"GreekChic Handmades" με άρωμα Αιγαίου

chic
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Η Ελευθερία Τυράκη, αν και έχει σπουδάσει ηχοληψία κι έχει εργαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς επί σειρά ετών, αγαπούσε πάντα τη μόδα και το design.

Έτσι, πριν από πέντε χρόνια άρχισε τους πειραματισμούς, αφιερώνοντας καθημερινά όλο τον ελεύθερο χρόνο και τη φαντασία της, στη δημιουργία... Στη δημιουργία κυρίως δερμάτινων σανδαλιών με ύφασμα ή διακοσμητικές χειροραφές -που είναι και το σήμα κατατεθέν της- τσάντες και περικάρπια, όλα δουλεμένα στο χέρι, με πολλή αγάπη και μεράκι.

«Δεν γινόταν να κάνω αλλιώς, είναι το μεγάλο μου πάθος. Κατά βάση είμαι αυτοδίδακτη, αλλά έμαθα πολλά σχετικά με τη δημιουργία των προϊόντων - στην οποία, όπως καταλαβαίνετε, έχω αφοσιωθεί πλέον αποκλειστικά - μέσω σεμιναρίων ραπτικής και πατρόν. Οι τεχνικές γνώσεις είναι απαραίτητες και δεν εξαντλούνται ποτέ, αλλά όπως σε όλα, η διαφορά γίνεται από το πάθος, τη φαντασία και τις ώρες που επενδύεις για να πετύχεις ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Δουλεύω σκληρά για να πετύχω αυτό ακριβώς το ξεχωριστό αποτέλεσμα. Αυθεντικά προϊόντα με εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Δημιουργώ από το μηδέν τις δικές μου προτάσεις», αναφέρει η ίδια στο Click@Life.

Ποια και πόσα μέλη απαρτίζουν την ομάδα;

Ο σχεδιασμός των προϊόντων γίνεται αποκλειστικά από μένα. Το Greek Chic Handmades είναι μια προσωπική υπόθεση, αφιερωμένη στη δημιουργία χειροποίητων και μοναδικών προϊόντων από γνήσιο δέρμα. Ίσως να ακούγεται σύνηθες, αλλά πιστέψτε με, δεν είναι. Η ελληνική, αλλά και η διεθνής αγορά, δεν ξεχειλίζει από χειροποίητα και μοναδικά προϊόντα από γνήσιο δέρμα σαν αυτά που προσφέρει το Greek Chic Handmades. Κατασκευάζω η ίδια πολλές από τις δημιουργίες μου, αλλά έχω την τύχη να συνεργάζομαι και με οικογενειακή ελληνική επιχείρηση, άριστους τεχνίτες με πολλά χρόνια πείρας πάνω στην κατασκευή δερμάτινων ειδών, που δουλεύουν με το ίδιο πάθος που δουλεύω εγώ.

Ποια ήταν η αφορμή ενασχόλησής σου με το αντικείμενο;

Όλα ξεκίνησαν το 2012 και είχαν αφετηρία το σανδάλι. Ένα υπέροχο παπούτσι με τεράστιες δυνατότητες δημιουργίας που εκτιμώ ότι δεν έτυχε της απαιτούμενης φροντίδας, σχεδιαστικά και κατασκευαστικά. Αναφέρομαι, βεβαίως, στα σανδάλια της μέσης τιμής. Της προσιτής. Η ελληνική αγορά είχε γεμίσει από σανδάλια σαν χειροποίητα, ξεκάθαρα εργοστασιακής κατασκευής, κακής ποιότητας και βαρετών σχεδίων. Είδα ένα μεγάλο κενό και αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ, προσφέροντας σε προσιτές τιμές, μοναδικά και ποιοτικά προϊόντα. Από το 2012 και κάθε μέρα, δουλεύω σκληρά, προσπαθώντας να «τιμήσω» το αγαπημένο μου σανδάλι και να το αναπτύξω δημιουργικά, με τη δική μου ματιά και φαντασία.

Τα τελευταία χρόνια, επίσης, η διεθνής αγορά διψά για «custom made» προϊόντα. Μοναδικά και κατά παραγγελία, όχι μαζικής παραγωγής. Προϊόντα που κάνουν κάθε γυναίκα να αισθάνεται και να είναι διαφορετική. Μια ματιά στο greekchichandmades.com θα σας πείσει πως ακριβώς αυτό προσπαθώ να πετύχω, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία σε όσους πελάτες επιθυμούν να παρέμβουν στο design προϊόντων, βάζοντας τις δικές τους «πινελιές», σύμφωνα με το γούστο και τις ανάγκες τους.

Το Greek Chic Handmades λοιπόν, πήρε για τα καλά μπροστά το 2013, όταν και αφοσιώθηκα αποκλειστικά σ’ αυτό. Ο χώρος των ΜΜΕ, άλλωστε, επλήγη σκληρά από την κρίση και αναζήτησα διέξοδο σε κάτι που είχα ήδη αρχίσει να δρομολογώ και απαιτούσε πλέον αποκλειστικότητα. Αργά ή γρήγορα, θα έπρεπε να αφοσιωθώ στο μεγάλο μου πάθος και η κρίση τελικά το επέσπευσε. Το Greek Chic Handmades επιχειρεί να παρακάμψει την κρίση, όπως τουλάχιστον τη βιώνουμε στη χώρα μας, διότι δεν απευθύνεται μόνο στην ελληνική αγορά. Το κατάστημά μου είναι διαδικτυακό και με μετέφερε σε μια απείρως μεγαλύτερη αγορά.

Τι υλικά χρησιμοποιείς κατά βάση στην εκάστοτε κατηγορία προϊόντων;

Ελληνικά και ιταλικά δέρματα εξαιρετικής ποιότητας, μεταξωτά υφάσματα, παραδοσιακά υφαντά. Έχω εμμονή με τα ποιοτικά υλικά. Είναι χαρακτηριστικό πως πελάτισσες που αγόρασαν σανδάλια με μεταξωτές κορδέλες, επιστρέφουν δύο και τρία χρόνια μετά για να αγοράσουν κορδέλες νέων χρωμάτων για τα σανδάλια τους, που υπήρξαν ανθεκτικά σε καθημερινή χρήση μέσα στο καλοκαίρι.

Από πού αντλείς έμπνευση και τι ύφος θες να έχουν;

Από το Αιγαίο, το οποίο αποτελεί για εμένα έναν απέραντο ορίζοντα, που δίνει πνοή στα όνειρά μου. Από το ελληνικό καλοκαίρι, τα χρώματά μας και την πλούσια παράδοσή μας. Το ύφος είναι κομψό, modern bohemian, με ethnic πινελιές. Ύφος που παραμένει κλασσικό και για μένα και αντιπροσωπεύει απόλυτα το ελληνικό καλοκαίρι.

Σκοπεύεις να λάβεις μέρος σε κάποια έκθεση;

Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που τον προσεχή Σεπτέμβριο (2-7/9) θα παρουσιάσω τα προϊόντα μου στην έκθεση του Παρισιού «Who’s Next».

Μελλοντικά επαγγελματικά σχέδια και άλλης φύσης όνειρα;

Η περαιτέρω ανάπτυξη του Greek Chic Handmades, με μεγαλύτερη παρουσία σε επιλεγμένα καταστήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ονειρεύομαι… νέες δημιουργίες.

Περισσότερες "GreekChic Handmades" στο facebook και το instagram.

ΜΑΡΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΚΗ[email protected]