Εndangered: Καλλιτεχνικά «άλματα πίστης» στη Metapolis

endangered Fotini Poulia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΜΑΙΟΥ 2017

12 καλλιτέχνες εξερευνούν την έννοια της διακινδύνευσης μέσα από ποικίλα είδη έκφρασης.

Η έννοια της διακινδύνευσης -και του κινδύνου εν γένει- στο πεδίο της τέχνης μοιάζει αναπόσπαστη από αυτήν, καθώς τα μεγάλα ερωτήματα που συνεχίζουν να απασχολούν τους εμπλεκόμενους φαίνεται να ακροβατούν ανάμεσα στα άκρα, αλλά και να προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τις ίδιες τις αντιφάσεις στην εμπειρία της σύγχρονης τέχνης.

alice dimopoulos

Έχοντας κάποια επίγνωση των ορατών και αόρατων κινδύνων του απρόβλεπτου «παιχνιδιού» στο οποίο συμμετέχει, ο σύγχρονος καλλιτέχνης ρισκάρει, κάνοντας ένα «άλμα πίστης» στο κενό. Ο όρος «καλλιτέχνης» μοιάζει να περικλείει αυτόματα την αποδοχή των εγγενών διακυβευμάτων της τέχνης, αλλά και την ευθύνη δημιουργίας έργων που θα τροφοδοτήσουν παλιές και νέες «περιοχές υψηλού κινδύνου» με στόχο την αναθεώρηση και ανατροπή μη χρήσιμων αντιλήψεων για τη σύγχρονη ανθρώπινη κατάσταση.

pandora x

Από την άλλη, οι κίνδυνοι που φέρει η τέχνη ανέκαθεν αποτελούν την ίδια την καταγωγή και τροφή της μαζί, ακόμα και τον λόγο της ύπαρξής της. Η επικινδυνότητα της τέχνης έγκειται στη δημιουργία εναλλακτικών κόσμων από αυτούς που προτάσσονται και υποστηρίζονται από το κατεστημένο, καθώς και στην αποκάλυψη ότι, ανάμεσα στους πολλούς πιθανούς κόσμους, η πραγματικότητα αυτού εδώ είναι και αυτή ένα εύρημα της φαντασίας.

Τα έργα της έκθεσης υπενθυμίζουν ότι η έννοια του κινδύνου είναι, στο βαθμό που ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κρίνει και να αποφασίζει για τη ζωή του, συνισταμένη της υποκειμενικής εμπειρίας, αντίληψης και ιδιοσυγκρασίας του. Ίσως, τελικά, μέσω της διακινδύνευσης, η ζωή και η τέχνη βρίσκουν τον πιο ουσιαστικό, κοινό τους τόπο αντί-δρασης.

Yiannis Yiannakopoulos, Ethiopia Lake Langano (26.04.2016)

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Eileen Botsford (Παρέμβαση), Θοδωρής Βερονίκης (Φωτογραφία), Μυρτώ Βουνάτσου & Στέλιος Ντεξής (βίντεο-ηχητική Εγκατάσταση), Σύνθια Γεροθανασίου (Βίντεο), Γιάννης Γιαννακόπουλος (Φωτογραφία), Κωνσταντίνος Δημόπουλος (Φωτογραφία), Κώστας Κουρτίδης (Φωτογραφία), Φωτεινή Πούλια (Ζωγραφική), Χρήστος Σαρρής (Φωτογραφία), Χρύσανθος Σωτηρόπουλος (Ζωγραφική), Έφη Φουρίκη (Φωτογραφία)

Info
Ομαδική εικαστική έκθεση | VLΛVES
Διάρκεια έκθεσης: 19 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2017
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 19.00 – 22.00 | Σάββατο 12:00 – 21:00,
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά. ( Κλειστά, Τριήμερο Αγ. Πνεύματος 02.06.2017 έως 05.06.2017)

METApolis Gallery
Στοά Καΐρη 6, Σταθμός Μοναστηράκι
Email: [email protected] και [email protected]

*Ο Χώρος δεν διαθέτει πρόσβαση με ανελκυστήρα
*Ο Χώρος δεν διαθέτει προσωρινά πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα