Ο πράκτορας 007 και... τα ποτά του

o-praktoras-007-kai-ta-pota-tou

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Την ώρα που ο Daniel Craig, ο σημερινός James Bond, ετοιμάζεται να καταναλώσει παγωμένη μπύρα στη νέα ταινία του 007 «Skyfall», ας ρίξουμε μια ματιά στη σχέση του Βρετανού υπερ-πράκτορα με το αλκοόλ…

Ο James Bond είναι διάσημος για το «κουνημένο» και όχι ανακατεμένο martini του, ωστόσο σύντομα θα εμφανιστεί να καταναλώνει μπύρα Heineken στην επερχόμενη ταινία Skyfall. Κι αυτό ως αποτέλεσμα συμφωνίας διαφημιστικού χαρακτήρα. Ποια είναι όμως, η σχέση του 007 με το αλκοόλ, όπως την παρουσίασε η βρετανική Telegraph;

• Ο δημιουργός του James Bond, Ian Fleming, λατρεύει το gin –καμιά φορά του έδινε να καταλάβει, καταναλώνοντας… ένα μπουκάλι την ημέρα- αλλά το «γύρισε» στο bourbon με πρόταση του γιατρού του που θεώρησε πως ίσως το δεύτερο να είχε λιγότερο καταστροφική επίπτωση στην υγεία του.

• Μεταξύ των ποτών που έχει «γευτεί» ο Bond στις ταινίες του βρίσκονται τα Vodka Martini, Dry Martini, Vesper, Old-Fashioned, Negroni και Americano.

• Στο «Quantum Of Solace», ο 007 εξηγεί πώς πρέπει να φτιάχνεται το «σωστό» Dry Martini: «Τρία μέρη Gordon’s, ένα μέρος βότκα, ένα μέρος Kina Lillet. Ανακίνησε καλά μέχρι να παγώσει πολύ και στο τέλος, πρόσθεσε ένα μεγάλο κομμάτι από φλούδα λεμονιού. Το ‘πιασες;»

• Η έκφραση «shaken, not stirred» («κουνημένο», όχι ανακατεμένο) αναφέρεται δύο φορές στην πρώτη ταινία Bond, το «Dr. No» του 1962, μια φορά από ένα σερβιτόρο και μία από τον ίδιο τον Dr. No.

• Ο James Bond πίνει αρκετά συχνά κόκκινο κρασί. Πρόκειται για Château Mouton Rothschild του 1947 στο «Goldfinger», ενώ στο «Diamonds are Forever», ο 007 καταλαβαίνει το δολοφόνο Wint που υποδύεται το σερβιτόρο, επειδή δεν ξέρει ότι το Mouton-Rothschild είναι κόκκινο κρασί.

• Ο Bond έχει «έρωτα» και με τη βότκα, πράγμα που επιτρέπει την έμμεση διαφήμιση τέτοιων προϊόντων στις ταινίες του. Η Smirnoff φαίνεται καθαρά στο «Tomorrow Never Dies» του 1997, όπου ο Bond πίνει από ένα μπουκάλι της γνωστής βότκας, ενώ βρίσκεται σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Αμβούργο. Τη συνήθεια αυτή ο Bond την απέκτησε στη Μόσχα, όπου έριχνε μια δόση πιπέρι στην επιφάνεια ενός ποτού κι εκείνη έφτανε στον πάτο, παίρνοντας μαζί της οποιοδήποτε μη «καθαρό» στοιχείο.

• Οι επιλογές του σε ό,τι αφορά στη σαμπάνια είναι πολλές: Cliquot δέκα ετών, Dom Perignon, Krug, Pommery ή Taittinger – ωστόσο έχει σπάσει την παράδοση κι έχει πιει μπύρα και στο παρελθόν. Η Heineken ήταν η επιλογή του και στο «Goldfinger».

• Η επιθυμία του μυστικού πράκτορα για σκωτσέζικο ουίσκι με σόδα «χάθηκε» στην παραγωγή των ταινιών, ωστόσο στα βιβλία είναι το ποτό που πίνει τις περισσότερες φορές (συνολικά 21).

• Το Stinger είναι πιθανότατα το πιο αντι-Bond κοκτέιλ. Μοιράζεται ένα με την Tiffany στο «Diamonds are Forever» (στο μυθιστόρημα). Φτιάχνεται με μια δόση κρέμα μέντας, ενώ η αίσθηση του ενός όχι και τόσο «αρρενωπού» χαρακτήρα ποτού, ευθύνεται πιθανότατα για το ό,τι δεν εμφανίζεται σε καμια ταινία.

• Όταν δεν πίνει αλκοόλ, ο Bond προτιμά το Yin Hao, την πιο-παραδοσιακή-δε-γίνεται μορφή τσαγιού γιασεμιού, ενώ στο μυθιστόρημα «Live and Let Die», ο Bond εκφράζει την αγάπη του για τον Blue Mountain καφέ από τη Τζαμάικα.