Who is who: Morrissey

who-is-who-morrissey

ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

O Morrissey ανεβαίνει για ένα μόνο live στο θέατρο του Λυκαβηττού τη Δευτέρα 16 Ιουλίου και το click@Life θυμάται τις σημαντικότερες στιγμές ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Η φωνή των Smiths, ο άνθρωπος που επηρέασε μουσικά, στιλιστικά και κοινωνικά μια ολόκληρη γενιά, έρχεται στα μέρη μας για μια νύχτα, που θα είναι για πολλούς, η πιο πολυαναμενόμενη του καλοκαιριού.

-Ο Moz, όπως τον αποκαλούν οι θαυμαστές του, είχε μια ζωή, ταραχώδη και έντονη, με πολιτικοποιημένη δράση και απαξίωση των χρηστών εθίμων, κάτι που αποτυπώθηκε στα δεκάδες τραγούδια που μας έχει χαρίσει και έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στο μυαλό μας.

- Ο Stephen Patrick Morrissey γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1959. Γιος ιρλανδικής οικογένειας που ζούσε στην Αγγλία, μεγάλωσε στο Manchester μαζί με την οικογένεια του.

Αντί να θαυμάζει τους ήρωες που τα υπόλοιπα αγόρια της ηλικίας του είχαν σαν πρότυπο, ο Morrissey σαν έφηβος λάτρευε τραγουδίστριες όπως η Dusty Springfield και η Marianne Faithfull, ενώ περνούσε ώρες διαβάζοντας τα βιβλία του Oscar Wilde. Το πρώτο του «φλερτ» με την κατάθλιψη -αφού δεν μπορούσε να ταιριάξει με τους συνομηλίκους του- ξεκίνησε τότε.

- Μετά από περιπλάνηση σε διάφορα συγκροτήματα, ο Morrissey γνώρισε το 1982 τον Johny Marr. Ήταν μια γνωριμία που έμελε να αλλάξει τη ζωή και των δύο. Ξεκίνησαν να γράφουν τραγούδια και μαζί με τον drummer Mike Joyce και τον μπασίστα Andy Rourke σχημάτισαν τους Smiths. Το πρώτο τους single «Hand In Glove» κυκλοφόρησε το 1983 από τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία, τη Rough Trade. Αν και το επαίνεσε ο «Πάπας» της βρετανικής μουσικής και παρουσιαστής του BBC Radio John Peel, δε γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία.

-Τα δύο επόμενα singles, «This Charming Man» και «What Difference Does It Make?» τους έκαναν πιο γνωστούς στο κοινό. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους με τίτλο το όνομα τους και μια συλλογή από B-sides, το «Hatful of Hollow». Το 1985 ήρθε το δεύτερο album «Meat Is Murder» και ένα χρόνο αργότερα το «The Queen Is Dead», που περιείχε και τη μεγάλη επιτυχία «Bigmouth Strikes Again».

-Αν και η άνοδος ήταν συνεχής, τα προβλήματα είχαν αρχίσει να δημιουργούνται. Μετά την απόλυση του Rourke για χρήση ηρωίνης, ο Marr ένιωθε την πίεση από τις συνεχείς περιοδείες και ηχογραφήσεις. Μέσα σε όλα έσπασαν το συμβόλαιο τους με τη Rough Trade λόγω διαφωνίας και υπέγραψαν στην EMI. O Marr και ο Morrissey ήταν αναγκασμένοι να ταιριάξουν τους περίεργους χαρακτήρες τους, κάτι που οδηγούσε σε συνεχείς καυγάδες. Το 1987, ο Marr αποχώρησε από το γκρουπ, και λίγο αργότερα το τέταρτο album τους, «Strangeways, Here We Come» κυκλοφόρησε.

-Το 1988 ο Morrissey αποφάσισε να ακολουθήσει solo πορεία. Το πρώτο του προσωπικό album, ήταν το «Viva Hate», με τις επιτυχίες «Everyday Is Like Sunday» και «Suedehead». Η επιτυχία του Morrissey συνεχίστηκε και με το επόμενο album, το «Bona Drag», μια συλλογή b-sides και singles. Η δεκαετία του '90 τον βρήκε πιο επιτυχημένο από ποτέ με το album «Your Arsenal» . Ο θάνατος δικών του ανθρώπων και συνεργατών, τον ενέπνευσε να γράψει το επόμενο του album «Vauxhal and I», ένα album που τότε πίστευε ότι θα είναι το τελευταίο του. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε και ένα ντουέτο με τη goth θεά, Siouxsie Sioux, το «Interlude».

-Ο Mike Joyce, παλιό μέλος των Smiths, αποφάσισε να σύρει στα δικαστήρια τους κάποτε φίλους Morrissey και Johny Marr, διεκδικώντας το μερίδιο του από τις ηχογραφήσεις και τα πνευματικά δικαιώματα του συγκροτήματος, αν και δεν είχε ποτέ καταγραφεί ως συνθέτης. Τελικά συμβιβάστηκε με το 10% επί των κερδών. Ο Morrissey δήλωσε αργότερα, ότι οι Smiths ήταν ένα πολύ όμορφο πράγμα που ο Marr εγκατέλειψε και ο Joyce κατέστρεψε.

