Σαράντα τρεις εικαστικοί δημιουργούν για τον Λόρκα

lorka3
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής 43 Eλλήνων σύγχρονων ζωγράφων και γλυπτών, οι οποίοι τα αφιερώνουν στον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα ως φόρο τιμής στη ζωή και το έργο του, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι’ αυτούς, με αφορμή τα 80+1 χρόνια από τη δολοφονία του.

Όπως σημειώνει και ο επιμελητής της έκθεσης, Ιστορικός Τέχνης κι ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Βαφειάδης:

«Οκτώ δεκαετίες μετά τη στυγερή δολοφονία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (†1936), εμπνευσμένοι Έλληνες εικαστικοί σπεύδουν να αποτίσουν ευλαβικά φόρο τιμής στον πλέον σημαντικό Ισπανό δραματουργό, στον κορυφαίο και ασυμβίβαστο εχθρό του λογοτεχνικού κομφορμισμού του 20ού αιώνα. Σαράντα περίπου έργα ζωγραφικής και πλαστικής, επιχειρούν να ερμηνεύσουν και ταυτόχρονα να ανασυνθέσουν το όραμα του μεγάλου ερωτικού Ποιητή, τη βαθιά του πίστη στην Επανάσταση των συναισθημάτων και στην Αλήθεια που μόνον αυτά μπορούν να βεβαιώσουν. Και τούτο, όχι έναντι του οφειλομένου σεβασμού, αλλά γιατί το άσπιλο και άταφό του σώμα και η βιαιοθάνατη εφηβική ψυχή του αναζητά διαρκώς και απαιτεί δικαίωση. Απαιτεί την αμεσότητα της Έμπνευσης, απαιτεί τη δροσερή αύρα της Αλήθειας, απαιτεί, τέλος, την υπαρξιακή μας αποκατάσταση στο Δίκαιο και τον Έρωτα.
Στα αιτήματα αυτά ανταποκρίνονται πλήρως τα έργα της παρούσας Έκθεσης, τα οποία φιλοδοξούν να διερευνήσουν τον βίο και τις πράξεις του Λόρκα, σε μια προσπάθεια ανάπλασης της ωραίας του μορφής, εντός της αιθάλης του σύγχρονου αυτό-αναλωτικού "πολιτισμού". Ορισμένα έργα συνιστούν εικαστικές διασκευές του δραματικού και ποιητικού του έργου. Άλλα πάλι επιζητούν να ξαναπιάσουν τον μίτο των σκέψεών του, προκειμένου να φωτίσουν την οδυνηρή μας πραγματικότητα. Άλλα, τέλος, λιγότερα αυτά, αρνούνται να αποδεχθούν, ως δεδομένη, όχι τόσο την απουσία του Ποιητή, αλλά τον "θάνατο" των σκέψεών του από τον κυρίαρχο σήμερα Λόγο εξουσίας».

Συμμετέχουν οι εικαστικοί
Γιώργος Ανδρούτσος, Μάγδα Αποστόλου, Μαρία Αποστόλου, Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Αναστασία Γκινάκη, Βούλα Δασκαλοπούλου, Τάσος Δήμος, Εύα Διβάρη,  Λουκία Δραγάτση, Φρύνη Δραγάτση,  Γιώργος Δρίτσας, Τάνια Δρογώση, Ιωάννα τ., Αγγέλα Καράλη, Μιχάλης Κευγάς, Νίκος Κολοκυθάς, Μαρία Κολυβά, Rose Σοφία Κοσμίδου, Πένυ Κωνσταντίνου, Χριστίνα Λουκίδη, Μαρίνα Μαλτέζου, Πένη Μαναβή, Κατερίνα Μαυρολέων Πολυζωίδη, Βασιλική Μπλούκου, Αγγελική Μπόμπορη, Βαγγέλης Μπόμπορης, Παναγιώτης Νέζης, Φωτεινή Οθωναίου, Γιώργος Παπαδημητρίου, Σοφία Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Πετρανάκη, Νάντια Ράπτη, Κωνσταντής Σκαντζής, Σοφία Σταύρου, Στάθης Σωτήρχος, Κερασιά Τουλιάτου, Σύλβια Φεσσά, Μαρία Φίλη, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βαφειάδης
Concept – Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου
Μουσική επένδυση videos και σποτ της έκθεσης: Τάσος Πέτσας

Info
Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:30, Σάββατο 12:00 –16:00. Κυριακή & Δευτέρα κλειστά.Είσοδος ελεύθερη.
Εγκαίνια
Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017, 20:00- 23:00.