Η Ελληνίδα πρωταγωνίστρια στο διεθνές αφιέρωμα για τη Μελίνα Μερκούρη, στο Holy Wood Stage

tina-1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η Ελληνίδα που διαπρέπει στην Γαλλία με το μουσικό αφιέρωμα στην μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, μιλά στο clickatlife λίγο πριν την εμφάνισή της στη σκηνή του Holy Wood Stage, συντροφιά με τους Jazzymates.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία και με υποτροφία παρακολούθησε το Master in Performing Arts στο Πανεπιστήμιο του Exeter. Επέστρεψε στη χώρα μας, αλλά αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της συγκρότημα, μιας και δεν γίνονταν μεγάλες, παραγωγές μιούζικαλ, το οποίο και αγαπούσε πάντα και καταπιανόταν μ' αυτό. 

Έτσι το 2012 γεννήθηκαν οι «Tina and the Jazzymates» των οποίων το ρεπερτόριο ξεπερνά τα 400 τραγούδια σε 7 γλώσσες. Το click@life συνάντησε την Τίνα, λίγο πριν την εμφάνισή της στη σκηνή του Holy Wood Stage και μίλησε μαζί της για την επικείμενη αυτή εμφάνιση, το δημοφιλές αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη, την κρίση και τα μελλοντικά της σχέδια.

Από τα θεατρικά της βήματα μέχρι σήμερα ξεχωρίζει μέχρι στιγμής τις τέσσερις φορές που έπαιξε στην Επίδαυρο. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το να παρακολουθείς παράσταση σε αυτό το χώρο είναι μαγικό, πόσω μάλλον να βρίσκεσαι μέσα σε αυτόν και να αντηχεί η φωνή σου στις αρχαίες πέτρες, ιδίως στις βραδινές πρόβες κάτω από τα αστέρια».

Για την κρίση που οδηγεί νέους και ταλαντούχους ανθρώπους στο εξωτερικό

Είναι τραγικό τόσοι νέοι ανθρωποι με σπουδές, ικανοί να αναγκάζονται να φύγουν για την επιβίωση. Ζούμε σε μια χώρα που χάνει το πιο νευραλγικό υλικό της. Μια χώρα που αιμορραγεί.

Αν ζούσε σε μια άλλη εποχή

Είναι κάποιες φορές που με πιάνει η αρχαιολατρεία μου και σκέφτομαι πως θα ήθελα να ζήσω κάπου μέσα στο Χρυσό αιώνα του Περικλέους, μόνο και μόνο να δω από κοντά την πομπή των Παναθήναιων, τα Ελευσίνια Μυστήρια, τα αγάλματα κατά μήκος της Ιεράς Οδού και όλα αυτα που αγαπώ απο την Ιστορία Τεχνης, στην γέννεσή τους. 

Για το αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη και τον Pierre Maraval, που την πρότεινε να πρωταγωνιστήσει στο αφιέρωμα για τα "20 χρονιά χωρίς την Μελίνα".

Τραγουδούσα σε μια εκδήλωση που παρακολουθούσε ο Pierre Marraval μαζί με την σύζυγό του στις διακοπές τους. Όταν τραγούδησα στα γαλλικά η προφορά μου του θύμισε την Μελίνα Μερκούρη. Κι εκεί συνέλαβε την ιδέα για το αφιέρωμα στο Παρίσι. Ήταν καλοκαίρι του 2012 και μου πρότεινε το Μάρτιο του 2014 να παρουσιάσουμε μια παράσταση αφιερωμένη στην μνήμη της. Κι έτσι έγινε. Ακριβώς την μέρα που συμπληρώνονταν τα 20 χρόνια που «έφυγε» η Μελίνα, στις 6 Μαρτίου του 2014 στο κατάμεστο θέατρο La Reine Blanche παρουσιάστηκε το αφιέρωμα με μεγάλη επιτυχία παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στην Γαλλία κ. Θεόδωρου Πασσά και την στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων. Ακολούθησαν άλλες 4 παραστάσεις τον Μάρτιο και άλλη μια στην Νάντη τον Νοέμβρη του ’14.

Στην αρχή είχα τις αμφιβολίες μου αν θα έπρεπε να αναλάβω το ρίσκο του να πει κανείς «Ποια είσαι εσύ που πας να  μας το παίξεις Μελίνα;». Αλλά μετά σκέφτηκα ότι εγώ δεν θα προσπαθούσα να την μιμηθώ, απλώς θα γινόμουν το μέσο να ακουστούν τα τραγούδια της και να φωτιστούν με κείμενα και βίντεο πτυχές της προσωπικότητας της. Γι αυτό πιστεύω ότι αγαπήθηκε η παράσταση τελικά, γιατί πλησίασε το φαινόμενο Μελίνα με μεγάλο σεβασμό χωρίς καμία διάθεση μίμησης. Έτσι κι αλλιώς ήταν αμίμητη και οποιαδήποτε απόπειρα θα ήταν τουλάχιστον αστεία.

Τι πρόκειται να δούμε σε λίγες μέρες στο Ηolywood Stage

Ένα δυνατό μασκέ πάρτι! Έχουμε ετοιμάσει ολοκαίνουργιο πρόγραμμα με πολλά λάτιν - χορευτικά κομμάτια, σε mambo, tsa-tsa και salsa ρυθμούς. Αλλά και ελληνικά κεφάτα τραγούδια από Χιώτη μέχρι Βλαχοπούλου. Έχω την χαρά να μοιράζομαι την σκηνή με μια εξαιρετική φωνη, τον Κώστα Μπουγιώτη που μαζί θα πούμε από μιούζικαλ μέχρι οπερέτες. Όσο για τα κοστούμια θα έχουμε πολλές αλλαγές, καθώς γνώρισα πρόσφατα ένα θησαυρό. Την Ευδοκία Βεροπούλου που σχεδιάζει και ράβει με τα χεράκια της κοστούμια για λάτιν χορούς, αλλά και θεατρικά εντυπωσιακά κοστούμια. Ανυπομωνώ για τις μεταμφιέσεις μας και προσκαλώ όλο τον κόσμο να ντυθεί αυτό το Σάββατο, να το διασκεδάσουμε λιγάκι.

Επόμενα σχέδια

Φεύγουμε για Μασσαλία και Nίκαια για την 25η Μαρτίου για να παρουσιάσουμε το αφιέρωμα. Ακολουθούν άλλες δυο παραστάσεις σε ένα  από τα πιο όμορφα προάστια του Παρισιού στο  St Germain En Laye στις 17 και 19 Μαϊου και ηχογράφιση του πρώτου προσωπικού μου δίσκου με τραγούδια του Pierre Maraval. Κάποιες παραστάσεις με το αφιέρωμα το καλοκαίρι στην Ελλάδα και αρκετές εμφανίσεις με τους Tina and the Jazzymates στην Αθήνα. Για ακριβείς ημερομηνίες μας βρίσκετε στην σελίδα μας στο Facebook. Πέρα όμως, από τα επαγγελματικά πιστεύω ότι η απόλυτη ολοκλήρωση ενός ανθρώπου είναι να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Είμαι τυχερή γιατί έχω βρει τον  άνθρωπό της ζωής μου και με τον αρραβωνιαστικό μου ετοιμάζουμε τον γάμο μας σύντομα, ώστε να δημιουργήσουμε τη δική μας οικογένεια. Παράλληλα έχουμε πολλά επαγγελματικά σχέδια για το μέλλον. Εκείνος είναι που έχει αναλάβει την οργάνωση και παραγωγή των παραστάσεων μας.

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]