-Μετά από το «Maladjusted» που κυκλοφόρησε το 1996, ο Moz αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα για ένα διάλλειμα. Από το 1998 μέχρι το 2003 δεν ηχογράφησε κανένα τραγούδι, αλλά αρκέστηκε σε μερικές επιλεγμένες εμφανίσεις στον κόσμο.

-Το 2004 η επιστροφή του Morrissey με το «You are the Quarry» χαιρετίστηκε από κοινό και κριτικούς. Μακράν το πιο επιτυχημένο της καριέρας του, περιείχε τραγούδια όπως το «Irish Blood, English Heart» και «First Of The Gang To Die». Την ίδια απήχηση είχε και το επόμενο «Ringleader Of The Tormentors». Η ηχογράφηση έγινε στη Ρώμη και οι επιρροές από τη Dolce Vita του ιταλικού κινηματογράφου του '50 και του '60 είναι εμφανείς στο single «You Have Killed Me». Το 2009 κυκλοφόρησε το τελευταίο μέχρι στιγμής album του «Years Of Refusal».

-Μια προσωπικότητα όπως ο Morrissey δε θα μπορούσε να απασχολεί μόνο με τη μουσική του. Στις προκλητικές του δηλώσεις και επιθέσεις, έχουν πέσει θύματα διάφοροι διάσημοι, από καλλιτέχνες όπως η Madonna και ο Elton John μέχρι και η Βασίλισσα της Αγγλίας. Είναι μισητός από ένα μεγάλο μέρος του σύγχρονου star system, από pop stars μέχρι τον Robert Smith των Cure.

-Πολλά έχουν επίσης, ειπωθεί και για τα πολιτικά του πιστεύω. Στο στόχαστρό του έχουν μπει η Margaret Thatcher, για την οποία έχει γράψει το τραγούδι «Margaret on the Guillotine» και φυσικά ο George Bush Jr. Όπως έχει δηλώσει, το FBI τον έχει καλέσει για ανάκριση, αφού για πολλούς θεωρείτο απειλή για τις αμερικανικές κυβερνήσεις, τις οποίες κατακρίνει τη μία μετά την άλλη με εξαίρεση τον Barack Obama.

-Ο Morrissey είναι ένας από τους πιο γνωστούς και φανατικούς χορτοφάγους. Έχει απαρνηθεί το κρέας από την ηλικία των 11. Είναι ένθερμος υποστηρικτής της PETA και ακόμα πιο ένθερμος πολέμιος των κρεατοφάγων και της βιομηχανίας που εκμεταλλεύεται τα ζώα, είτε για τροφή, είτε για ένδυση, είτε για πειράματα. Αποκορύφωμα της ζωοφιλικής του συνείδησης ήταν όταν αποχώρησε από το φεστιβάλ Coachella επειδή μύρισε ψημένο κρέας. Όπως δήλωσε «Μυρίζω καμένη σάρκα και εύχομαι να είναι ανθρώπινη».

-Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι η ερωτική ζωή του Moz. Ο ίδιος έχει αυτοανακυρυχθεί «προφήτης του τέταρτου φύλου», αφού σε δηλώσεις του έχει εκφράσει το πόσο βαριέται τις σεξουαλικές συνευρέσεις με άντρες και γυναίκες. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι τα τραγούδια του κρύβουν μια τάση προς την ομοφυλοφιλία, αν και ο ίδιος προτιμάει εδώ και χρόνια να διατηρεί μια ασεξουαλική στάση ή να μπερδεύει με διφορούμενες δηλώσεις τους θαυμαστές του.

-Το όνομα του Morrissey, η μουσική και τα τραγούδια που έχει γράψει αποτελούν ορόσημο στην πορεία της indie rock/alternative σκηνής. Κανένα από τα σύγχρονα κιθαριστικά γκρουπς δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν είχε επηρεαστεί από τη μουσική των Smiths. Οι ειρωνικοί, ναρκισσιστικοί, προκλητικοί και με πολλές ερμηνείες στίχοι του, το στυλ του επί σκηνής και η συγκλονιστική φωνή του, είναι στοιχεία που κάθε σύγχρονος τραγουδοποιός οφείλει να μελετήσει.

-Ο Morrissey έχει ένα από τα πιο πιστά και φανατικά fan clubs και οι θαυμαστές του στις συναυλίες του φοράνε τα μεγάλα μυωπικά γυαλιά-σήμα κατατεθέν του και φυσικά έχουν γλαδιόλες στην τσέπη.

-Προκλητικός, εγωιστής, νάρκισσος, εξαιρετικά ταλαντούχος και γοητευτικός ο Moz είναι μια μορφή που θα απασχολήσει αρκετά τον μουσικό ιστορικό του μέλλοντος. Για τους υπόλοιπους, αποτελεί ένα ίνδαλμα που ακόμα και τώρα διατηρεί πίσω από αινιγματικές δηλώσεις και υπέροχα τραγούδια τον μύθο που ακολουθεί το όνομα του.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