«The Sound of Paint»: Grafitti, ήχος και φωτογραφία εγκαινιάζουν ένα νέο project space

the-sound-of-paint-id
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2017

To ανεξάρτητο πολιτιστικό ίδρυμα Studio 4 παρουσιάζει το project space Temporary Duplex, έναν ιδιότυπο χώρο που –όπως υποδηλώνει και η ονομασία του– είναι προσωρινός και αποτελείται από δύο τμήματα.

Η αίθουσα Temporary Duplex: The Lockers στεγάζεται σε έναν χώρο ο οποίος μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε την έδρα του «Σκορδάδικου», πίσω από την πλατεία Κουμουνδούρου. Πλέον, η βασική χρήση του χώρου είναι η προσωρινή αποθήκευση αποσκευών. Απέναντι, βρίσκεται η αίθουσα Temporary Duplex: The Laundry που στεγάζεται σε έναν χώρο, στον οποίο ξεκίνησε η γκαλερί The Breeder. Πλέον, ο χώρος λειτουργεί ως αποθήκη και γραφείο μιας τουριστικής επιχείρησης, στην οποία –μεταξύ άλλων εργασιών– πραγματοποιείται το καθημερινό πλύσιμο των λευκών ειδών.

Τα κατάλοιπα από τις προηγούμενες χρήσεις και τα ίχνη της κύριας χρήσης είναι εμφανή στις δύο αίθουσες· μια ξύλινη πόρτα, το τμήμα μιας τοιχογραφίας, ένα παράθυρο καθρέπτης, σημάνσεις μόνο στα αγγλικά.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα του project space Temporary Duplex ξεκινάει με την ομαδική έκθεση ήχου «The Sound of Paint» σε επιμέλεια Ανδρέα Φακή. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Επιβίωση. Η έκθεση αποτελεί την τρίτη σε σειρά δράση της 2ης έκδοσης του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης και παρουσιάζει αρχειακό υλικό από πέντε graffiti crew –δηλαδή από ομάδες δημιουργών graffiti– από την Aθήνα, υπό τη μορφή ηχητικού υλικού που συνοδεύεται από φωτογραφικά αποσπάσματα.

Παρουσιάζεται υλικό των ομάδων Udk (1995), Tbd (1997), Skids (1998), Fix (1999), και Mobs (2012), οι οποίες συνολικά καλύπτουν ένα χρονικό φάσμα ενεργού δράσης άνω των είκοσι ετών, το οποίο ξεκινάει από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και φτάνει μέχρι σήμερα.

Μέσα από τα ηχητικά αποσπάσματα, τα οποία έχουν καταγραφεί σε δημόσια προσβάσιμους χώρους, η έκθεση «The Sound of Paint» επιδιώκει να εστιάσει την προσοχή των επισκεπτών στο ηχητικό σκέλος, μεταφέροντάς τους μια πρώτη «εικόνα» αναφορικά με δεξιότητες, ικανότητες, συναισθήματα και πράξεις όπως η μεθοδικότητα, η υπομονή, η τόλμη, η οργή, ο φόβος, το ρίσκο και η δύναμη. Δεξιότητες, ικανότητες, συναισθήματα και πράξεις, που αποπειρώνται να συντελέσουν στην κυριολεκτική και στην πνευματική επιβίωση των δημιουργών.

Info
Τemporary Duplex
Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, ώρα 20.00 – 23.00 (είσοδος ελεύθερη)
Διάρκεια: 20 Μαΐου – 2 Ιουνίου,  Τετάρτη – Κυριακή 12.00 – 18.00 (είσοδος ελεύθερη)
Επικούρου 16 (Τemporary Duplex: The Lockers)
Ευμορφοπούλου 6 (Τemporary Duplex: The Laundry)
Αθήνα 105 53
Περισσότερα στο www.publicartfestival.gr

To Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Eπιβίωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ με εγχώριες και διεθνείς συμμετοχές, το οποίο έχει διετή συχνότητα και αποτελείται από πολιτιστικά δρώμενα που αφορούν εκφάνσεις της τέχνης που συναντάται στον δημόσιο χώρο, όπως η street art, το graffiti –ειδικότερα με τη μορφή υλικού τεκμηρίωσης ή στο πλαίσιο συντήρησης σημαντικών έργων– καθώς και άλλες εικαστικές μορφές.