Κερδίστε προσκλήσεις για το δίδυμο Goran Bregovic-Γιώτα Νέγκα

diogenis-negka-mpregkobits
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Δύο ξεχωριστές συναυλίες σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου. Εμείς σας εξασφαλίσαμε πολλές, πολλές προσκλήσεις.

Στο πλαίσιo του Athens Music Festival, «σημείο συνάντησης» κορυφαίων ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής με την αφρόκρεμα των Ελλήνων καλλιτεχνών, o Σερβοκροάτης συνθέτης, Goran Bregovic, συναντά την Γιώτα Νέγκα στο Διογένης Studio.

Μeeting with a twist
Η βραδιά θα ξεκινήσει με μία προσωπική συναυλία της Γιώτας Νέγκα με ειδικά επιλεγμένα τραγούδια για τη συγκεκριμένη εμφάνιση. Θα παρουσιαστούν επιτυχίες που έχουμε ήδη αγαπήσει από τους δύο τελευταίους της δίσκους (Καινούριο φιλί, Τελευταίος εαυτός) καθώς και επιλεγμένα σπουδαία τραγούδια κορυφαίων δημιουργών. Με διακριτά τα βαλκανικά ηχοχρώματα και αυθεντικές λαϊκές καταβολές, η Γιώτα Νέγκα θα συναντήσει με ιδανικό τρόπο στη συνέχεια τον Goran Bregovic ερμηνεύοντας τραγούδια που έχουν αγαπηθεί όσο λίγα από το ελληνικό κοινό σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου,  με την οποία ο συνθέτης δημιούργησε  δίσκους ορόσημο, το εμβληματικό «Παραδέχτηκα» και το «Θεσσαλονίκη - Γιάννενα με δυο παπούτσια πάνινα», που πιστοποίησαν καλλιτεχνικά την άρρηκτη σχέση του με τη χώρα μας. Παράλληλα, θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να την απολαύσουμε να ερμηνεύει και ένα τραγούδι στη γλώσσα του Bregovic.

Λατρεμένος στην Ελλάδα όσο λίγοι ο Goran Bregovic, με καταγωγή από τη Βοσνία, είναι ένας από τους πιο γνωστούς συνθέτες ολόκληρης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και ειδικεύεται κυρίως στο βαλκανικό και τσιγγάνικο είδος μουσικής. Τσιγγάνικοι ήχοι, γιατί οι μουσικές του Bregovic είναι σαν τον ίδιο, ελεύθερες. Χωρίς πατρίδα και όρια. Γεννημένος στην Βοσνία, από πατέρα Κροάτη και μητέρα Σέρβα, πέρασε εμφυλίους πολέμους, διχασμούς και όλα τα δεινά των Βαλκανίων και κατάφερε να κάνει τα βιώματα του τραγούδι ξορκίζοντας τον πόνο. Τραγούδι εκστασιασμένο, ξεσηκωτικό. Η πρώτη επαγγελματική επαφή του με τη μουσική ήταν μέσω του συγκροτήματος Kodeksi, το οποίο αργότερα εμπλουτίστηκε με νέα μέλη και μετονομάστηκε σε Bijelo Dugme. Το συγκρότημα αυτό από το Σαράγιεβο έγινε ένα από τα πιο γνωστά της Γιουγκοσλαβίας. Όταν άρχισε να διαλύεται, ο Bregovic στράφηκε στη σύνθεση μουσικής για ταινίες. Το στυλ του επηρεάστηκε έντονα από τη μουσική των Ρομά, ενώ διατήρησε και πολλά από τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής της περιοχής. Τις πιο γνωστές δουλειές του αποτελούν η μουσική για τις ταινίες του Εμίρ Κουστουρίτσα «Ο Καιρός των Τσιγγάνων», «Arizona Dream» και «Underground», καθώς και για το «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίκ Σερό.
Λόγω συγγενούς κουλτούρας, ο αγαπημένος μουσικοσυνθέτης έχει συνεργαστεί και με πολλούς καλλιτέχνες της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, η Λίνα Νικολακοπούλου έγραψε στίχους σε μουσική του Bregovic, με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και όχι μόνο.  Goran Bregovic, o Βαλκάνιος μουσικοσυνθέτης που αγαπά τη χώρα μας και όπως λέει...«Και μόνο το να προφέρει κανείς την λέξη «Ελλάδα», ένα χαμόγελο ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του τουλάχιστον για μένα έτσι είναι...». 

Info
Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου​
Διογένης Στούντιο
Συγγρού 259
210942 5754