Τα σημειωματάρια στο μικροσκόπιο της Τέχνης

ta-simeiomataria-sto-mikroskopio-tis-texnis

ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

H πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα της Ινδής καλλιτέχνιδας Radhika Khimji, φιλοξενείται από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, στη γκαλερί Qbox.

H πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα της Ινδής καλλιτέχνιδας Radhika Khimji, φιλοξενείται από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, στη γκαλερί Qbox.

Υστερα από τη διαμονή της δημιουργού στην Κέα, στο πλαίσιο του τέταρτου residency που διοργανώνει η γκαλερί κάθε καλοκαίρι, η νέα της δουλειά παρουσιάζεται τώρα, στο χώρο της γκαλερί, στην Αθήνα.

Τα νέα της έργα αποτελούνται κυρίως από σχέδια εμπνευσμένα από τη διαμονή της στο νησί και είναι συνέχεια των μικρής κλίμακας σχεδίων της σε σημειωματάρια. Η έκθεση έχει τον τίτλο «Rashm I: The Corridor of Rasm» και την επιμελείται η Ana Luiza Varella.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, τα σημειωματάρια έπαιζαν πάντα σημαντικό ρόλο στην τέχνη της Κhimji. Μέσα από το σχέδιο, η καλλιτέχνιδα εκφράζει την πρωταρχική και άμεση ανάγκη αναγνώρισης και κατανόησης του κόσμου που την περιβάλλει.

Αυτή την αίσθηση του ανεπιτήδευτου που κατατίθεται στα ημερολόγια είναι που η δημιουργός προσπαθεί να αποδώσει και στα μεγάλης κλίμακας έργα της. Πολλά από τα έργα έχουν διπλή ανάγνωση και παρότι η καλλιτέχνιδα διαχωρίζει τη μπροστινή από την πίσω όψη, κάθε πλευρά του έργου της εξαρτάται και συμπληρώνεται από την άλλη.

Η κάθε επιφάνεια υποδηλώνει πολλές και διαφορετικές υφές συμπεριλαμβανομένου και του χαρτιού. Όλα τα έργα της προκύπτουν από κολάζ φωτογραφιών, ζωγραφική και αποτυπώματα μελανιού.

Το ρήμα «rasm» στα αραβικά σημαίνει σχεδιάζω. Από εκεί προκύπτει η λέξη Rashm, η οποία εμπλουτίζει την αρχική έννοια υποδηλώνοντας τη χρήση διαφορετικών μέσων. Με τον τίτλο «Rashm I: The Corridor of Rasm», η εικαστικός αναφέρεται στη στιγμή που κάποιος βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σχέδια.

Το να στέκεται κανείς στο «κόριντορ» σημαίνει να βρίσκεσαι στο σημείο εκείνου που συγχρόνως περιέχει την κίνηση και τη μη κίνηση. Το κόριντορ δεν επιτρέπει στον θεατή να δει και τους δύο πίνακες ταυτόχρονα, αλλά τον εξαναγκάζει να περιφέρεται γύρω από μια ασταθή οπτική γωνία.

Βιογραφικά στοιχεία

Η Radhika Kimji γεννήθηκε στη Μουσκάτ, στο Ομάν το 1979. Αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχικαές σπουδές στο Slade School of Fine Art, έκανε το πρώτο της μεταπτυχιακό στο Royal Academy of Fine Arts και το δεύτερο στο UCL πάνω στην Ιστορία της Τέχνης.

Η Kimji έχει εκθέσει τα έργα της στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ευρώπη, στις Η.Π.Α, στη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Πληροφορίες: Qbox, Αρμοδίου 10, 1ος όροφος, Βαρβάκειος πλατεία, Αθήνα, www.qbox.gr , 211 1199991. Διάρκεια μέχρι 18 Δεκεμβρίου.