Ο Liva K μάς εξηγεί γιατί έχει έρθει το τέλος για το clubbing στην Ελλάδα

liva-2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία παίζοντας σε clubs της Πάτρας, ενώ στα 19 του πέρασε και στην μουσική παραγωγή πραγματοποιώντας συνεργασίες με δισκογραφικές εταιρίες.

Το 2015 κυκλοφόρησε το official remix στο τραγούδι “Feeling good” της θρυλικής Nina Simone, ενώ το remix που έκανε στην επιτυχία τού Calvin Harris με τίτλο "How deep is your love” ξεπέρασε τις 2.500.000 προβολές, με σημαντική υποστήριξη από καταξιωμένους djs όπως οι Robin Schulz, DJ Volkan, Consoul Trainin κ.ά.

Η χρονιά έφυγε με το μεγαλύτερο ψηφιακό δισκοπωλείο Beatport να τον κατατάσσει στη θέση #111 με τους καλύτερους Dj παραγωγούς nu disco παγκοσμίως. Η νέα του δημιουργία έχει τον τίτλο “Love”, με τον Dcoverz στα φωνητικά, ένα deep house κομμάτι με αιθέρια φωνητικά και χαρακτηριστικό κιθαριστικό riff που αναμένεται να αγαπηθεί σε ραδιόφωνα και clubs.

Στα 22 του κατακτά τα εγχώρια και παγκόσμια booth με μεγάλη επιτυχία. Πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον Liva K...

«Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν συνέχεια με ένα γουόκμαν και ακουστικά και άκουγα τα αγαπημένα μου κομμάτια. Πάντα προσπαθούσα να μάθω απ’ έξω τους στίχους και να ξεχωρίζω τα όργανα από τα οποία φτιάχτηκε το κάθε κομμάτι που άκουγα. 

Με το djing ασχολήθηκα αρκετά μικρός. Θυμάμαι πήγαινα Γ’ γυμνασίου, όταν πρώτη φορά ο ιδιοκτήτης μαγαζιού με εμπιστεύτηκε να αναλάβω τη μουσική και να κάνω τον κόσμο να περάσει καλά. Κινητήριος δύναμη είναι μόνο η αγάπη μου για τη μουσική. Αφιερώνω τον περισσότερό μου χρόνο ακούγοντας, παίζοντας ή γράφοντας.

Dimitra Rougala

Ο κόσμος είναι η μόνη πηγή έμπνευσής μου, άλλωστε είναι και ο λόγος που κάθε dj βρίσκεται εκεί, πίσω από την κονσόλα. Στόχος μου λοιπόν είναι να τον κάνω να περάσει καλά. Εάν ένας dj το πετύχει αυτό, είναι σε καλό δρόμο και όλα τ’ άλλα έρχονται από μόνα τους. Πάντα προσπαθώ να κάνω τον κόσμο να χορέψει, κάτι που λείπει αρκετά στις μέρες μας. Όταν βλέπω την ανταπόκρισή του, αισθάνομαι απλά, μοναδικά.

Η καλύτερη συμβουλή που μου έδωσαν όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα στο χώρο ήταν αυτολεξεί: "Χαμηλά το κεφάλι".  Μου το είχαν πει πολλοί άνθρωποι όταν ξεκίνησα κι εγώ το υπενθυμίζω κάθε μέρα στον εαυτό μου.

Αγαπώ τη house. Είτε αυτή είναι πιο μελωδική, είτε είναι πιο underground.  Ειλικρινά δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Είναι feeling, κάποιοι το νιώθουν, κάποιοι όχι. 

Το κομμάτι που μ' επηρέασε μουσικά ήταν το «Where i stand» (karmon remix). Τόσο μελωδικό και με αρκετά πρωτότυπες ιδέες για την εποχή του.

Κατά τη διάρκεια set, έχω έρθει αρκετές φορές σε δύσκολη θέση από πελάτες που θέλουν «να ακούσουν το τραγούδι τους τώρα, γιατί σε 5 λεπτά φεύγουν».

Η πιο ιδιαίτερη στιγμή κατά τη διάρκεια που έπαιζα, ήταν την περασμένη πρωτοχρονιά. Έπαιζα σ' ένα μαγαζί στο Κάιρο και ήρθε ένας πελάτης στο booth να μου ζητήσει κομμάτι. Μες στη φασαρία δεν κατάλαβα τι έλεγε και μου έδωσε το κινητό για να δω και να καταλάβω ποιο κομμάτι εννοούσε. Όταν λοιπόν, το πήρα στα χέρια μου κατάλαβα ότι ήθελε ένα δικό μου κομμάτι, ενώ είδα τουλάχιστον άλλα 10-15 αποθηκευμένα στη συσκευή του. Ήταν ανεκδιήγητο το συναίσθημα.

Από πέρσι λοιπόν έχω κάνει κάποια πάρτι στο εξωτερικό (Ρωσία, Αίγυπτο, Ουκρανία, Τουρκία, Βουλγαρία). Έχει μεγάλη διαφορά από τα πάρτι στη χώρα σου. Εκεί είσαι ο guest και αυτό έχει άλλη βαρύτητα. Ο κόσμος είναι πιο ζεστός. Πιστεύω πως το ελληνικό κοινό είναι το πιο δύσκολο που έχω συναντήσει. Ο κόσμος εδώ δεν χορεύει, προτιμάει να βγαίνει και να χαζεύει στην οθόνη του κινητού του. Δεν παρτάρει όπως κάνει ο κόσμος στο εξωτερικό.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά πιστεύω πως έχει έρθει το τέλος για το clubbing στην Ελλάδα. Οι πιο πολλές πόλεις της χώρας δεν έχουν καν κλαμπ πλέον, ενώ στις μεγαλύτερες (Αθήνα, Θεσαλλονίκη, Πάτρα) κάθε χρόνο υπάρχει αισθητή μείωση.

Επίσης, οι clubbers δύσκολα γίνονται οικογένεια πλέον, μέσα σ’ ένα μαγαζί. Δεν υπάρχει ανάγκη για τον κόσμο να το κάνει αυτό πλέον ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Προτιμά να πίνει απλά το ποτό του, ενώ στο άλλο χέρι έχει το κινητό του.

Ευτυχώς η κρίση δεν έχει επηρεάσει την ελληνική μουσική σκηνή. Οι Έλληνες παραγωγοί κάθε χρόνο διακρίνονται συνεχώς και δείχνουν τις ικανότητες τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι εγώ μέχρι ώρας ήμουν αρκετά τυχερός, αφού μπόρεσα να υπογράψω ένα επίσημο remix σε μια από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές στον κόσμο (Universal Music) με τη φωνή της κορυφαίας Nina Simone.

Αυτή την περίοδο, εκτός από κάποια μαγαζιά της Πάτρας όπου εργάζομαι ως resident, υπάρχουν στο πρόγραμμα και κάποια πάρτι σε Λονδίνο, Κύπρο, Βηρυτό, καθώς και στην Αθήνα. Επιπλέον, γράφω συνέχεια. Ήδη υπάρχουν γύρω στα 10 κομμάτια που έχω υπογράψει και θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του 2016. Οπότε έχετε να περιμένετε πολλή ακόμα μουσική από εμένα».

Ακολουθήστε τον σε Facebook και Soundcloud!

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]