Τέσσερα στέκια για καφέ στα βουνά της Αττικής

safe-house1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Θες να έρθεις σε επαφή με τη φύση γιατί μπούχτισαν τα μάτια σου από αστικό τοπίο και τα αυτιά σου ηχορύπανση αλλά δεν ξέρεις προς τα πού να πας; Τα βουνά της πόλης είναι μια εναλλακτική πρόταση για βόλτα που θα σε βγάλει από τη ρουτίνα. Πριν ή μετά την πεζοπορία, κάνε μια στάση για καφέ!

Safe House
«Mountains are calling you?» λέει η επιγραφή στην είσοδο του μαγαζιού; Αν η απάντηση είναι «Ναι!» τότε η επιλογή είναι μονόδρομος με κατεύθυνση τον Διόνυσο. Ξύλο και πέτρα στη διακόσμηση, χαμόγελα, ζεστασιά, το απαραίτητα αναμμένο τζάκι. Μην εκπλαγείς αν τελικά το κάνεις στέκι σου, μετά την πρώτη επίσκεψη. Ο κατάλογος είναι πλούσιος σε επιλογές και δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο. Είναι το μέρος που το πρωί χαλαρώνεις και το βράδυ στροβιλίζεσαι. Σαν στο σπίτι σου!

Photo: trekking.gr
Καταφύγιο Μπάφι
Πρόκειται όντως για καταφύγιο και όχι μόνο από το κρύο. Στην Πάρνηθα, μία ώρα μόλις από την Αθήνα και μέσα στον Εθνικό Δρυμό βρίσκεται αυτή η χειμερινή πολυσύχναστη φωλιά. Μπορείτε να περάσετε ατελείωτες ώρες συζητώντας με τους ανθρώπους που το τρέχουν, μαζεύοντας επιπλέον πληροφορίες για την εκδρομή σας μπροστά από το αναμμένο τζάκι, πίνοντας, καφέ, τσάι, τσίπουρο, κρασί, γεμίζοντας ξανά και ξανά το πιάτο σας με τις απεριόριστες σπιτικές και παραδοσιακές νοστιμιές που προσφέρει στους επισκέπτες του. Η κουζίνα του άλλωστε είναι ανοιχτή από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Ένας πραγματικά πανέμορφος χώρος στην καρδιά ενός ακόμη πιο όμορφου τοπίου που, παρά την έντονη επισκεψιμότητα, σχεδόν όλους τους χειμερινούς μήνες δε χάνει τίποτα από τη μαγεία του. Και επειδή μία μέρα δεν είναι αρκετή, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα διανυκτεύρεσης στο ίδιο το καταφύγιο.

Photo: e-kaisariani.gr
Καλοπούλα
Ακόμη πιο κοντά. Στους πρόποδες του Υμμητού, στην «αστική» Καισαριανή, βρίσκεται το πανέμορφο κιόσκι-καταφύγιο (;) Καλοπούλα ή αλλιώς το αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής. Ένας μικρός χώρος που περιβάλεται από απίστευτο φυσικό πλούτο ελάχιστα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Δεν είναι ανάγκη να αγχωθείς ούτε για τη βενζίνη, ούτε για το ατελείωτο «πηγαινέλα». Είναι ο ιδανικός και κοντινότερος προορισμός χειμώνα-καλοκαίρι για να πιεις καφέ ή να φας σε τιμές πολύ προσιτές σε κάποιο από τα πέτρινα πεζούλια δίπλα από τη φυσική πηγή. Αν έχεις το κουράγιο, αξίζει να ανέβεις και λίγο ψηλότερα. Κρίμα είναι να χάσεις την ανεπανάληπτη καταπράσινη θέα.

Tre Monti
Διαφέρει πολύ από την Πάρνηθα και τον πανύψηλο Υμμητό, όμως η Πεντέλη, είναι ό,τι πιο «επαρχιακό» και γραφικό μπορείς να βρεις εντός του νομού. Εδώ μπορείς και να φας και να πιεις καλά. Εμείς θα παραγγέλναμε με κλειστά μάτια κάποιο από τα σπιτικά γλυκά για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας και φυσικά θα τα απολαμβάναμε στην πλευρά του μαγαζιού απ΄ όπου μπορείς να δεις την Αθήνα όπως δεν την έχεις ξαναδεί.

ΜΑΤΑ ΛΙΤΟΥ