Neighbour-hook στα συνεργατικά καφενεία της πρωτεύουσας

citylife
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Αυτή την εβδομάδα κάνουμε βόλτα σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και σας παραθέτουμε τα συνεργατικά καφενεία που ξεχωρίσαμε!

Όταν οι άνθρωποι φέρονται... ανθρώπινα κι αποφασίζουν να ενωθούν για να αλληλοβοηθηθούν, συμβαίνουν πολύ όμορφα πράγματα. Κάτι τέτοιο ισχύει λοιπόν και στην περίπτωση των συνεργατικών καφενείων, που πλέον αυξάνονται ολοένα και πληθύνονται.

Κι όταν αναφερόμαστε σε συνεργατικά καφενεία, μιλάμε για ζεστούς, φιλόξενους χώρους, όπου οι παρέες συνηθίζουν να γίνονται ένα και όπου προσφέρεται καφές, κρασί και μπύρες, ρακές και ρακόμελα, μεζέδες κ.ά. ενώ πολύ συχνά πραγματοποιούνται live εμφανίσεις καλλιτεχνών του μουσικού στερεώματος.

Πάμε να δούμε ποια ξεχωρίσαμε εμείς...

500 μίλια μακριά - Σαλαμίνος 43-45, Μεταξουργείο, Τηλ. 2103413563

Τι κάνει αυτό το μαγαζί τόσο ξεχωριστό για τους ιδιοκτήτες του; Όπως λένε οι άνθρωποι πίσω από αυτό: «Σίγουρα είναι μια καφετέρια, γιατί πουλάει καφέ, είναι και μπαράκι καθώς έχει 11 διαφορετικές μπύρες και αρκετά ποτά. Έχει όμως και ρακές και ούζο και κρασί, αλλά και τσίπουρο. Είναι λοιπόν κάτι το ξεχωριστό για τα προιόντα του ή επειδή είναι μπαρ/καφέ; Ίσως να είναι για το υπόγειο του, ένα χώρο του οποίου τα δωμάτια είναι φτιαγμένα για ατελείωτες ώρες pen 'n' paper rpg, με σκηνή για θεατρικά δρώμενα, πρόβες θεάτρου και χορού, αλλά και για live rpgs να το κάνει να ξεχωρίζει. 

Αν δεν είναι και το υπόγειο, τότε ίσως να είναι το πατάρι, για ώρες ηρεμίας και χαλάρωσης. Αν δεν είναι όμως ούτε αυτό ίσως να είναι οι τιμές του ή το γεγονός ότι το 500 λατρεύει να φιλοξενεί τους τετράποδους φίλους σας. Aλλά πιστεύω ότι τίποτα από αυτά δεν κάνει το 500 ξεχωριστό. Αυτό που το κάνει είναι το κλίμα οικειότητας που θα βρείτε στο μαγαζί, το χαμόγελο όλων όσοι το επισκέπτονται. Το φτιάξαμε όλο μόνοι μας και νιώθουμε ότι είμαστε σπίτι μας. Βέβαια, κανείς δεν θα έλεγε τα αρνητικά για το μαγαζί του. Δε θα λέγαμε ότι είμαστε ακριβοί, είναι χάλια κλπ.».

Παγκάκι - Πεζόδρομος Γ. Ολυμπίου 17-19, Κουκάκι, Τηλ. 2130009927

«Η επιθυμία μας για αυτό το πείραμα μας έφερε κοντά στα τέλη του 2008. Δεν βρεθήκαμε τυχαία. Οι δρόμοι μας συνέκλιναν σταδιακά από διαφορετικές πορείες. Εμπνευστήκαμε από πρωτοβουλίες ανθρώπων και κινημάτων σε όλο τον κόσμο που σε συνθήκες κρίσης, αντί να παραδοθούν στην απελπισία και την εξαθλίωση, επιχείρησαν να δώσουν συλλογικές απαντήσεις στο πρόβλημα της καθημερινής επιβίωσης...», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η παρέα που το έστησε.

Κρίκος - Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Κουκάκι, 2109210060

«Ο “Κρίκος” είναι μια συλλογική προσπάθεια δημιουργίας ενός καφενείου που γεννήθηκε από το δικαίωμα για εργασία, μέσα στα πλαίσια της αμοιβαιότητας και της εμπιστοσύνης, μακρυά από εργοδότες και χωρίς ιεραρχίες. Δημιουργούμε τις δικές μας εργασιακές συνθήκες, μέσα στις οποίες αντικατοπτρίζονται στοιχεία μιας πραγματικότητας που προσδοκούμε και ονειρευόμαστε.

