Kόντρα Roger Waters-Thom Yorke για συναυλία των Radiohead στο Ισραήλ

roger-waters-thom-yorke
ΤΡΙΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Οι Radiohead έχουν προγραμματίσει συναυλία στο Τελ Αβίβ μέσα στο καλοκαίρι, προκαλώντας αντιδράσεις στον χώρο της μουσικής.

Η επερχόμενη συναυλία των Radiohead στο Τελ Αβίβ στις 19 Ιουλίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον χώρο της μουσικής, με τον Roger Waters των Pink Floyd να καλεί το συγκρότημα να ακυρώσει την εμφάνισή του. Μετά την ανακοίνωση της συναυλίας, η ομάδα καλλιτεχνών «Artists for Palestine» κάλεσε τους Radiohead μέσω ανοιχτής επιστολής να «επανεξετάσουν» την απόφασή τους. Την επιστολή έχουν υπογράψει, μεταξύ άλλων, οι Roger Waters, Thurston Moore και Young Fathers.

Απαντώντας στην επιστολή, ο Thom Yorke σχολίασε πως η κατάσταση είναι «εξαιρετικά αναστατωτική», «προσβλητική» και «αξιοσημείωτη σπατάλη ενέργειας». Συνεχίζοντας, ο Yorke εξήγησε πως ήταν «βαθύτατα ανησυχητικό» που η ομάδα των καλλιτεχνών εκφράστηκε με τέτοιο τρόπο δημόσια, αντί να επικοινωνήσουν προσωπικά. Ο Yorke μάλιστα ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με τη στάση του Waters, ο οποίος συνεργάστηκε πρόσφατα με τον παραγωγό των Radiohead, Nigel Godrich, στον σόλο του δίσκο. «Φαντάσου πως έχει επηρεάσει τη σχέση μου με τον Nigel. Ευχαριστώ, Roger, είμαστε φίλοι για πάντα, αλλά, σοβαρά τώρα;» δήλωσε ο Yorke.

AP / John Carucci

Ο Roger Waters απάντησε στις καταγγελίες του Yorke, υπογραμμίζοντας ότι έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί του προσωπικά, αλλά ο τραγουδιστής των Radiohead φαίνεται πως «παρεξήγησε» την προσπάθεια για διάλογο, θεωρώντας πως επρόκειτο για απειλή. Ο Waters συνέχισε λέγοντας πως έχει κάνει κάθε προσπάθεια να μιλήσει μαζί με τον Yorke, τον οποίο κατηγόρησε πως δεν αποκάλυψε όλη την ιστορία. «Σήμερα είναι η πεντηκοστή επέτειος κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ. Πενήντα χρόνια ζωής υπό στρατιωτική κατοχή. Πενήντα χρόνια για έναν λαό χωρίς πολιτικά δικαιώματα. Πενήντα χρόνια χωρίς προσφυγή στον νόμο. Πενήντα χρόνια ενός απαρτχάιντ». Καταλήγοντας την απάντησή του, ο Water σχολίασε πως στόχος του είναι να προωθήσει την ισονομία όλων όσι ζουν στην περιοχή, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος.