Εκλεκτή Ποικιλία που θέλετε να φτιάξετε.

Σημασία έχει η μηχανή

Όλη η διαδικασία που περιγράφτηκε παραπάνω δεν θα απέδιδε το τέλειο αποτέλεσμα ενός καφέ espresso με παχιά κρέμα με τέλεια υφή, αν δεν κατέληγε σε μια από τις μηχανές Nespresso που μπορούμε να αγοράσουμε για εμάς ή ως δώρο για φίλους. Μην ξεχνάμε ότι εκτός από την ποιότητα του καφέ, σημασία έχει το νερό, η πίεσή του, η θερμοκρασία του αλλά και ο χρόνος  εκχύλισης, για ένα ιδανικό αποτέλεσμα καφέ. Η μηχανή καφέ Nespresso λοιπόν διαθέτει αντλία πίεσης στα 19-bar, η οποία παρέχει την ισχύ που χρειάζεται για τη διάτρηση της μεμβράνης της κάψουλας και την αποκάλυψη των 900 περίπου διαφορετικών αρωμάτων. Το σχήμα της κάψουλας Nespresso είναι έτσι σχεδιασμένο που διασφαλίζει ότι το νερό υπό πίεση ρέει ομοιόμορφα μέσα από τον αλεσμένο καφέ όσο διαρκεί η εκχύλιση. Η θερμοκρασία και η διάρκεια ροής ταυτόχρονα είναι έτσι προσδιορισμένες που κάθε ένα από τα πολύτιμα αρώματα αναδεικνύεται στην εντέλεια!