Το 13ο Athens Digital Arts Festival μάς προσκαλεί να μεταβούμε στο «μετα-μέλλον»

adaf-epimelitries

H Νίκη Γεωργίου (αριστερά) και η Έλλη-Άννα Περιστεράκη (δεξιά) μάς μιλούν για το 13ο ADAF.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΜΑΙΟΥ 2017

Οι επιμελήτριες της φετινής διοργάνωσης μας μιλούν για τον όρο «Post-Future» και μας προσκαλούν σε μια μοναδική φουτουριστική εμπειρία μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων.

Το 13ο Athens Digital Arts Festival πατάει fast forward και μας πηγαίνει με φόρα στο «μετα-μέλλον». Βάζοντας στο μικροσκόπιο τη ραγδαία εξέλιξη των σύγχρονων τεχνολογιών και τη επιρροή τους σε κάθε πλευρά της ζωής μας, το ADAF μάς προσκαλεί να φαντασιωθούμε πώς θα είναι η καθημερινότητά μας στο μέλλον, που, όπως όλα δείχνουν, είναι πιο κοντά απ' ό,τι φανταζόμαστε. Αλήθεια, πώς θα βιώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις σε μερικά χρόνια από σήμερα; Με τι όρους θα λειτουργούν η κοινωνία και η οικονομία; Και πόσο (ακόμα) θα επηρεαστεί το οικοσύστημα από την έκρηξη της τεχνολογίας Όλα αυτά και πολλά αλλά αποπειράται να απαντήσει το Athens Digital Arts Festival από τις 18 έως τις 21 Μαΐου.

Για τέσσερις μέρες οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια μοναδική φουτουριστική εμπειρία σε ένα νέο χώρο στο κέντρο της πόλης, στην οδό Μητροπόλεως 23. Εκεί, θα έρθουμε σε επαφή με ένα πλήθος δράσεων που αντλούν από την έννοια του «Post-Future»: video art και animation, εγκαταστάσεις, περιφόρμανς, workshops για παιδιά και ομιλίες συνθέτουν το πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα του 13ου ADAF, ενώ οι τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας (πχ. virtual reality) δε θα μπορούσαν να λείπουν από τον κορμό του.

Για να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τον όρο «μετα-μέλλον» αλλά και για να ξεναγηθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις άφθονες δράσεις του φεστιβάλ, συναντήσαμε τις επιμελήτριες Νίκη Γεωργίου και Έλλη-Άννα Περιστεράκη και πιάσαμε κουβέντα σε μια ταράτσα της Μιλτιάδου, με θέα τo ιστορικό κέντρο.

Τι σημαίνει «μετα-μέλλον» και με τι κριτήριο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη θεματική;

Ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών στην Ελλάδα, το Athens Digital Arts Festival αναλογίζεται και παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στον τομέα των ψηφιακών τεχνών. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το μέλλον είναι ρευστό. Η συνεχής προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί την υπάρχουσα τεχνολογία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας και γεννούν ερωτήματα όπως τι μορφή θα έχει ο κόσμος μας στο άμεσο μέλλον. Νέες τεχνολογίες μάς ωθούν να φανταστούμε ένα κόσμο όπου το ψηφιακό και το πραγματικό συγκλίνουν και δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, μάλλον περισσότερο ψηφιακή. Έτσι γεννήθηκε το #PostFuture, ένας τρόπος να εκφράσουμε στο ελληνικό κοινό -και όχι μόνο- τη δική μας εκδοχή του μέλλοντος αυτού, του «μετα-μέλλοντος». Εσείς πώς φαντάζεστε το μέλλον;

Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η έκθεση;

Οι εξελίξεις και οι αλλαγές διαφαίνονται πάντα μέσω της επιρροής τους στον άνθρωπο, την κοινωνία, τις σχέσεις, την οικονομία και τη φύση. Αντίστοιχα θα αποδοθούν και οι αλλαγές που θα προκύψουν από τη συνένωση των ορίων πραγματικού και ψηφιακού. Αναλογιζόμενοι λοιπόν τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν και την εξέλιξη της ψηφιακής κουλτούρας δημιουργούμε μια νέα φουτουριστική πραγματικότητα, η οποία θα κινηθεί πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες #PostDigital #PostEconomies #PostHumanities #PostNature, στοχεύοντας να παρουσιάσουμε όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται το «μετα-μέλλον».

Πόσοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ και τι είδους έργα θα δούμε;

Το Athens Digital Arts Festival θα φιλοξενήσει φέτος περίπου 270 έργα, σχεδόν ισάριθμων καλλιτεχνών που προέρχονται από περίπου 22 χώρες του κόσμου. Το πρόγραμμά του είναι πάντα πολυεπίπεδο και φέτος περιλαμβάνει καθηλωτικές και διαδραστικές οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, προβολές Video Art και Animation, Web Art, Digital Image ομιλίες και διεθνή αφιερώματα και φυσικά εντυπωσιακές AV Performances, οι οποίες φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φόρα δίνουν έμφαση στην σκηνική παρουσία. Παράλληλα, θα υπάρχουν επιβλητικότατες εξωτερικές εγκαταστάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, καθώς και ένα υπερπλήρες εκθεσιακό παιδικό πρόγραμμα, το ADAF Kids, το οποίο παρουσιάζουμε φέτος αυτόνομο, με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια. Τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας όπως τα VR γυαλιά και τα EEG headset που διαβάζουν εγκεφαλικά κύματα δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν από το 13ο Athens Digital Arts Festival, καθώς και έργα τα οποία ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας μέσω της τεχνολογίας Augmented Reality. Δωμάτια με διαδραστικές προβολές και αισθητικές ψευδαισθήσεις, ψηφιακοί εσωτερικοί κήποι αλλά και έργα τα οποία αναφέρονται με ευθύ και καυστικό τρόπο στους προβληματισμούς και τις έννοιες που εικάζουμε πως θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, πάντα διαμέσου χρήσης της τέχνης και της τεχνολογίας, θα σκιαγραφήσουν το δικό μας #PostFuture για το ADAF 2017.

Η Νίκη Γεωργίου, επιμελήτρια και συντονίστρια προγράμματος.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει πως το φετινό ADAF έρχεται εμπλουτισμένο. Τι νέο θα δούμε στη φετινή διοργάνωση;

Το 13o Athens Digital Arts Festival επιστρέφει εμπλουτισμένο σε διάφορους τομείς της δραστηριότητάς του, εντάσσοντας ξανά ειδικά αφιερώματα αλλά και εξελίσσοντας υπάρχουσες κατηγορίες. Στην κατηγορία των εκθέσεων, φιλοξενούμε φέτος ένα ειδικό αφιέρωμα το #PostFuture Dialogues: Ελλάδα-Κίνα, το οποίο επιμελήθηκε ειδικά για το πολιτιστικό έτος Ελλάδας-Κίνας. Εικοσιπέντε Κινέζοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα έργα τους τα οποία αποτελούνται από διαδραστικές εγκαταστάσεις και προβολές, ενώ θα γίνει και ένα αφιέρωμα στο γνωστό Κινέζικο φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών Microwave International New Media Arts Festival. Ένα ακόμα εκθεσιακό αφιέρωμα που εμπλουτίζει το πρόγραμμά μας, είναι το special tribute στην περσόνα του Theo-Mass Lexileictous, ενός από τους βασικότερους εκφραστές του #PostDigitalism. Μια ακόμη ανανεωμένη κατηγορία για φέτος είναι οι ομιλίες. Σκοπός μας με αυτή την προσθήκη είναι να προσδώσουμε μια ακόμα πιο ακαδημαϊκή διάσταση στο Φεστιβάλ. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα πλήρες καθημερινό πρόγραμμα ομιλιών, με θεματικές οι οποίες αναφέρονται στη υπέρβαση της τεχνολογίας και αποσκοπούν στον προβληματισμό, την αφύπνιση άλλα και την κριτική σκέψη γύρω από την εξέλιξη των ψηφιακών τεχνών και το πώς θα επηρεαστεί η καθημερινότητά μας αλλά και η τέχνη. Τέλος, το ADAF 2017 εμπλουτίζει και την κατηγορία ADAF Kids, αφιερώνοντάς της έναν ολόκληρο όροφο, με διαδραστικές εγκαταστάσεις, προβολές και δημιουργικά εργαστήρια-πειράματα, ειδικά σχεδιασμένα για τους μικρούς μας φίλους και τις οικογένειές τους.

