Athens Digital Arts Festival: Δείτε το πλούσιο πρόγραμμα της 13ης διοργάνωσης

Singularity, Αλέξης Καραντάνας (video art)

Εκθέσεις ψηφιακής τέχνης, διαδραστικές και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, web art, video art και animation, οπτικοακουστικές περφόρμανς και συμμετοχικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλος, από τις18 έως τις 21 Μαΐου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), επιστρέφει για 13η συνεχόμενη χρονιά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και μας προσκαλεί σε μια μοναδική φουτουριστική εμπειρία. Το ADAF 2017 θα πραγματοποιηθεί σε ένα ακίνητο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής, στην οδό Μητροπόλεως 23, το οποίο διαθέτει, για την υποστήριξη του φεστιβάλ, η «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ».

Με τη θεματική #PostFuture, το ADAF 2017 μας καλεί να φανταστούμε το μέλλον. Τα τελευταία χρόνια, η εικονική πραγματικότητα τείνει να αναμειγνύεται με την καθημερινότητα και να επηρεάζει κάθε πτυχή της. Καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής αντικατοπτρίζεται από τη σύγκλιση των ορίων μεταξύ «αληθινού» και «εικονικού», η φετινή διοργάνωση θα εξερευνήσει τον τρόπο που οι τεχνολογικές εξελίξεις θα επηρεάσουν και θα διαμορφώσουν την πορεία της τέχνης και, γενικότερα, των κοινωνιών. Αν το μέλλον είναι ήδη εδώ, τότε τι πρόκειται να ακολουθήσει;

Darrere la Benzinera, Albert Bayona (video art)

Πάνω από 250 καλλιτέχνες από 22 χώρες θα καταθέσουν τη δική τους οπτική σχετικά με το μετα-μέλλον. Το ADAF 2017 σκοπεύει να φέρει σε επαφή την καλλιτεχνική κοινότητα με το κοινό, ώστε να διερευνήσει τη νέα συναρπαστική «μετα-ψηφιακή» πραγματικότητα μέσα από ένα εντυπωσιακό και πολυδιάστατο πρόγραμμα ικανό να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό θεατή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις ψηφιακής τέχνης, διαδραστικές και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, έργα web art με τις ασύλληπτες ταχύτητες COSMOTE VDSL, προβολές video art και animation, οπτικοακουστικές περφόρμανς και συμμετοχικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες επίσημων προσκεκλημένων και καλλιτεχνών καθώς και παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ, όπως τα Japan Media Arts Festival (Ιαπωνία), MashUp Film Festival (Γαλλία), ArtFutura (Ισπανία), Imagine Science Films Festival (Η.Π.Α), Videonale E.V. (Γερμανία), Mapping Festival (Ελβετία), VideoFormes Digital Arts (Γαλλία). Στο πλαίσιο του έτους πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας - Κίνας, το ADAF και το Microwave International New Media Arts Festival συνεισφέρουν από κοινού στην ανάδειξη Ελλήνων και Κινέζων καλλιτεχνών.

The Voices of Silence, Πάμελα Στεφανοπούλου (video art)

Όπως κάθε χρόνο, το ADAF 2017 συνεργάζεται με διεθνή μέσα και φορείς ψηφιακών τεχνών και παρουσιάζει την 24ωρη καλλιτεχνική προβολή «Digital Canvas» που μεταδόθηκε στο ikonoTV τον Μάιο του 2016 και έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του Creative Tech Week (2016). Τέλος, το Φεστιβάλ μαζί με τη διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα The PhotoPhore διεξήγαγε ανοιχτό κάλεσμα  καλλιτεχνών και θα προβάλλει συλλογή έργων video-art, ταινιών μικρού μήκους και animation, με θέμα #PostReality.

Μια ακόμα πολύ δυνατή συνεργασία είναι με τον ΓΕΡΜΑΝΟ (Powered by ΓΕΡΜΑΝΟΣ). Το Φεστιβάλ επεκτείνει τους οριζοντες του, εισάγοντας νέες τεχνολογίες στον χώρο της ψηφιακής τέχνης. Το ADAF και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ενώνουν τις δυνάμεις τους και οργανώνουν ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις, όπως τον διαγωνισμό VR Creations Contest, δημιουργώντας την πρώτη ψηφιακή VR gallery με έργα που θα φτιάξει το κοινό.

Φέτος, εμπλουτίζεται και η παιδική ενότηταADAF Kids, προσφέροντας την ευκαιρία στα παιδιά και τους γονείς τους να εξερευνήσουν το μαγικό κόσμο της ψηφιακής κουλτούρας, μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια, τεχνολογικά πειράματα, προβολές animation και διαδραστικές εγκαταστάσεις.

Από τις 18 ως τις 21 Μαΐου, το ADAF θα φιλοξενήσει ομιλίες και εργαστήρια, όπως το Museum Beyond The Digital της Bhavani Esapathi, το Browser History Dating του Dries Depoorter καθώς και ένα αφιέρωμα στον διεθνούς φήμης Theo-Mass Lexileictous. Η καθηλωτική εγκατάσταση Infinity Room του Refik Anadol που παραβιάζει τα φυσικά όρια της οπτικής εμπειρίας θα σας μεταφέρει σε έναν άπειρα κινούμενο χώρο, ενώ στο υπόγειο του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί η οπτικοακουστική εγκατάσταση POV (Point Of View) των Nick Verstand, Nikki Hock, Pandelis Diamantides, η οποία μέσω ενός εντελώς σκοτεινού περιβάλλοντος ωθεί το κοινό να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του μέσω των αισθήσεων.

Color Field Immersion, Doron Sadja (performance)

Στο πρόγραμμα οπτικοακουστικών περφόρμανς συμπεριλαμβάνονται: η πρεμιέρα Vector Field του Fraction, η εντυπωσιακή οπτικοακουστική εμπειρία THÆTA μέρος της τριλογίας StratoFyzika’s Shadows Trilogy, η πολυβραβευμένη ομάδα NOHLAB με το περίφημο λογισμικό τους NOS, το πρότζεκτ FIELD του Martin Messier που δημιουργεί ήχους από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του περιβάλλοντος, η ανατρεπτική περφόρμανς Color Field Immersion του Doron Sadja, η «μαγική» περφόρμανς Tanukis των François Zajéga και Loïc Reboursière καθώς και το πολυσυζητημένο Corpus Nil του Marco Donnarumma.

Sonic Current, Κοσμάς Γιαννουτάκης (Installation)

Επιμέλεια καλλιτεχνικού προγράμματος ADAF 2017:
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου| Founder & Director 
Σπύρος Μανολάτος| Production Coordinator 
Νίκη Γεωργίου| Programme Coordinator 
Έλλη-Άννα Περιστεράκη| Festival Curator 
Ειρήνη Ολυμπίου | Video art Curator 
Κώστας Πέτρου | Animation Curator 
Χριστιάννα Καζάκου | Workshops & Talks Curator 

Για να δείτε το συνολικό πρόγραμμα του ADAF 2017 κάντε κλικ εδώ
Για να δείτε όλους τους καλλιτέχνες και τα έργα που θα παρουσιαστούν στο ADAF κάντε κλικ εδώ

Info
*/ 13ο Athens Digital Arts Festival
18 - 21 Μαΐου 2017 
Κεντρικός Χώρος: Μητροπόλεως 23, Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας 
διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • CULTURE