Είκοσι από τα πιο απολαυστικά ποτά του πλανήτη

eikosi-apo-ta-pio-apolaustika-pota-tou-planiti

ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Ο κόσμος προσφέρει πολλές ευκαιρίες και επιλογές σε ό,τι αφορά τα ποτά, αλκοολούχα ή μη. Παρακάτω παρουσιάζουμε 20 απολαυστικά ποτά από τις πέντε γωνιές του πλανήτη και η επιλογή είναι … δική σας!

Το αλκοόλ, σε λογικές βέβαια ποσότητες, έχει μια θέση στη ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων και μάλιστα ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν την υγεία συνυφασμένη με την αποχή από το οινόπνευμα.

Στις παρακάτω 20 προτάσεις από το «παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο» των ποτοεπιλογών, υπάρχει κάτι για τον καθένα… Η επιλογή δεν ενέχει αξιολογική ιεραρχία, αν και το τελευταίο στη λίστα ποτό είναι –ή πρέπει να είναι- η Νο1 επιλογή όλων μας.

Scotch whisky, Σκωτία

Το να είναι κανείς σνομπ δεν είναι καλό πράγμα, εκτός αν πρόκειται για την επιλογή ουίσκι. Single malt ή blend, το αγαπημένο ποτό πολλών διαπρεπών ονομάτων, όπως ο Winston Churchill και η Margaret Thatcher, έχει ζεστάνει τα σώματα και τις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες. Και μην κάνετε το «έγκλημα» να το «νοθεύσετε» με πάγο...

Mojito, Κούβα

Το όνομά του λέγεται ότι οφείλεται σε ένα κουβανέζικο καρύκευμα ή σε κάποιο αφρικανικό φυλακτό και ανακαλύφθηκε από τους Κουβανούς. Πρέπει να πίνεται φρέσκο και απλό, αλλά μπορείτε να το «αλλοιώσετε» ανάλογα με τις ιδιοτροπίες σας. Ο καθένας έχει την δική του εκδοχή για το αγαπημένο ποτό του συγγραφέα Ernest Hemingway, έτσι που αυτή η όμορφη ανάμειξη από λευκό ρούμι, lime, ζάχαρη, μέντα και σόδα μπορεί να καταλήξει στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σαμπάνια, Γαλλία

Μπορεί να λατρεύετε τους οδηγούς της Φόρμουλα 1 και το γεμάτο glamour lifestyle τους, αλλά σίγουρα πρέπει να τους μισείτε για την τόση σαμπάνια που σπαταλούν κάθε τόσο στις απονομές. Πρόκειται για το «διαμάντι» των ποτών, λαμβάνοντας δικαιωματικά θέση σαν το ποτό εκείνο που συνδυάζεται με κάθε γιορτινή περίσταση.

Fanta πορτοκάλι, Γερμανία

Δημιούργημα της ναζιστικής Γερμανίας, όταν έπαψαν οι μεταφορές των συστατικών για την Coca-Cola λόγω του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η Fanta έγινε τόσο δημοφιλής στη Γερμανία που μέσα στο 1943 παρήχθησαν και καταναλώθηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια κουτάκια –αρκετά για να κρατήσουν στη ζωή την επιχείρηση καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Ανθρακούχο νερό, παγκόσμιο

Ανθρακούχο ή αεριούχο, όπως και να το ονομάσετε, η απλή προσθήκη φυσαλίδας στο νερό μετατρέπει το παλιό κλασικό H2O σε στιλάτο ποτό, που σε πολλούς προκαλεί ενθουσιασμό.

Σοκολάτα, ΗΠΑ

Ο αρτηριοβουλωτής (μαζί με τα burger και τις πατάτες) του κόσμου των fast food που ακούει στο όνομα Milkshake σοκολάτα δίνει ένα γλυκό τέλος στα γεύματα των αμερικάνικων οικογενειών εκτός σπιτιού και ίσως να μην είναι τόσο επιβαρυντικό για το βάρος σας όσο νομίζετε αφού η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνετε για να ρουφήξετε αυτό το πηχτό κατασκεύασμα πρέπει να καίει κάποιες τουλάχιστον από τις θερμίδες του. Όσο για τη ζεστή σοκολάτα με marshmallows αποτελεί σίγουρα συνώνυμο των μάλλινων ρούχων και των χουχουλιάρικων καναπέδων στα χιονοδρομικά κέντρα.