Η Έλλη-Άννα Περιστεράκη, επιμελήτρια του 13oυ Adaf.

Υπάρχει κάποιο τμήμα που ξεχωρίζετε από τη φετινή έκθεση;

Το ADAF επιλέγει για φέτος ένα κτήριο διαφορετικό από ό,τι συνήθως, λιγότερο βιομηχανικό και με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Βάσει αυτού, διαθέτουμε φέτος για τις περφόρμανς ένα εντυπωσιακό θέατρο, το οποίο μας έδωσε τη δυνατότητα να επιμεληθούμε ένα διαφορετικό και εξαιρετικό πρόγραμμα από παραστάσεις οι οποίες δίνουν περισσότερη έμφαση στην ανθρώπινη παρουσία και τη θεατρικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εκλείπει η κλασσική DJ/VJ παρουσίαση. Εντυπωσιακές πρεμιέρες από γνωστούς καλλιτέχνες, διαδραστικές προβολές και συνθέσεις από σένσορες, virtual χορευτές-μαριονέτες, custom μουσικο-διαδραστικοί αλγόριθμοι αλλά και οπτικά εφέ είναι μερικά από αυτά που θα μπορέσουν να απολαύσουν φέτος οι θεατές.

Η φετινή σας αφίσα έχει έναν μονόκερο. Πώς συνδέεται αυτή η επιλογή με τη θεματική του φεστιβάλ;

Το θολό ακόμα «μετα-μέλλον» είναι κάτι υποκειμενικό το οποίο σκιαγραφείται στη φαντασία του καθενός μας με τον δικό του τρόπο. Η δημιουργική ομάδα designpark διερευνώντας αυτό το θολό μέλλον της ψηφιακής κουλτούρας εμπνέεται από δύο εμβληματικά όντα του παρελθόντος τα οποία και χρησιμοποιεί  σε μια ελεύθερη εικαστική απόδοση για τις δυο κύριες αφίσες του Φεστιβάλ: Την Πυθία, γνωστή για τις προβλέψεις της για τα μελλούμενα, και τον Μονόκερο στου οποίου το κέρατο προσδίδουν από την αρχαιότητα μαντικές ικανότητες. Η επιλογή των συγκεκριμένων μυθολογικών όντων έγινε με το σκεπτικό να τονιστεί η ελληνικότητα του φεστιβάλ, να συνδεθεί νοηματικά η θεματική #PostFuture και κυρίως να λειτουργήσουν ως αντικείμενα τέχνης που σε καλούν να τα γνωρίσεις μιας και τελικά φτιάχτηκαν για να επικοινωνήσουν ένα Φεστιβάλ τεχνών. Στο τελικό αποτέλεσμα έπαιξε σημαντικό ρόλο και o τρόπος υλοποίησης των εικαστικών, τα οποία πραγματοποιήθηκαν με χειροτεχνία, κατασκευή props και με όσο το δυνατόν λιγότερα ψηφιακά μέσα σε μια προσπάθεια να γίνει πιο εμφατική η σύγκλιση των ορίων μεταξύ «αληθινού» και «εικονικού». Για να γίνει ακόμα πιο αισθητό το #PostFuture αλλά και για να τονιστεί ο urban χαρακτήρας του, στη δεύτερη φάση ο μονόκερος απογυμνώνεται από τα χαρακτηριστικά του και γίνεται ολόλευκος και αφαιρετικός, θυμίζοντας στίκερ bombing, και συστήνει την τεχνολογία Αugemnted Reality στο αθηναϊκό κοινό. Σκανάρετε ένα μονόκερο με το κινητό σας και ανακαλύψτε το #PostFuture.

Η θέα από την ταράτσα της Μιλτιάδου.

