Επισκεφτήκαμε το «Retrosexual» για ένα ταξίδι στο χρόνο με στοιχεία από την παλέτα περασμένων δεκαετιών

retro-12345
ΤΡΙΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Με πατέρα συντηρητή και μητέρα διακοσμήτρια, o Joe πήρε το χρίσμα της vintage αισθητικής από μικρή ηλικία.

φωτογραφίες: Ζηνοβία - Χριστίνα Λιάπη

Ο Joe Pe, η ψυχή του Retrosexual Vintage Shop, έχει σπουδάσει βιομηχανικό σχεδιασμό, ενώ το master του είναι στην ιστορία του design. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του καταπιανόταν με την ανακατασκευή, ενώ μάλιστα δημιουργούσε με τις παρέες του και αυτοσχέδια σπίτια. Ας γνωρίσουμε τον ίδιο και τους θησαυρούς που κρύβονται στο κατάστημά του στην Αγίας Ειρήνης.

«Ο ορισμός του βίντατζ είναι οτιδήποτε βλέπουμε και μπορούμε να το κατατάξουμε τυφλά σε δεκαετία. Να πούμε π.χ. αρχές του '50 ή τέλη του '50. Εκείνα τα χρόνια ήταν πολλά τα κινήματα κι έντονη η ανησυχία των ανθρώπων. Όλη αυτή η δίψα που κοβόταν εξαιτίας της πολεμικής περιόδου, βγήκε στο design, στη μόδα κ.ο.κ.

Πάντα πίστευα ότι έχει αξία να ξαναδίνεις ζωή σε κάτι! Η επανάχρηση είναι και η μεγαλύτερη μορφή ανακύκλωσης. Αυτό είναι και το βασικότερο κομμάτι, με το περισσότερο ενδιαφέρον σε όλη την ιστορία, γιατί σου δίνεται η δυνατότητα να πιστέψεις στις δυνάμεις σου και να δεις ότι μπορείς να κάνεις πολλά. Επίσης, πιστεύω πως υπάρχουν πράγματα που έχουν παραχθεί για πέντε γενιές ακόμα, ίσως και για παραπάνω. 

H ομορφιά προκύπτει από τη χρηστικότητα. Κι έτσι προκύπτει και η διαχρονικότητα. Αυτό είναι μια αφορμή και για εμάς, επειδή θέλουμε να προσεγγίσουμε το ωραίο. Όχι το όμορφο, γιατί το όμορφο σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Το ωραίο φαίνεται μέσα στο χρόνο.

Ένας λόγος που ασχοληθήκαμε με το βίντατζ είναι γιατί αποτελεί κάτι που δεν κρίνεται αυτή τη στιγμή. Έχει δείξει την πορεία του στο χρόνο και μας δίνει τη δυνατότητα να ανασυντάξουμε την οντότητά μας. Να επιλέξουμε στοιχεία από αυτές τις δεκαετίες, να εμπνευστούμε και να φτιάξουμε τον δικό μας προσωπικό χώρο, όπου θα αντικατοπτρίζεται ο εαυτός μας. Το βίντατζ σού δίνει τη δυνατότητα να πάρεις στοιχεία από την παλέτα των δεκαετιών και να φτιάξεις τη δική σου σύνθεση. Όλη η ενασχόληση μ’ αυτά τα πράγματα, σε φέρνει σ’ επαφή με την ποιότητα, κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο.

Πρέπει να γνωρίζεις καλά το παρελθόν για να μην κάνεις επαναλήψεις. Ένας λοιπόν λόγος που επικαλούμαστε το παρελθόν και το βίντατζ, είναι γιατί θέλουμε να σταματήσουμε να βλέπουμε επαναλήψεις, όπως τα ασύμμετρα κουρέματα που όποιος τα κάνει τώρα νομίζοντας ότι πρωτοπορεί, αγνοώντας ότι εμφανίστηκαν στα 30s

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 πολλά πράγματα φτιάχνονταν για να έχουν λόγο ύπαρξης κι όχι απαραίτητα για καταναλωτισμό. Θεωρώ πως η μόδα έκανε τον κόσμο να έρθει πιο κοντά στο βίντατζ, αλλά εκείνη παροτρύνει την παραγωγή. Εμείς την επαναχρησιμοποιούμε και προτείνουμε την διαφορετικότητα. Επιπλέον, για να μείνει κάτι αυθεντικό, δεν γίνεται να συνάδει με τη μόδα. 

Η λέξη retrosexual αναφέρεται στον άντρα, τον ιπποτικό από τη φύση του. Επαναφέρουμε λοιπόν κάποια πράγματα, που ξεκινούν από τα αντικείμενα και φτάνουν έως τα συναισθήματα.

Τότε οι άνθρωποι έφτιαχναν ό,τι χαλούσε. Γι' αυτό τα αυτοκίνητα και τα έπιπλά τους τα είχαν για πολλά χρόνια. Έπαιζε βέβαια ρόλο και η καλή πρώτη ύλη. Τώρα, έτσι όπως έχει καταλήξει το πράγμα, ειδικά από την αρχή των 00s και λόγω καταναλωτισμού, οι άνθρωποι οτιδήποτε χαλάσει το πετούν. Κάπως έτσι και με τις ανθρώπινες σχέσεις…Η επιστροφή στην ποιότητα σε αλλάζει μέσα σου. 

To βίντατζ είναι ένας τρόπος να αποκτήσεις design και να ξεχωρίσεις πολύ πιο οικονομικά. Μόνο η επαφή με την ποιότητα επαναφέρει το ρομαντισμό αυτής της εποχής, της οποίας τα χρώματα και τα υλικά είναι πιο κοντά στα αναλογικά, και κατ’ επέκταση έχουν πιο άμεση σχέση με τον άνθρωπο. Λόγου χάρη, το βινύλιο με τον αναλογικό του ήχο συνδέεται πολύ περισσότερο με το ανθρώπινο αυτί απ’ ότι ο ψηφιακός.

Η 6μελής ομάδα του retrosexual, πέρα από το κατάστημα, πραγματοποιεί και κάποια σεμινάρια. Αναλαμβάνει τη μελέτη χώρων αποκλειστικά με vintage και ρετρό χαρακτήρα, σκηνογραφεί παραστάσεις, πραγματοποιεί rock ‘n’ roll parties και αναβίωση του μπουρλέσκ, συλλέγει αντικείμενα από ολόκληρο τον κόσμο και τα ανακατασκευάζει χωρίς να τα αλλοιώνει μεταφέροντας τα στο σήμερα.

Αυτή την περίοδο επίσης, ολοκληρώνονται οι ετοιμασίες ενός νέου χώρου μια ανάσα από το κατάστημα, όπου θα υπάρχουν περιβάλλοντα εποχής, αλλά και στούντιο για γυρίσματα, ενώ τα αντικείμενα θα είναι διαθέσιμα προς πώληση.

Στο κατάστημα μπορείτε να βρείτε αντικείμενα άψογα συντηρημένα στα πλαίσια της λειτουργικότητας και της αυθεντικότητας, από τις δεκαετίες 1930 – 1980. Οι τιμές είναι προσιτές γιατί κοστολογούνται ο χρόνος και το κόστος (εξαρτήματα, βερνίκια κλπ) που χρειάζονται από τους «retrosexuals» για να ανακατασκευαστούν τα προϊόντα».

Το Retrosexual Vintage Shop βρίσκεται στο κέντρο, Αγίας Ειρήνης 3.

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]