H πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης manga είναι Ελληνίδα και έρχεται στο Comicdom Con Athens 2016

manga-1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics, από την παρθενική του εμφάνιση το 2006, μέχρι σήμερα, άλλαξε τα εγχώρια δεδομένα και παρότι γνώρισε μιμητές, παραμένει το σημαντικότερο στην Ελλάδα, προσελκύοντας στην περσινή 10η διοργάνωσή του, περισσότερους από 12.000 επισκέπτες.

Λίγη ώρα πριν την έναρξη του «Comicdom Con Athens 2016», το click@life μίλησε με την Christina Plaka, την πρώτη γυναίκα καλλιτέχνη manga της Γερμανίας και κάτοχο του πρώτου παγκοσμίως master στις “Σπουδές Manga”.

Ποια ήταν η αφορμή ώστε να καταπιαστείς με τα «manga»;

Πάντα μου άρεσε να διαβάζω κόμικς (αργότερα και manga) και να βλέπω κινούμενα σχέδια, από όταν ήμουν μικρό παιδάκι. Επειδή μου άρεσε πολύ να ζωγραφίζω και να διηγούμαι τις δικές μου ιστορίες, ήξερα από πολύ μικρή ότι ήθελα να γίνω ένας επαγγελματίας mangaka, ακριβώς επειδή συνδυάζει συγχρόνως την αφήγηση και την έντονη καλλιτεχνική επιμέλεια.

Σε ποια ηλικία σε θυμάσαι να ξεκινάς να σχηματίζεις στο χαρτί ήρωες-μορφές κόμικ;

Ήταν στην ηλικία του Δημοτικού, υποθέτω ήμουν 6 ή 7 χρονών, όταν ξεκίνησα να ζωγραφίζω υπερήρωες, όπως Spiderman, X-Men και άλλους χαρακτήρες. Στην ηλικία των 11 και 12 χρόνων, πράγματα που ήδη γνώριζα άρχισαν να εξελίσσονται με έναν πιο αφηγηματικό τρόπο και ανακάλυψα την καλλιτεχνική επιμέλεια στα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια και στα manga, που μου διατήρησαν το ενδιαφέρον μέχρι σήμερα.

Ποιος, από όσους έχεις δημιουργήσει, είναι ο αγαπημένος σου ήρωας;

Αυτή είναι μια αρκετά δύσκολη ερώτηση. Πιστεύω, αν και δεν μπορώ να αποφασίσω, ότι είναι ο Keigo από το Yonen Buzz (o ντράμερ της μπάντας). Λατρεύω την ανόητη πλευρά του, είναι πάντα χαρούμενος και τόσο ταλαντούχος, ένας καλόκαρδος και φυσικά γοητευτικός άνδρας!

Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που σε έκανε να αγαπήσεις την γιαπωνέζικη κουλτούρα, σε όλες τις μορφές της;

Σίγουρα η γλώσσα τους! Λατρεύω τα ιαπωνικά, είναι μία εξωτική, μελωδική και εν μέρει μια κρυφή γλώσσα (μόνο λίγοι δυτικοί μιλάνε ή ξέρουν να διαβάζουν ιαπωνικά). Επίσης, λατρεύω το ιαπωνικό φαγητό και την enka μουσική.

Έχεις ταξιδέψει ξανά στην Ελλάδα; Ποια η γνώμη σου για την πρωτεύουσα και το event;

"Ναι, πολλές φόρες. Είμαι Ελληνίδα και επισκέπτομαι τους συγγενείς μου κάθε καλοκαίρι και μου αρέσει να απολαμβάνω το καλό κλίμα, το εξαιρετικό φαγητό και τα ποτά που προσφέρει η Ελλάδα. Ανυπομονούσα να δω πώς θα είναι το κλίμα στην Αθήνα (δυστυχώς δεν είχα ξαναβρεθεί εκεί) και φυσικά στο Comicdom Con, σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ στα οποία είχα παρευρεθεί στο παρελθόν. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα περάσει καλά, επειδή οι Έλληνες πάντα περνάνε καλά και θα απολαύσουν μια εκπληκτική εμπειρία των κόμικς με ενδιαφέροντες καλεσμένους από όλο τον κόσμο.

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]