Φέτος το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί σε ένα μοντέρνο κτίριο, διαφορετικής αισθητικής από τους βιομηχανικούς χώρους που συχνά προτιμάτε. Με τι γνώμονα επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος;

Φέτος, το ADAF θα πραγματοποιηθεί στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, σε ένα ακίνητο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής, στην οδό Μητροπόλεως 23, το οποίο διαθέτει, για την υποστήριξη του φεστιβάλ, η «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ». Στο πλαίσιο της γενικότερης συνεισφοράς του Φεστιβάλ στην προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού στην Ελλάδα, το ADAF ξαναζωντανεύει αυτό το κτήριο στο κέντρο της πόλης και προσκαλεί το κοινό στο «μετα-μέλλον». Όπως κάθε χρόνο, γνώμονάς μας στην επιλογή του κτηρίου είναι το κατά πόσο πληροί τις ανάγκες της οργάνωσης, δηλαδή το κατά πόσο μπορεί να φιλοξενήσει τα έργα που έχουμε επιλέξει, τόσο από άποψη χώρου όσο και από άποψη αισθητικής.

13 χρόνια μετά, πιστεύετε πως το ADAF είναι θεσμός στην εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή;

Για παραπάνω από δέκα χρόνια, το Athens Digital Arts Festival λειτουργεί ως μια δημιουργική πλατφόρμα καλλιτεχνικής έκφρασης, εξερευνώντας τόσο την αισθητική όσο και τη γλώσσα των ψηφιακών μέσων. Δεδομένου ότι η πορεία μας είναι συνεχής και σταθερή και του ότι οι δράσεις μας επεκτείνονται και εκτός συνόρων με διεθνείς συνεργασίες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ADAF έχει εξελιχθεί σε θεσμό, καθώς είναι το μόνο επίσημο φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης στη χώρα μας. Έχοντας φιλοξενήσει τους σημαντικότερους καλλιτέχνες ψηφιακών τεχνών και καταφέρνοντας να επικαιροποιούμε το χαρακτήρα μας σύμφωνα με τις εξελίξεις στον χώρο, έχουμε δημιουργήσει στενούς δεσμούς τόσο με το κοινό όσο και με την καλλιτεχνική κοινότητα.

Η βασική ομάδα του ADAF με τη Σοφία Κανελλοπούλου του clickatlife στα γραφεία του φεστιβάλ στην οδό Μιλτιάδου.

Τι αναμένετε από το 13o Adaf; Και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Το 13ο Athens Digital Arts Festival αποτέλεσε για εμάς μια αρκετά σημαντική πρόκληση, καθώς, όπως αναφέραμε, διαθέτει μια προφητική χροιά λόγω της θεματικής #PostFuture. Για ακόμη μια χρονιά, το ADAF μας επιδιώκει να φέρει το αθηναϊκό κοινό πιο κοντά στην τέχνη και τη σχέση αυτής με την τεχνολογία αιχμής, ξεδιπλώνοντας το εντυπωσιακότατο και σε πολλά σημεία πρώτο-εξερεύνητο «μετα-μέλλον». Έρχεται λοιπόν στις 18 Μαΐου και δημιουργεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας μια μοναδική φουτουριστική εμπειρία, για τέσσερις μέρες. Το ADAF σκοπεύει να εκπληρώσει όλους του τους στόχους, όπως κάθε χρόνο, οι οποίοι ποικίλουν, από την προώθηση των ψηφιακών τεχνών και καλλιτεχνών, στην εκπαίδευση του κοινού καθώς και στην προβολή της χώρας μας ως πολιτιστικό σημείο στον παγκόσμιο χάρτη. Όσο για το μέλλον του Athens Digital Arts Festival θα είναι σίγουρα εντυπωσιακό. Το ADAF είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος χρόνο με τον χρόνο αναπτύσσεται, ωριμάζει και εξελίσσεται μαζί με το κοινό του, την καλλιτεχνική κοινότητα, την τέχνη και την τεχνολογία. Για το Φεστιβάλ όλα είναι μια συνάρτηση του τί αφουγκραζόμαστε από τον διεθνή κόσμο των ψηφιακών τεχνών αλλά και τους ανθρώπους της πόλης μας. Προς το παρόν λοιπόν, καλωσορίζουμε το #PostFuture και κοιτώντας μπροστά από αυτό το αβέβαιο «μετα-μέλλον» ίσως το τι θα ακολουθήσει να έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται.

Το 13ο ADAF θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 21 Μαΐου σε ένα ακίνητο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής, στην οδό Μητροπόλεως 23, το οποίο διαθέτει, για την υποστήριξη του φεστιβάλ, η «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ». Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ θα βρείτε εδώ.

Σοφία Κανελλοπούλου / [email protected]
Φωτογραφίες: ΒΑΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ / [email protected]