Active Member: «Τα πάντα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σε μια νύχτα...»

active-member-ta-panta-exoun-ti-dunatotita-na-allaksoun-se-mia-nuxta

ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Οι Active Member, το γκρουπ που δημιουργήθηκε το 1992 και έμελλε να παραμείνει ιδιαίτερα ενεργό μουσικά και να συνεχίζει μέσα σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, γιορτάζει τα 20 χρόνια του και μιλά στο click@Life.

Σε ένα επετειακό τετραήμερο, από την Τετάρτη 20 έως και το Σάββατο 23 Ιουνίου, στη μουσική σκηνή «Αυλαία», οι Active Member θα γιορτάσουν τα 20 χρόνια όλης αυτής της δημιουργικής πορείας, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που θα ξεκινάει καθημερινά στις 8:30 το βράδυ. Προβολές ντοκιμαντέρ, dj set με τα σπουδαιότερα hip hop tracks, συζητήσεις για τη δισκογραφία, τα μελλοντικά σχέδια, αλλά και κοινωνικοπολιτικές συζητήσεις για όσα συμβαίνουν, θα πλαισιώνουν τα καθημερινά live, που θα ξεκινούν μετά τις 10 κάθε βράδυ και θα αναφέρονται σε διαφορετικές μουσικές περιόδους του γκρουπ.

Δύο δεκαετίες πέρασαν από εκείνο τον Ιούνιο, που ο Μιχάλης Μυτακίδης αφουγκράστηκε το πρόσταγμα των καιρών και βάπτισε το γκρουπ με το ουσιαστικό και δραστικό όνομα «Ενεργό Μέλος». Οι Active Member έγιναν το μέσο για να εκφράζει όσα του περιέγραφε η ζωή. Φόβοι, όνειρα και εφιάλτες και ενσωματώθηκαν στο είδος που βάφτισε «Low Bap».

Ο B.D.Foxmoor και η Sadahzinia συντονίζουν τη γιορτή των εικοστών γενεθλίων τους και, ως ενεργά μέλη, μιλούν στο click@Life με στίχους και λόγια ψυχής για τι άλλο… για πικρές αλήθειες, όνειρα και φόβους.

Δύο δεκαετίες Active Member. Τι έχει αλλάξει και τι έχει παραμείνει αναλλοίωτο στην εικοσαετή σας διαδρομή;

Έχει αλλάξει η σύνθεση του γκρουπ, σε σχέση με την πρώτη δεκαετία. Πάντως, την τελευταία δεκαετία, οι Active Member αποτελούνται από τον B.D.Foxmoor και την Sadahzinia. H εξέλιξη, μουσικά και στιχουργικά, ακολουθεί μια παράλληλη με το σύμπαν πορεία και, σίγουρα, αναλλοίωτη έχει μείνει η ανέσπερη αναζήτηση για τα όμορφα.

Τι περικλείει η τετραήμερη γιορτή στην Αυλαία;

Περικλείει τραγούδια, κυριολεκτικά, από όλη μας την πορεία ως Active Member, αφού κάθε μέρα από τις τέσσερις θα χωριστεί σε χρονικές περιόδους του γκρουπ. Το αναλυτικό πρόγραμμα για το tracklist της κάθε μέρας μπορεί να το βρει κανείς στο www.lowbap.com . Παράλληλα, θα γίνεται κάθε βράδυ μια αναδρομή -τόσο με videos, όσο και με ήχο- με τα 100 σημαντικότερα τραγούδια στο hip hop.

Τι θεωρείτε αντιαισθητικό στα σύγχρονα μουσικά δρώμενα;

Την έλλειψη επικινδυνότητας και την πληθώρα χορηγών στις αφίσες που τα διαλαλούν.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο από όσα συμβαίνουν γύρω μας;

Το ότι δεν υπάρχουν ισορροπημένοι και καταρτισμένοι δάσκαλοι και γονείς.

Βιώνοντας μια κατάσταση που δεν μας αρέσει, ποιες διαστάσεις παίρνει η προσωπική μας ευθύνη για την ποιότητα της ζωής μας;

Δηλαδή, όταν η κατάσταση μας αρέσει η προσωπική μας ευθύνη λουφάζει; Αυτό είναι βόλεμα. Και όσο για το αν δεν μας αρέσει μια κατάσταση, σαφώς και μπορούμε με κάποιο τρόπο να την αλλάξουμε. Θέλει παρέα, θέλει νοιάξη. Δεν θέλει να βαρυγκωμάμε και να κλαίμε τη μοίρα μας. Τα πάντα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σε μια νύχτα και να πατσίσει η ζημιά.

Πώς μπορεί να χτυπηθεί το παγκόσμιο σύστημα αναπαραγωγής ενοχών, ανοχών και προσωπικής ανευθυνότητας;

Αν μπορέσουμε να επιβληθούμε στους φόβους μας και να αφήσουμε χώρο για την έκπληξη. Τα υπόλοιπα δεν νικιούνται με ευχές και παρακάλια.

Ποια είναι η πιο απαράβατη αρχή σας;

Στηρίζω τον λόγο μου με τη ζωή μου και το αντίστροφο.

Αν είχατε τη δυνατότητα να εξαφανίσετε κάτι ως δια μαγείας, ποια θα ήταν η πρώτη σας επιλογή;

Τους βλάκες με τα χίλια πρόσωπα.

Πώς θα μπορούσε να ανθίσει το παρόν, κοιτάζοντας κατάματα ένα ήδη αποτεφρωμένο μέλλον;

Αν βρεθεί και πάλι το όνειρο. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Είναι ότι μας κλέψανε τα όνειρα... Δεν είναι η φωτιά, το ότι τίποτα δεν έμεινε όρθιο, δεν είναι το πρόβλημα η στάχτη και η τέφρα... Ένα τραγούδι μας λέει:

«Από τα πέρατα της γης ’φέραν της φωτιάς οι μάγοι

ονείρατα φιλόξενα, μήπως και σπάσουνε οι πάγοι.

Μήπως θαρρέψει ο άνθρωπος και ψάξει στα χαμένα

και βάλει χώρια τα καλά, χώρια τα στερημένα.

Στη φωτιά ρίχνω όλα τα ταμένα

όνειρα πάρτε με μαζί και μένα

να χαθώ σε τραγούδια περασμένα

κάπου εκεί, όσα έχω χρεωμένα ζω...»

Πληροφορίες: Αυλαία, Αγ. Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115 - Βοτανικός (μετρό: Κεραμεικός), τηλ.: 210 4022413, 210 3251271. Τιμή εισιτηρίου: για κάθε μέρα ξεχωριστά: 12 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης