Πέντε στέκια της πόλης για ποτό μετά το θέατρο

sxoinobatis
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Πού αγκυροβολούμε μετά το θέατρο για κουβέντα, σχολιασμό και κριτική της παράστασης που μόλις είδαμε, χωρίς να χρειάζεται να ουρλιάζουμε για να ακουστούμε;

Όσο μέτρια ή αδιάφορη και αν αποδεικνύεται μία θεατρική παράσταση που παρακολούθησες, είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι βγαίνοντας από το χώρο του θεάτρου θα ξυπνήσει μέσα σου η τάση να ερμηνεύσεις τα πάντα, όσο ρηχά κι αν ήταν, να τους δώσεις λίγο παραπάνω βάθος, να ξεχωρίσεις κάποιον χαρακτήρα, να δώσεις το δικό σου τέλος, γιατί όχι και μία δική σου συνέχεια. Πού θα αγκυροβολήσεις για μια τέτοια διαδικασία;

Εμείς σου προτείνουμε κάποια από τα μέρη όπου μπορείς να στρογγυλοκάτσεις πίνοντας το ποτό σου και να συζητήσεις χωρίς να χρειάζεται να ξελαρρυγγιαστείς για να επικοινωνήσεις με την παρέα. Ή, εναλλακτικά, κάποια από τα μέρη που θα δώσουν στο βράδυ σου κάτι μαγικό και θα το κάνουν να μοιάζει με ταινία.

Σχοινοβάτης
Το τραπεζάκι στην είσοδο με ένα μεταχειρισμένο βιβλίο που στο εξώφυλλο γράφει «Shakespeare», τα κόκκινα κουρτινάκια, η βιτρίνα που σε ταξιδεύει σε κάποιο παριζιάνικο στενό, οι πίνακες με αφίσες από παλιές ταινίες και παραστάσεις, ο χαμηλός, ζεστός φωτισμός που σχεδόν σ’ αγκαλιάζει και η διακριτική jazz που παίζει το ίδιο χαμηλά από πίσω, θα σε κάνουν να νομίζεις για λίγο πως είσαι ο πρωταγωνιστής σε κάποια ταινία εποχής. Στο ήσυχο στενό της Σουλτάνη, στα Εξάρχεια, ο «Σχοινοβάτης» ισορροπεί κάπου ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Μη βολευτείς σε κάποια κλασική επιλογή. Οι bartenders είναι κάτι παραπάνω από έμπειροι και πρόθυμοι να βρουν το κοκτέιλ που σου ταιριάζει. Aπλά πες τους περίπου τι γεύσεις σου αρέσουν και όλα τα άλλα άφησέ τα πάνω τους.

Dimitris Garoufalias
Pairidaeza
Παρόμοιο ύφος με αυτό του Σχοινοβάτη και ένα από τα πιο όμορφα στέκια στην πλατεία Καρύτση που φέτος κλείνει τα δεκατρία. Έχει έναν πολύ δουλεμένο κατάλογο που απευθύνεται σε...ιδιότροπους γευσιγνώστες, ενώ μπορείς να ταιριάξεις το ποτό σου επιλέγοντας από τη μία μεγάλη ποικιλία  finger food. Στο προτείνουμε, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα σταματήσεις να χαζεύεις το «κινηματογραφικό» μπαρ που κλέβει την παράσταση και θα δώσεις σημασία στη συζήτηση.

7 Jokers
Ένα όνομα, δύο λέξεις, δέκα χρόνια ιστορίας στη νυχτερινή Αθήνα. Όλοι έχουμε περάσει από εκεί και όλοι έχουμε σταθεί αρκετά τυχεροί και έχουμε βρει μία γωνία να κάτσουμε κάποιο Σαββατόβραδο. Ο χώρος, παρότι αρκετά μικρός, είναι τόσο φιλόξενος που δεν θα καταλάβεις πότε από το πρώτο ποτό έφτασες στο δεύτερο. Είναι όλα τόσο παραμυθένια που νομίζεις ότι το σενάριο της ζωής σου, ή έστω της βραδιάς, το υπογράφει ο Φιτζέραλντ γιατί εκεί οι νύχτες είναι πραγματικά τρυφερές. Η λίστα του σε ποτά είναι ικανοποιητική, αλλά μην ξεγελιέσαι. Δεν είναι το μαγαζί όπου θα πας για το μπαρ. Έχει άλλους, αμέτρητους λόγους να το επισκεφθείς. Θα τους ανακαλύψεις και μόνος σου περνώντας την πόρτα και θα το αγαπήσεις.

Jazz in Jazz
Στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι βρίσκεται ο παράδεισος για κάθε λάτρη της Jazz. Για να καταλάβεις περίπου τι συμβαίνει, εκεί θα μπορούσε ο Gosling να έχει βγάλει ραντεβού τη Stone, αν το La la land είχε γυριστεί στην Αθήνα, για να τη μιήσει στο μαγικό κόσμο της Jazz. Πρόκειται για μία χρονομηχανή που μπαίνοντας πας όλο και πιο πίσω. Θα ακούσεις σπάνιες ηχογραφήσεις, θα ανακαλύψεις νέες μουσικές και καλλιτέχνες, θα κοιτάς μαγεμένος όλα αυτά τα ιστορικά πρόσωπα στις εικόνες, τα ιστορικά αντικείμενα, τις τρομπέτες, τα δουλεμένα παπούτσια χορού, τους αμέτρητους δίσκους και τα σκονισμένα βιβλία τριγύρω που θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μουσείο. Ό,τι πιο αυθεντικό υπάρχει σε jazz στην πρωτεύουσα.

Speakeasy
Εδώ δε μιλάμε για μαγαζί, αλλά για έναν ολόκληρο αστικό μύθο. Φήμες λένε ότι μερικοί ακόμη ψάχνουν το σωστό κουδούνι που πρέπει να χτυπήσουν στη Λέκκα για να ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο που ανοίγεται. Μπορεί να μην είναι τόσο παραμυθένιο ή τόσο θεατράλε όσο τα προηγούμενα που έχουμε αναφέρει, αλλά έχει ένα δικό του ιδιαίτερο στυλ που το έχουν ξεχωρίσει. Και μόνο η μυστικότητα της φάσης που βασίζεται στο νόμο του ’20 περί ποτοαπαγόρευσης, ότι θα πρέπει δηλαδήνα χτυπήσεις το κουδούνι για να μπεις, του δίνουν μία άλλη αίγλη. Ακόμη κι αν δεν είσαι λάτρης των κοκτέιλ στα οποία οι bartenders είναι πρωτομάστορες, αξίζει να πας για την εμπειρία, την πρώτη φορά. Αν είσαι πρωτάρης, στη θέση σου θα φορούσα κάτι σε...μπεζ καμπαρντίνα με σηκωμένο -πάντα- γιακά, γιατί όχι και καπέλο.

ΜΑΤΑ ΛΙΤΟΥ