Βλέπουμε τον Ερμή να περνάει μπροστά από τον Ήλιο στο Αστεροσκοπείο δωρεάν

planets
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΜΑΙΟΥ 2016

Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 2:12μμ και θα ολοκληρωθεί με τη δύση του Ήλιου στις 8:23μμ.

Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο κατά το οποίο ο πλανήτης Ερμής θα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Αποτέλεσμα αυτής της κοσμικής συγκυρίας, η οποία συμβαίνει κάθε 8 περίπου χρόνια, είναι να μπορούμε να δούμε τον Ερμή ως μια σκοτεινή κουκκίδα, να κινείται με αργό ρυθμό πάνω στο δίσκο του Ήλιου.

Αστρονόμοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 170 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του ως το πρώτο ερευνητικό Iδρυμα της σύγχρονης Ελλάδας, σε συνεργασία με ερασιτέχνες αστρονόμους, θα παρατηρήσουν το φαινόμενο από ειδικά τηλεσκόπια τα οποία θα εγκατασταθούν στους κήπους του Αστεροσκοπείου, στο λόφο των Νυμφών στο Θησείο

Εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται στο χώρο και θα είναι στη διάθεση των Αθηναίων και επισκεπτών της πρωτεύουσας που θέλουν να παρατηρήσουν το σπάνιο αυτό φαινόμενο μέσα από ένα ειδικό τηλεσκόπιο.

Τα ιστορικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο αλλά και το μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών το οποίο περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών οργάνων του 19ου αιώνα, καθώς και ένα μοναδικό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, θα είναι ανοικτά για το κοινό.

Προτεινόμενη ώρα επίσκεψης είναι 3μμ με 6μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Δρ. Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού στο Κέντρο Επισκεπτών του ΕΑΑ στο Θησείο στα τηλέφωνα 210-3490055 και 210-3490160.


Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-3490055 και 210-3490160.