Caipirinha, Βραζιλία

Το εθνικό ποτό της Βραζιλίας είναι μια μοντέρνα εκδοχή του Daiquiri και «κομίζει» μια δροσιστική βάση από lime σε συνδυασμό με μια δόση από βραζιλιάνικο αλκοολούχο ποτό από ζαχαροκάλαμο (cachaça). Γαρνίρετε με μια φετούλα lime, ρουφήξτε και σε λίγο θα ακτινοβολείτε σαν το Ροναλντίνιο αφού έχει σκοράρει χατ τρικ.

Γάλα, παγκόσμιο

Πρόκειται για το μόνο ρόφημα που εκατομμύρια άνθρωποι αναμειγνύουν συνειδητά με το φαγητό τους, δηλαδή τα δημητριακά, και είναι επίσης, εκείνο που ενδυναμώνει τα οστά εκατομμυρίων παιδιών ανά τον κόσμο. Αφήστε στην άκρη την χαζή παιδική απέχθεια για το φρέσκο γάλα και δείτε πως στην πραγματικότητα έχετε να κάνετε με ένα γευστικότατο αλλά και θρεπτικότατο ρόφημα.

Sex on the beach, ΗΠΑ

Όταν ένας νεαρός μπάρμαν από τη Φλόριντα έβαλε στοίχημα να πουλήσει τα περισσότερα κοκτέιλ, ονόμασε το μείγμα του από σναπ ροδάκινου, πορτοκαλάδα, χυμό βατόμουρου και βότκα «Sex on the Beach». Ο συγκεκριμένος τύπος είναι υπεύθυνος για όλους τους συνειρμούς με τους οποίους διανθίζεται η παραγγελία του συγκεκριμένου κοκτέιλ.

Iced Tea, Ταϊλάνδη

Το καλύτερο τσάι πουλιέται σε πλαστική σακούλα και έχει χρώμα ανοιχτό πορτοκαλί. Είναι μια δυνατή, γλυκιά δόση καφεΐνης, που φτιάχνεται από ιδιαίτερα αρωματικό μαύρο τσάι και στη συνέχεια αναμειγνύεται με συμπυκνωμένο γάλα και καρυκεύματα.

Λεμονάδα, Αίγυπτος

Λεμόνια, ζάχαρη και νερό. Δεν ακούγονται πολλά, αλλά αυτό το ξεδιψαστικό καλοκαιρινό μίγμα, που πρωτοεμφανίστηκε στα αιγυπτιακά γραπτά ντοκουμέντα 1500 χρόνια πριν, κάνει τα παιδιά χαρούμενα αγγελάκια και τους μεγάλους χαρούμενα παιδιά. Αν μπορείτε να δεχτείτε τις 5 κουταλιές ζάχαρη στο ποτήρι σας, μπορείτε να τις θεωρήσετε μέχρι και υγιεινές: λέγεται ότι βοηθάνε στη χώνεψη, ανακουφίζουν από την καούρα και φέρνουν το έντερο στα ίσια του.

Sake, Ιαπωνία

Αν θέλετε να γελάσετε με την καρδιά σας, παρατηρήστε το πρόσωπο ενός τύπου που κατεβάζει για πρώτη φορά με τη μία σφηνάκι από sake. Σερβίρεται κρύο, ζεστό ή και σε θερμοκρασία δωματίου, ανάλογα με τα κέφια ή με το φαγητό και είναι πιο δυνατό από το κρασί, αλλά όχι τόσο δυνατό όσο η βότκα. Έχει μια δροσιστική ξηρή γεύση και οι απολήξεις του αρώματος και της γεύσης του ποικίλουν με βάση την ποιότητα και τον τύπο.

Es kelapa muda, Ινδονησία

Αυτό το δημοφιλέστατο ινδονησιακό ρόφημα -που το λατρεύουν κυρίως τα παιδιά- είναι ένας αρκετά παγωμένος χυμός σχετικά άγουρης καρύδας με σιρόπι και ολόκληρα κομμάτια καρύδας.

