Οι Radiohead μιλούν για τη δημιουργία του «OK Computer»

radiohead-2016
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Η αίσθηση απομόνωσης, οι ατέλειωτες περιοδείες και οι επαφές με το υπερφυσικό συντέλεσαν στη δημιουργία του εμβληματικού δίσκου.

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την κυκλοφορία του «OK Computer» και οι Radiohead έχουν προγραμματίσει μια πολυτελή και εμπλουτισμένη επανέκδοση του δίσκου. Στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του «ΟΚΝΟΤΟΚ», οι Radiohead έδωσαν μια σπάνια και αποκαλυπτική συνέντευξη στο περιοδικό Rolling Stone για τη δημιουργική διαδικασία, ηχογραφήσεις και παρακαταθήκη του δίσκου.

ZUMA Wire/REX/Shutterstock / German Espinosa

Ο τίτλος του δίσκου είναι παρμένος από το κλασσικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Γυρίστε τον Γαλαξία με Ώτο Στοπ» του Douglas Adams, ενώ η θεματική της εξάρθρωσης του δίσκου είναι επηρεασμένη από τα πολλά χρόνια που οι Radiohead πέρασαν στους δρόμους κάνοντας περιοδείες. Τα ατέλειωτα ταξίδια και αίσθηση της απομόνωσης υπήρξαν καταλυτικά, σημειώνει το άρθρο, στον Thom Yorke. Ο ίδιος ο τραγουδιστής εξήγησε ότι ήταν «ουσιαστικά κατατονικός» στη διάρκεια των ταξιδιών, υπογραμμίζοντας την κλειστοφοβία και την «απώλεια αίσθησης της πραγματικότητας» που βίωσε.

«Η παράνοια που ένιωθα εκείνο τον καιρό είχε περισσότερο να κάνει με το πώς συσχετίζονταν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Χρησιμοποιούσα την ορολογία της τεχνολογίας για να την εκφράσω. Όλα όσα έγραφα ήταν στην πραγματικότητα μια απόπειρα να επανασυνδεθώ με άλλους ανθρώπους. Έπρεπε να γράψω για αυτό επειδή αυτό γινόταν, το οποίο με τη σειρά του εμφύτευσε μια μοναξιά και αποσύνδεση» τόνισε ο Yorke.

Η συνέντευξη στο περιοδικό αποκαλύπτει και τη χιουμοριστική και αθέατη πλευρά των Radiohead. Οι ηχογραφήσεις του «OK Computer» έγιναν σε ένα αρχοντικό ελισαβετιανής εποχής στο Μπαθ, του οποίου οι χώροι δημιουργούσαν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα τα βράδια. Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Jonny Greenwood, κοιμόταν στο παιδικό δωμάτιο του αρχοντικού και ήταν περιτριγυρισμένος από «ανατριχιαστικές σπασμένες κούκλες και κουνιστά αλογάκια», ενώ σημειώνει πως όλη την ώρα άκουγαν διάφορους ήχους.

AP Photo / Chris Pizzello

Οι εμπειρίες του Yorke όμως πήγαν ένα βήμα παραπέρα, με τον ίδιο να ομολογεί με μια περιπαικτική διάθεση πως «τα φαντάσματα μου μιλούσαν όταν κοιμόμουν». Στη συνέχεια εξηγεί πως ξύπνησε ένα πρωί, αφού είχε ακούσει φωνές όλο το βράδυ, και αποφάσισε να κόψει τα μαλλιά του. Για το κούρεμά του χρησιμοποίησε το ψαλιδάκι από έναν σουγιά και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν τα κατάφερε καλά και κόπηκε αρκετές φορές. Τα υπόλοιπα μέλη των Radiohead σάστισαν όταν τον είδαν, ρωτώντας τον εάν είναι καλά. Ο ντράμερ Phil Selway πολύ ήρεμα τον πήρε στο υπόγειο και τον κούρεψε «με την ψιλή».

To «OKNOTOK» θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου.