Με την Έλενα Βασιλακοπούλου πιάσαμε την pedra και τη στύψαμε

elena
ΤΡΙΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρή ασχολούταν με τον κλασικό χορό και τη μουσική. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά, ενώ ολοκλήρωσε κι ένα κύκλο μαθημάτων στην ιστορία της τέχνης. Δίδαξε για χρόνια πιάνο, όμως η αγάπη της για το κόσμημα και τους λίθους την ώθησε τελικά, να καταπιαστεί με αυτά.

Αγαπημένα της μότο που, όπως αναφέρει, τη συντροφεύουν καθημερινά είναι τα λόγια του P. Coellio: «Όταν επιθυμείς κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις» και «Αν μπορείς να μείνεις πάντα στο παρόν, είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος».

Ας γνωρίσουμε καλύτερα την Έλενα Βασιλακοπούλου και τις ιδιαίτερες δημιουργίες της.

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έχω επαφή με τους λίθους μιας και η μητέρα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βραζιλία, που είναι γνωστή για την αφθονία και την ποιότητα σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους. Βέβαια, ο παππούς μου ήταν εκείνος που μου μετέδωσε την αγάπη του για τα κοσμήματα.

Σε ηλικία 15 ετών, συγγενείς από την Βραζιλία μου έφεραν πέτρες, δίνοντάς μου το έναυσμα να ξεκινήσω την κατασκευή κοσμημάτων. Στην αρχή δημιουργούσα για εμένα, συγγενείς και φίλους. Αργότερα, παράλληλα με τις σπουδές μου, ξεκίνησα να δέχομαι παραγγελίες, ώσπου το 2009 ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και άνοιξα το δικό μου εργαστήριο/κατάστημα.

Το κατάστημά μου φέρει το ονοματεπώνυμό μου, όμως για το e-shop, το οποίο είναι υπό κατασκευή, ήθελα να χρησιμοποιήσω κάτι πιο ιδιαίτερο και εύκολο προς αναζήτηση. Έτσι μου ήρθε η ιδέα. Το El είναι από τα πρώτα γράμματα του ονόματός μου. Όσο για το Pedra (πέτρα στα ελληνικά), δεν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάποια άλλη λέξη, μιας και οι λίθοι είναι το βασικό υλικό των κοσμημάτων μου.

Αγαπημένοι μου λίθοι είναι το μαργαριτάρι, η άκουα – μαρίνα, το τοπάζι, ο αμέθυστος, το κοράλλι και ο χαλαζίας.

Πιστεύοντας πολύ στις ενέργειες των λίθων, όταν μια πελάτισσα και φίλη με εμπιστεύτηκε για να τις φτιάξω τα στέφανα και τις μπομπονιέρες του γάμου της, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσω τις “μαγικές” τους ιδιότητες. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία! Για τις μπομπονιέρες χρησιμοποίησα ροζ χαλαζία, γνωστή και ως πέτρα της αγάπης, μιας και μας μαθαίνει να αγαπάμε. Για τα στέφανα, ροζ χαλαζία, άκουα-μαρίνα που συμβολίζει τη συζυγική ευτυχία και μαργαριτάρι που φέρνει υγεία, μακροζωία, ευτυχία και αφθονία. Επίσης κάτι ακόμα που αγαπώ πολύ να κατασκευάζω είναι οι παραμάνες για τα νεογνά. Φεγγαρόπετρα, λάπις-λάζουλι, τυρκουάζ και κοράλλι είναι ιδανικοί λίθοι για την προστασία των νεογνών.

Βασική πηγή έμπνευσης για μένα αποτελεί η φύση, μιας κι έχω την τύχη να ζω δίπλα στη θάλασσα, η οποία με τροφοδοτεί με ενέργεια καθημερινά. Τα σχέδια και τα χρώματα της φύσης, οι εναλλαγές των εποχών, μικρές καθημερινές εικόνες, μια μουσική, ένας πίνακας ζωγραφικής, μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα να δημιουργήσω ένα κόσμημα, η και μια ολόκληρη σειρά κοσμημάτων. Πολύ σημαντική πηγή έμπνευσης όμως αποτελεί και η θεραπευτική πλευρά των λίθων, την οποία και πιστεύω πολύ!

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των λίθων είναι γνωστές από την αρχαιότητα σε διαφορετικούς πολιτισμούς ολόκληρης της γης. Πολλές είναι οι φορές που έρχονται πελάτες στο εργαστήριο για να “ενισχύσουν” την θεραπεία τους με τους λίθους, για συγκεκριμένα θέματα, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Για παράδειγμα, ο αμέθυστος ηρεμεί το νευρικό σύστημα κι εξασφαλίζει εσωτερική γαλήνη. Ο κυανίτης ενθαρρύνει την προσωπική έκφραση, την επικοινωνία και προάγει την πνευματική ανάπτυξη. Ο χαλαζίας καθαρίζει τη σκέψη και φέρνει αναζωογόνηση σε όλα τα επίπεδα. Και μην ξεχνάμε, όταν διαλέγουμε ένα λίθο, δεν είναι τυχαίο. Ουσιαστικά μας “διαλέγει αυτός”.

Το μέταλλο που χρησιμοποιώ είναι επιπλατινωμένο ασήμι 925° κι επιχρυσωμένο ασήμι 925° και φυσικά πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες. Σε λίγες κατασκευές χρησιμοποιώ μπρούτζο. Σε κάποιες περιπτώσεις και κατόπιν παραγγελίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί χρυσό (14 – 18Κ). Γενικά προσέχω πάρα πολύ την ποιότητα των υλικών μου, τα οποία είναι ανθεκτικά στον χρόνο. Όσο για τους λίθους, ο καθένας έχει διαφορετική σύνθεση και θέλει διαφορετική φροντίδα.

Παραδείγματος χάριν, πολλοί λίθοι, όπως οι χαλαζίες, είναι αρκετά ανθεκτικά πετρώματα. Κάποιες πολύτιμες πέτρες, όπως το μαργαριτάρι, το τυρκουάζ και το κοράλλι έχουν πόρους στη μάζα τους και θέλουν προστασία από καλλυντικά οξέα, γι αυτό φροντίζουμε να μην ψεκάζουμε τα κοσμήματα απευθείας.

Οι ακατέργαστοι λίθοι μπορεί να σκουραίνουν με το πέρασμα του χρόνου. Οι λίθοι είναι ζωντανοί οργανισμοί, γι αυτό και πολλές φορές επηρεάζονται από τη διάθεσή μας και μπορεί π.χ να αλλάξουν χρώμα. Εξάλλου τα κοσμήματα που παραλάβαμε από τις γιαγιάδες μας με πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, μπορούν να τα φορέσουν και τα εγγόνια μας, αρκεί να τους φερόμαστε με αγάπη, όπως άλλωστε και στον εαυτό μας.

Κάποιος μπορεί να βρει στο κατάστημά μου κοσμήματα από 10 ευρώ μέχρι και 200 ευρώ. Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με το βάρος του μετάλλου και την ποιότητα / ποσότητα των λίθων.

Όσον αφορά στις εκθέσεις χονδρικής πώλησης, δεν θα μπορούσα να δουλεύω παραγωγικά σε βάρος της μοναδικότητας των κοσμημάτων μου. Κάθε δημιουργία είναι μοναδική και σε κάθε μία βάζω όλη μου την αγάπη.

To κατάστημα και εργαστήριο βρίσκεται στα Άνω Πατήσια (Μαβίλη 7, Τηλ. 210 228 3913), το e-shop θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα (elpedra.gr), ενώ για άμεση ενημέρωση των καινούριων κοσμημάτων μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του facebook».

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]