Έτσι λοιπόν, ως μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που βασίζεται στην αρχή της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, σκοπός και επιδίωξη της είναι να στηρίξει μικρούς και πρωτοπόρους παραγωγούς μέσα στα πλαίσια του δίκαιου και εναλλακτικού εμπορίου, να αναπτύξει δράσεις αλληλεγγύης προς τους αδύναμους οικονομικά συνανθρώπους, αλλά και να υποστηρίξει έμπρακτα νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς κάθε είδους. Ο “Κρίκος” αναπόσπαστα συμβολίζει το “συνδετικό κρίκο” όλων των ανθρωπίνων δεσμών για μία πιο δίκαιη Κοινωνία χωρίς ανισότητες και διαφορές.».

Youkali - Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, Tηλ. 2155505481

«Youkali, τραγούδι του Kurt Weill, ονειρικός τόπος όπου η ουτοπία γίνεται πραγματικότητα κι όλα φαντάζουν πιθανά. Μια παρέα 7 ατόμων ένωσε την ανάγκη της για συνθήκες εργασίας που βασίζονται στην αλληλεγγύη, την ισοτιμία και την συνευθύνη μεταξύ των μελών και με την τρέλα και τη διαφορετικότητά τους. Ένα συνεργατικό καφενείο, χώρος χαλάρωσης, συντροφικότητας και διασκέδασης που λειτουργεί χωρίς δομές ιεραρχίας και σχέσεις εκμετάλλευσης, χωρίς υπαλλήλους και αφεντικά.

Ένας χώρος που δημιουργήθηκε από το μηδέν μεταμορφώνοντας ανακυκλώσιμα και παραμελημένα υλικά στην κρυμμένη Πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι, με ελάχιστα χρήματα, τη βοήθεια φίλων και ανάλογων εγχειρημάτων (κολεκτίβες εργασίας). Το καφενείο δεν είναι ιδιοκτησία των μελών, ανήκει στην κολεκτίβα. Μετά την κάλυψη των μισθών τα όποια κέρδη προκύψουν χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα για την είσοδο νέων μελών-εργαζομένων και για σκοπούς που έχουν ορίσει στον εσωτερικό τους κανονισμό. Τα προϊόντα προσπαθούν όσο το δυνατό περισσότερο, να είναι από αλληλέγγυο εμπόριο και μικρούς παραγωγούς στις καλύτερες δυνατές τιμές.».

Φυσικό κι επόμενο - Αντιόπης 43 & Λεωφ. Αλ. Παπαναστασίου, Τηλ. 2155506520

«Ηθική, αγάπη, αδελφοσύνη, δικαιοσύνη, όλα αυτά εκφράζουν την κοινωνική αλληλεγγύη. Η ανθρωπότητα αναπτύσσεται και προοδεύει, στηριγμένη μόνο σ' αυτές τις αρχές , διαφορετικά χάνεται... Πέντε πρώην συνάδελφοι. Πίσω μας, όπως συμβαίνει πάντα, κρυμμένες μικρές ιστορίες ανασφάλειας για το παρόν, φόβου για το μέλλον και ονείρων που ξεθώριαζαν.

Αυτή η έλλειψη προοπτικής, το γεγονός ότι η ανάκαμψη της χώρας από την κρίση έγινε το πρόσχημα για να ξεριζωθούν εργασιακά δικαιώματα και ο εργαζόμενος να θεωρείται «αναλώσιμο υλικό», μας έκανε να παραμερίσουμε τα «εγώ» μας, και μας όπλισε με υπομονή, μας έδωσε την ώθηση να προχωρήσουμε, και την δύναμη να αντέξουμε την δοκιμασία. Γιατί μια τέτοια ήταν. Το αποτέλεσμα ήταν «Φυσικό κι Επόμενο». Ένα αξιοπρεπές και τίμιο μεροκάματο. Για εμάς, τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας. Με σεβασμό ο ένας προς τον άλλο, γι’ αυτούς που συνεργαζόμαστε, σ’ αυτούς που απευθυνόμαστε...» .

Don't miss!
Οι κάτοικοι των εκάστοτε περιοχών και οι μυημένοι στις τσάρκες τα έχουν ήδη ανακαλύψει. Εμείς δίνουμε ένα δικό μας αστεράκι στα παρακάτω αστέρια της ζωής του προαστίου!

Μανταλάκι - Μπάμπη Άννινου 15, Άνω Πατήσια, Τηλ. 2102011546
Περιβολάκι - Αθηναίου 7, Πλατεία Ηούς, Τηλ. 2130237687
6 – Συνεργατικό Καφενείο - Τριών Ιεραρχών 21 (σύνορα με Θησείο), Τηλ. 2103451813
Στο Δαφνί - Μεγ. Αλεξάνδρου 15 & Σοφοκλή Βενιζέλου, Τηλ. 2130282913
* Συγγρουόμενο - Φαλήρου 57, Κουκάκι, Τηλ. 2109227270
* Συνεργατικό καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος - Μοναστηρίου 140, Ακαδημία Πλάτωνος, Τηλ. 2112217260
 

Μαρία Πορτοκαλάκη


[email protected]