Κρασί, Παγκόσμιο

Όλοι ευχαριστούμε τον Θεό για το κόκκινο κρασάκι ή καλύτερα ας ευχαριστήσουμε τους Γεωργιανούς. Το σύνορο αυτό στον Καύκασο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και οι τότε κάτοικοί του «χρεώνονται» την πρώτη καταγεγραμμένη παραγωγή κρασιού πριν 8000 χρόνια. Όσο για το λευκό κρασί, και μόνο το γεγονός ότι κάποιος (ο ιδιοκτήτης του SIP Wine Bar του Bali) πλήρωσε 117.000 δολάρια για ένα μπουκάλι Chateau d’Yquem του 1811 και το έβαλε σε αλεξίσφαιρη θήκη που ανοίγει μόνο με το δικό του δαχτυλικό αποτύπωμα, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κάτι αληθινά ξεχωριστό.

Gin tonic, Αγγλία

Εμπιστευτείτε τους Βρετανούς σε ό,τι έχει να κάνει με φάρμακα (το κινίνο στο tonic χρησιμοποιούνταν από τη Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών κατά της μαλάριας) που γίνονται βέβαια πιο γευστικά αν τους προσθέσεις και λίγο αλκοόλ.

Τσάι, παγκόσμιο

Στο Θιβέτ, η εκδοχή με βούτυρο κρατάει τα κρύα κορμιά ζεστά και τα χείλια να μη σκάνε. Στην Ινδία, προσφέρει μια ένεση ζάχαρης και ένα καλό διάλειμμα από το χάος της κίνησης στον δρόμο. Στην Ιαπωνία καταναλώνεται με μια περίτεχνη τελετουργία και στην Αγγλία έχει καθεστώς μαγικού φίλτρου. Τι να πεις από κει και πέρα για το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα παγκοσμίως μετά το νερό;

Μπύρα, παγκόσμιο

Σίγουρα, ο τροχός ήταν μεγάλη ανακάλυψη. Το ίδιο και το μικροτσίπ του υπολογιστή. Το πρόβλημα είναι ότι δε συνδυάζονται τόσο αρμονικά με την πίτσα. Όποιος μαχητής είχε την τόλμη να πιεί πρώτος μουσκεμένο και ζυμωμένο κριθάρι πρέπει να ήταν ειδική περίπτωση, αλλά χάρη σ’ αυτόν έχουμε σήμερα ένα εξαιρετικό ποτό, που όπως σημειώνει ο Homer Simpson είναι «η αιτία και η λύση όλων των προβλημάτων στη ζωή».

Coca-Cola, ΗΠΑ

Ανακάλυψη ενός φαρμακοποιού σαν αντίδοτο στον πονοκέφαλο το 1886, το πιο δημοφιλές αεριούχο ποτό στον κόσμο είναι το ίδιο το αμερικάνικο όνειρο σε τσίγκινο κουτάκι. Το ποτό έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες εκδοχές -Diet, Cherry, Lemon, Vanilla, Zero- αλλά τίποτα δε μοιάζει με το αυθεντικό, που δροσίζει τον εγκέφαλο, περνάει στη ρινική κοιλότητα και σε κάνει να θες κι άλλο.

Καφές, Αιθιοπία

Ο καφές θεωρείται ότι ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία, είναι ένα από τα πιο εμπορικά προϊόντα παγκοσμίως και συνοδεύει άριστα τόσα χρόνια τα δευτεριάτικα πρωινά μας. Αυτός ο μικρός κόκκος άξιζε περισσότερες από μία θέσεις σε αυτή τη λίστα, με όλες τις μορφές του -latte, cappuccino, mocha, ελληνικός, γαλλικός, φραπέ espresso.

Νερό, Παγκόσμιο

Είναι πολύ καλό για να πλένεις το αυτοκίνητο κι όταν πέφτει από τον ουρανό είναι μια πολύ καλή δικαιολογία για να μείνεις σπίτι και να δεις μια ταινία. Αποτελεί τη βάση για όλα τα υπόλοιπα αυτής της λίστας, σχεδόν κάθε φαγητού και τελικά, όλης μας της ζωής. Τίποτα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένα γάργαρο ποτήρι καθαρό νερό…