Σώμα: ύπνος, θάνατος και ανάσταση στη Στέγη

soma-upnos-thanatos-stegi Παύλος Φυσάκης
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2016

Πολιτικές διαχείρισης του θανάτου και δημιουργίας της ζωής, στο πλαίσιο του υπνος Project, την Δευτέρα 9 Μαΐου 2016. Πώς αντιλαμβανόμαστε το χρόνο του σώματος και πώς βιώνουμε τη φθορά και το τέλος; Η Στέγη, μέσα από μια σειρά συζητήσεων, αναζητά τη θέση του δικού μας σώματος στην καθημερινότητά μας.

Όπως ο άνθρωπος από πολύ νωρίς παρατήρησε και η τέχνη πολύ επέμενε να υπενθυμίζει, ο ύπνος είναι μια πρόβα θανάτου, το ενύπνιο μια πρόβα διαχείρισης του μεταφυσικού, το ξύπνημα η καθημερινή αλληγορία της ανάστασης.

Μέρος των συζητήσεων με θέμα το Σώμα, και συνδεδεμένη με το Ύπνος Project, η συζήτηση στις 9 Μαΐου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με τίτλο «Σώμα: Ύπνος, θάνατος και ανάσταση» θα επικεντρωθεί στις σημερινές συνθήκες διαχείρισης (πολιτικής, θρησκευτικής, τεχνολογικής, βιοτεχνολογικής) του θανάτου και της ζωής.

Στόχος είναι να έρθουν κοντά δύο μεγάλοοι, πολύ σύγχρονοοι προβληματισμοί: αφενός η κοινωνιολογική/θεωρητική ανάλυση για τη βιοπολιτική και τη θανατοπολιτική (πώς δηλαδή η σύγχρονη εξουσία προστατεύει και προγραμματίζει τη ζωή κάποιων ανθρώπων, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται το θάνατο κάποιων άλλων) και αφετέρου η μεγάλη συζήτηση για τη «δημιουργία ζωής» από τη βιοτεχνολογία. Θα συνδεθούν επίσης αυτές οι συζητήσεις με το μεγαλύτερο θέμα της πίστης στη μετά θάνατον ζωή, αλλά και της μνημολογίας των νεκρών, του θρήνου, της εικόνας του φαντάσματος, της σύνδεσης της μνήμης (των νεκρών) με την ιστορική καταγραφή και την τέχνη.

Στη σκηνή της Στέγης, οι συνομιλητές θα ξεκινήσουν από διαφορετικές αφετηρίες: κοινωνιολογικές, καλλιτεχνικές, ερευνητικές των θεωρητικών αλλά και των θετικών επιστημών. Και, όπως πάντα, η συμμετοχή του κοινού είναι αυτή που δίνει στη συζήτηση την ουσιαστική της τροπή.

Ομιλητές

Ίρις Λυκουριώτη: Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Πέτρος Λιγοξυγκάκης: Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Δήμητρα Μακρυνιώτη: Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σπύρος Γιανναράς: Συγγραφέας
Δημοσθένης Παπαμάρκος: Συγγραφέας
Συντονιστής ο Δημήτρης Παπανικολάου: Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Η συζήτηση με θέμα «Σώμα: Ύπνος, θάνατος και ανάσταση» εντάσσεται στον κύκλο συζητήσεων με επίκεντρο το σώμα, που πραγματοποιεί η Στέγη την καλλιτεχνική περίοδο 2015-16 και ανήκει στο πλαίσιο των συζητήσεων του Ύπνος Project. 

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr. Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης, στo tab VIDEOS.

Info

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες: 210 900 5 800
Μικρή Σκηνή
Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, 19:00
Είσοδος ελεύθερη