Bar του μήνα: «Παλιάτσος» στην Παλαιά Πεντέλη

paliatsos-16
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ανηφορίζοντας προς Πεντέλη πριν από μερικούς μήνες, ανακάλυψα έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο για όλες τις ώρες της ημέρας και δε θα μπορούσα να μην το μοιραστώ μαζί σας.

φωτογραφίες: Όλγα Αμηρίδου

Η ονομασία του «Παλιάτσος» είναι εμπνευσμένη από τον κινηματογραφικό «θλιμμένο παλιάτσο». Όπως μας εξήγησε ο ιδιοκτήτης του, Κωνσταντίνος Λούκας, «ταίριαξε απόλυτα αυτό το όνομα με το χαρακτήρα του καταστήματος. Θέλαμε να μπορεί να παρομοιαστεί με καταφύγιο. Ακόμα και η επωνυμία της εταιρείας μας είναι Gimme Shelter IKE».

Μετρά τρία χρόνια λειτουργίας στην πλατεία Αγίας Τριάδος, στην Παλαιά Πεντέλη και από την αρχή έκανε αισθητή την παρουσία του, προσελκύοντας καθημερινά τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και νέους επισκέπτες κάθε ηλικίας. 

Με διακόσμηση εμπνευσμένη από τα πολλά ταξίδια του κυρίου Λούκα στο εξωτερικό, ο "Παλιάτσος" θα μπορούσε να είναι μονοκατοικία στην βρετανική εξοχή, το λόμπι χειμερινού ξενοδοχείου, ένα σαλέ στη Βουδαπέστη ή καζίνο ξεχασμένο σε κάποιο βουνό. Χώρος φιλόξενος, οικείος και ζεστός, με διαρρύθμιση τέτοια, ώστε όλοι οι πελάτες να μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. 

Στο all day στέκι της Πεντέλης, από νωρίς το πρωί μπορείτε να απολαύσετε μυρωδάτο και γευστικό καφέ ή brunch και εν συνεχεία δροσιστικές και χορταστικές σαλάτες, λαχταριστό ριζότο, αυγοτάραχο, λινγκουίνι, finger food και άλλα πολλά. Με τη δύση του ηλίου χαμηλώνει ο φωτισμός και ο «Παλιάτσος» μετατρέπεται σε ένα classic bar με μουσικές κυρίως από βινύλια.

Εμείς δεν μπορούσαμε να μη γευθούμε κάποιες από τις προτάσεις του σεφ. Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε με μια σαλάτα με φριταρισμένο σολωμό, κουκουνάρι και σως από μέλι, μουστάρδα, λεμόνι (9.50 ευρώ), δοκιμάσαμε το καρπάτσιο από φιλέτο μοσχαριού, ψημένο σε αλάτι Ιμαλαΐων, με εξτρά παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και ρόκα (10 ευρώ) και ολοκληρώσαμε τη βόλτα στην κουζίνα με μια εκπληκτική κρέμα μασκαρπόνε με μπισκότο και πέρλες φράουλας (7 ευρώ), αλλά και ένα μιλφέιγ από φύλλο βουτύρου, κρέμα patisserie, καραμελωμένο φιλέ αμύγδαλο και πέρλες φράουλας (6.50 ευρώ).

Και τώρα στο διαταύτα μας, που δεν είναι άλλο από το κομμάτι του μπαρ. Πίσω λοιπόν, από την μπάρα του Παλιάτσου συναντήσαμε τον head bartender, Χρήστο Μανώλη, ο οποίος μας ετοίμασε τρία special cocktails:

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (10 ευρώ - γλυκόπικρο) αποτελούμενο από diplomatico exclusiva, red vermouth, φρέσκο χυμό μοσχολέμονο, λικέρ butterscotch, σιρόπι μαύρης μπύρας βαπτισμένο με βανίλια Μαδαγασκάρης, μοσχοκάρυδο και φασολάκι τόνκα.

Crasta 1608 (9 ευρώ - γλυκόξινο): ιρλανδέζικο ουίσκι single malt 10 ετών, αρωματικά bitters από κεράσι, φρέσκος χυμός λεμονιού και σιρόπι λεμονιού αρωματισμένο με κεράσια μαρασκίνο.

Μυσιρλού (8 ευρώ - spicy): London dry gin Greenall's, αρωματισμένο με φλούδες γκρέιπφρουτ, σιρόπι μπαχαρικών, φρέσκο πουρέ από φρούτα του δάσους, σπιτικό σιρόπι τσίλι από πιπεριές χαλιαπένιος και πιπερόριζα, φρέσκο χυμό λάιμ.

Events

Στον «Παλιάτσο» υπάρχουν διαφορετικές θεματικές βραδιές σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που έχουν ως εξής: 

Δευτέρα: soul & funky dj set
Τρίτη: jazz & μαύρο rock 'n' roll dj set
Τετάρτη: latin party με Τσιάγκο, Μοράγιες και Κατερίνα Φιλίπποβα να ανοίγουν το δρόμο σε κάθε επίδοξο χορευτή-τρια
Πέμπτη: αφιέρωμα σε μεγάλους καλλιτέχνες με έμφαση σε ήχους από Νέα Ορλεάνη - Μισισίπι, πάντα από βινύλια
Παρασκευή: rock 'n' roll
Σάββατο: rhythm and blues, beat black music
Και κάθε Κυριακή ένα live έκπληξη!

Για τις ημέρες των γιορτών

Ο «Παλιάτσος» θα πραγματοποιήσει για τα Χριστούγεννα αφιέρωμα στα καμπαρέ του κόσμου, με ανάλογες μουσικές και την... περιβολή του προσωπικού, ενώ για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς το concept θα είναι βασισμένο στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι». Και τις δύο ημέρες τη μουσική αναλαμβάνουν τα συλλεκτικά, 45άρια βινύλια. Και φυσικά είμαστε όλοι προσκεκλημένοι.

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]