Ποιος κόπηκε από το εξώφυλλο του «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band»;

beatles-sgt-pepper
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Ο Paul McCartney αποκαλύπτει ότι ένας ηθοποιός είχε απαιτήσει αμοιβή 400 δολαρίων για να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία του στο εξώφυλλο του δίσκου.

Το εξώφυλλο του «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Band» των Beatles είναι αναμφίβολα εντυπωσιακό, καθώς περιλαμβάνει μια σειρά διαχρονικών διασημοτήτων, όπως ο Fred Astaire, ο Edgar Allan Poe, ο Bob Dylan, ο Oscar Wilde, η Shirley Temple και ο Marlon Brandon. Ενώ οι περισσότεροι από τους εικονιζόμενους δεν είχαν πρόβλημα να εμφανιστούν δωρεάν στο εξώφυλλο, ο Paul McCartney αποκάλυψε πρόσφατα ότι υπήρξε ένας ηθοποιός ο οποίος αξίωσε αμοιβή προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία του.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού δίσκου των Beatles.

Όπως έγινε γνωστό σε νέα του συνέντευξη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, όλα τα μέλη των Beatles είχαν ετοιμάσει τις λίστες τους με τα πρόσωπα που ήθελαν να κοσμήσουν το εξώφυλλο. Η ιδέα ήταν να βάλουν ιστορικές προσωπικότητες που θαύμαζαν. Ο καθένας τους είχε τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του, αλλά υπήρξαν και ορισμένες προσωπικότητες στις οποίες όλοι συμφωνούσαν, όπως ο Oscar Wilde, ο Βρετανός κωμικός Max Miller, ο παλιός μπασίστας των Beatles Stuart Sutcliffe ο οποίος πέθανε το 1962, καθώς και ο καλλιτέχνης και συγγραφέας Aubrey Beardsley.

Στη συνέχεια, όμως, ο McCartney αποκάλυψε ότι ένα μέλος των Bowery Boys, μιας ομάδας κωμικών ηθοποιών από τη Νέα Υόρκη, δεν ήθελε να εμφανιστεί χωρίς αμοιβή. Ο McCartney εξήγησε πως ο επικεφαλής της EMI, Sir Joseph Lockwood, είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες με τη χρήση των φωτογραφιών λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά ο ίδιος ήταν καθησυχαστικός, αφού θεωρούσε πως κανένας δεν θα είχε αντίρρηση στο να εμφανιστεί στο εξώφυλλο. Οι Beatles έγραψαν γράμματα σε όλους όσοι βρίσκονταν στις λίστες τους, ζητώντας συγκατάθεση για τη χρήση της φωτογραφίας. «Όλοι τους έδωσαν το ΟΚ, εκτός από έναν εκ των Bowery Boys, ο οποίος ήθελε να έρθουμε σε συμφωνία». Έχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση όλων των υπολοίπων, οι Beatles αγνόησαν τις απαιτήσεις του εν λόγω ηθοποιού και δεν χρησιμοποίησαν τελικά την φωτογραφία του.