Let's... "Meet the Cat" και τη δημιουργό της, Ιωάννα Κουλούρη

meet
ΤΡΙΤΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Σπούδασε Στατιστική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε εργαστήρια τέχνης με την οποία και καταπιάστηκε τελικά, δημιουργώντας τα δημοφιλή "Μeet the cat" κοσμήματα, που προσανατολίζονται προς ένα γεωμετρικό ύφος, με καθαρές γραμμές και μια conceptual διάθεση.

Aγαπά την επαφή με τη φύση και το περπάτημα σε ορεινά μονοπάτια, κάνει γιόγκα και παρακολουθεί ένα εξαετές σεμινάριο αυτογνωσίας, ενώ μότο της είναι «να αναζητάς το θαυμαστό που ενυπάρχει στα πάντα και να εμπνέεσαι από αυτό»!

Κατά βάση σχεδιάζει και κατασκευάζει κοσμήματα, αλλά έχει δημιουργήσει και κάποια χρηστικά αντικείμενα με αφορμή την συμμετοχή της στην πλατφόρμα Ελλήνων σχεδιαστών “it’s all oh so souvenir to me”. Ας γνωρίσουμε καλύτερα την Ιωάννα Κουλούρη και τις δημιουργίες της.

Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τη δημιουργία και την πώληση κοσμημάτων; 

Μεγάλωσα σε μια δημιουργική οικογένεια, η μητέρα μου είχε ατελιέ ενδυμάτων και ο πατέρας μου είναι ένας αυτοδίδακτος πολυτεχνίτης. Έτσι κόλλησα το «μικρόβιο» από εκείνους. Από μικρή περνούσα ώρες πειραματιζόμενη με υλικά και τεχνικές φτιάχνοντας διάφορα πράγματα. Μετά το πανεπιστήμιο δούλεψα σε διαφημιστική εταιρεία για κάποια χρόνια έως ότου συνειδητοποίησα ότι για να είμαι γεμάτη και ευτυχισμένη είναι αναγκαίο η δουλειά μου να καλύπτει την τάση μου για δημιουργία. Εκείνη την περίοδο έφτιαχνα κοσμήματα για μένα και τις φίλες μου στον ελεύθερό μου χρόνο και κάπως έτσι προέκυψε η επαγγελματική μου ενασχόληση με τον χώρο.

Πόσο καιρό είσαι στην ενεργό δράση και πώς βιώνεις την οικονομική κρίση;
Στην ενεργό δράση είμαι από το 2005. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά λόγω της οικονομικής κρίσης. Το 2008 άνοιξα ένα κατάστημα στο Χαλάνδρι, όπου εκτός από τα κοσμήματά μου φιλοξενούσα και ρούχα και αντικείμενα αποκλειστικά νέων Ελλήνων σχεδιαστών. Τα πράγματα όμως άρχισαν να δυσκολεύουν οικονομικά, τα έσοδα άρχισαν να μειώνονται ενώ τα έξοδα παρέμεναν τα ίδια, και στο τέλος του 2012 αναγκάστηκα να κλείσω το κατάστημα και να συνεχίσω μόνο με την χονδρική πώληση. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, όλο και περισσότερα καταστήματα στρέφονται στους Έλληνες κατασκευαστές, καθώς οι εισαγωγές γίνονται δυσκολότερες και έτσι κερδίζουμε ενα μεγαλύτερο κομματάκι από την πίτα της αγοράς.

Τι υλικά χρησιμοποιείς;
Τα υλικά αποτελούν την μεγάλη μου πρόκληση και το μεγάλο μου ενδιαφέρον. Έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν πολλά εναλλακτικά υλικά, όπως καουτσούκ, τσιμέντο και άλλα. Τα τελευταία χρόνια δουλεύω με μέταλλο και το συνδυάζω με κάτι άλλο κάθε φορά. Στην καλοκαιρινή μου συλλογή επιλέγω ξύλο.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης των δημιουργιών σου;

Όταν σχεδιάζω, προσπαθώ να κάνω φορέσιμα τα πράγματα, τις ιδέες και τις αισθήσεις που με εκφράζουν. Εικόνες στην φύση, φωτογραφίες, μια θεατρική παράσταση, εκθέσεις και βιβλία τέχνης είναι πηγές έμπνευσης για μένα.

Ποια έχει ιδιαίτερη θέση μέσα σου;
Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι θα ήταν το πρώτο κολιέ που έφτιαξα από ξύλο, γιατί ήταν η αφορμή να ασχοληθώ με ένα υλικό που έχω αγαπήσει πολύ.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια και όνειρα;
Ένα από τα άμεσα σχέδιά μου, που έχω αρχίσει να υλοποιώ, είναι η δημιουργία ενός e-shop που θα λειτουργήσει προσεχώς. Επίσης, θέλω πολύ να ξεκινήσω μια σειρά με χρηστικά αντικείμενα, έχω συγκεντρώσει τις ιδέες μου και ψάχνω τρόπους και τεχνίτες για να τις υλοποιήσω. Το όνειρό μου είναι να φύγω από την Αθήνα και να ζήσω σε ένα νησί.

Περισσότερη "Meet the cat" στην επίσημη σελίδα της στο facebook.

ΜΑΡΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΚΗ / [email protected]